Disciplinárka rozhodla o Groenewegenovi. Jeho trest nemá obdobu

Fabio Jakobsen (vľavo) tesne pred závažným pádom na Okolo Poľska 2020.
Fabio Jakobsen (vľavo) tesne pred závažným pádom na Okolo Poľska 2020. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. nov 2020 o 11:10

Jakobsena vtlačil do bariér.

AMSTERDAM. Holandský cyklista Dylan Groenewegen dostal zákaz činnosti na deväť mesiacov za spôsobenie pádu krajana Fabia Jakobsena na augustových pretekoch Okolo Poľska.

Trest potvrdila v utorok Disciplinárna komisia Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

Okolo Poľska 2020: Fabio Jakobsen a jeho hrozivý pád: fotogaléria

11.11.2020

Trest je doteraz bezprecedentný

Podľa portálu cyclingnews.com o treste rozhodla nezávislá arbitrážna komisia ešte minulý týždeň. Dištanc platí spätne od augusta a Groenewegen nesmie zasiahnuť do súťažného diania do 7. mája 2021.

Takto dlhý trest je okrem dištancov za doping doteraz bezprecedentný. Tím aj jazdec sa voči nemu môžu odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS).

"Jazdec spolupracoval pri vyšetrovaní a akceptoval svoj trest. Zároveň súhlasil, že absolvuje niekoľko podujatí na podporu cyklistickej komunity.

UCI zdôrazňuje nevyhnutnosť vyšetrenia podobných incidentov a spravodlivé vyvodenie dôsledkov. Tiež neustále pracuje na zvýšení bezpečnosti pretekov," uvádza sa v stanovisku na webe UCI.

Groenewegen svoje počínanie oľutoval.

„Tento pád ostne navždy čiernou škvrnou v mojej kariére. Vybočil som zo svojej línie pri šprintovaní. Je mi to ľúto, pretože chcem súťažiť férovým spôsobom.

Následky nehody boli veľmi závažné. Som si toho veľmi dobre vedomý a verím, že z tejto situácie si každý šprintér vezme ponaučenie,“ kajal sa Groenewegen podľa denníka Het Nieuwsblad.

„Stále sledujem správy o zotavovaní Fabia a dúfam, že sa jedného dňa vráti k cyklistike. Hoci do 7. mája je ešte ďaleko, môžem byť rád, že mám podporu tímu Jumbo-Visma, priateľov a rodiny.“

Jakobsenovi zostal jediný zub

Jakobsen utrpel vážne zranenia v záverečnom špurte úvodnej etapy pretekov v Katoviciach, keď ho Groenewegen vytlačil do bariér. Priamo na mieste ho museli oživovať a niekoľko dní strávil v umelom spánku.

Pred mesiacom absolvoval operáciu tváre, počas zákroku použili kúsok kosti z panvy na rekonštrukciu ústnej dutiny. Operácia bola podľa všetkého úspešná a Jakobsenovi už vybrali stehy.

Začiatkom budúceho roka ho čaká ďalšia operácia, počas ktorej mu majú implantovať novú sadu zubov, keďže po havárii mu zostal jediný a jeho tržné zranenia na tvári si vyžiadali 130 stehov.

Medzitým by sa mal už opäť posadiť na bicykel. "Som rád, že som prežil," povedal Jakobsen po tom, ako sa mu jeho stav zlepšil.

Skritizovali aj organizátorov

Kritika sa však po nehode ušla aj organizátorom podujatia.

Viaceré osobnosti cyklistiky poukázali na nedostatky v bezpečnosti, o to viac, že nejde o jediný incident na Okolo Poľska.

Minulý rok zahynul 22-ročný Belgičan Bjorg Lambrecht, ktorý vrazil do betónového priepustu pri ceste.

Tragédia sa stala presne rok pred Jakobsenovou nehodou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Disciplinárka rozhodla o Groenewegenovi. Jeho trest nemá obdobu