05.07.2023 13:05
5. etapa
Pau > Laruns
163 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Jai Hindley
Bora - Hansgrohe

Sagan má po rokoch nástupcu, Pogačara dobehli následky pádu

Austrálsky cyklista Jai Hindley v žltom drese pre lídra Tour de France.
Austrálsky cyklista Jai Hindley v žltom drese pre lídra Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|5. júl 2023 o 19:45

Jai Hindley si po víťazstve v etape obliekol žltý dres.

LARUNS, BRATISLAVA. V roku 2018 bol Peter Sagan vôbec prvým pretekárom, ktorý pre tím Bora-Hansgrohe vybojoval žltý dres na Tour de France

Dlho si ho však neužil. Po jeho víťazstve v druhej etape nasledovala tímová časovka, v ktorej Bora nestačila na najlepších a prišla o najcennejší dres.

Po piatich rokoch našiel Sagan svojho nástupcu. Nemecký tím najlepšie zvládol prvú pyrenejskú etapu, ktorú ovládol Austrálčan Jai Hindley.

"Nemám slov. Chalani cez vysielačku celý čas kričali a ja som sa sústredil na to, aby som získal čo najviac času. Práve som vyhral etapu na Tour de France, je to neuveriteľné," povedal v televíznom rozhovore.

Improvizoval a zvíťazil

Bolo zrejmé, že do úniku sa bude chcieť dostať viacero pretekárov.

Na tíme UAE Emirates bolo, aby si zloženie úniku postrážil a aby sa dopredu nedostal niekto, kto môže ohroziť vedúcu pozíciu Adama Yatesa. Ideálna by bola približne 10-členná skupina jazdcov s výraznejším mankom.

To sa však nepodarilo a po niekoľkých neúspešných pokusoch sa odtrhla od pelotónu početná skupina s množstvom kvalitných vrchárov.

A práve Bora-Hansgrohe z toho najviac vyťažila, keďže najskôr sa o budovanie náskoku staral Patrick Konrad a následne bol Hindleymu po ruke aj Emanuel Buchmann, ktorý takisto nemal ani minútovú stratu na Yatesa.

Dá sa vôbec niečo podobné naplánovať alebo je to skôr lotéria? "Iba som improvizoval a užíval som si preteky," priznal Hindley.

Austrálčan Jai Hindley vyhráva 5. etapu na Tour de France 2023.
Austrálčan Jai Hindley vyhráva 5. etapu na Tour de France 2023. (Autor: TASR/AP)

Minulý rok vyhral Giro d’Italia, pred mesiacom bol štvrtý na Critérium du Dauphiné. O to viac je prekvapujúce, že takýto jazdec dostal už v piatej etape, keď sú rozdiely stále pomerne malé, toľko priestoru v úniku.

Ako posledný sa s ním držal Felix Gall, no toho Austrálčan zlomil v poslednom stúpaní Col de Marie Blanque (7,8 km a priemerný sklon 8,5 %).

"Je to moja prvá Tour. Nevedel som, čo mám očakávať, bolo ťažké hovoriť o ambíciách. Chcel som byť konkurencieschopný a dosiahnuť nejaký úspech.

Toto víťazstvo je pre moju rodinu, priateľku a všetkých, ktorí ma podporovali počas mojej kariéry," doplnil 27-ročný rodák z Perthu.

Celkové poradie - jednotlivé dresy:  

ŽLTÝ  ZELENÝ BODKOVANÝ BIELY TÍMOVÁ KLASIFIKÁCIA

Nemyslel si, že je to etapa pre neho

Na poslednom stúpaní sa diali veci nielen v úniku, ale aj v pelotóne. Hoci sa zdalo, že výrazné rozdiely nenastanú, Jonas Vingegaard zasadil Tadejovi Pogačarovi prvý úder na tohtoročnej Tour de France.

Útok dánskeho pretekára prišiel v závere stúpania.

VIDEO: Útok Jonasa Vingegaarda v čase od 2:45 min

"Na toto nie sme od Vingegaarda zvyknutí, keďže on príliš neútočí. Vlani vyhral Tour vďaka jednému vydareného útoku, ale teraz prejavuje svoje pretekárske ego," vravel komentátor českej verzie Eurosportu.

Celú situáciu z bezprostrednej blízkosti sledoval bývalý vynikajúci belgický cyklista a dnes expert Eurosportu Philippe Gilbert.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Sagan má po rokoch nástupcu, Pogačara dobehli následky pádu