Sagan na pódium nedosiahol, bol však pri kurióznom omyle

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Zdroj: SITA/AP)
Sportnet, TASR|9. máj 2021 o 17:22 (aktualizované 9. máj 2021 o 18:01)

Slovák skončil piaty.

Giro d'Italia 2021 

2. etapa: Stupinigi - Novara (rovinatá, 179 km): 

1.

Tim Merlier 

Belgicko

Alpecin-Fenix

4:21:09 h

2.

Giacomo Nizzolo

Taliansko

Qhubeka Assos

+ 0 s

3.

Elia Viviani

Taliansko

Cofidis

+ 0 s

4.

Dylan Groenewegen

Holandsko

Jumbo - Visma

+ 0 s

5.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 0 s

6.

Matteo Moschetti

Taliansko

Trek-Segafredo

+ 0 s

NOVARA. Slovenský cyklista Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe obsadil 5. miesto v 2. etape 104. ročníka pretekov Giro d'Italia.

Z víťazstva sa tešil Belgičan Tim Merlier. Jazdec stajne Alpecin-Fenix sa presadil v záverečnom špurte a 179 km dlhú trať z mesta Stupinigi do Novary zvládol za 4:21:09 h.

Na druhom a treťom mieste skončili domáci pretekári Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos) a Elia Viviani (Cofidis, Solutions Crédits).

Ružový dres pre lídra celkového poradia si udržal víťaz úvodnej časovky Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).

Dvadsaťosemročný Merlier si pripísal trináste víťazstvo v kariére, štvrté v tejto sezóne a prvé pri svojej premiére na jednej z troch Grand Tours. Vďaka nemu si vybojoval aj cyklámenový dres pre lídra bodovacej súťaže.

Nedeľňajšia trasa viedla okrem menšieho zvlneného úseku v jej strede po rovine a tak sa očakával hromadný záver, v ktorom sa mali o víťazstvo pobiť najlepší šprintéri. Na 95. kilometri bola jediná vrchárska prémia 4. kategórie, pričom jej víťaz získal po etape modrý dres pre lídra vrchárskej súťaže.

Aj preto sa už v úvode bojovalo o únik, do ktorého sa dostali traja domáci pretekári z druholigových tímov Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizané) a Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa).

Pelotón ich nechal odísť a tak si čoskoro vypracovali takmer päťminútový náskok. Ten sa začal zmenšovať až po 50 km, keď sa na čele pelotónu dostali šprintérske tímy - Lotto Soudal, Alpecin-Fenix a Jumbo-Visma. Vpred nechýbal ani Ineos s ružovým Gannom. Sto kilometrov pred cieľom mala vedúca trojica k dobru už len dve a pol minúty.

Na jedinej vrchárskej prémii Montechiaro d'Asti bol najrýchlejší Albanese a tak sa aspoň na deň dostal do modrého dresu. Krátko na to dostal defekt a tak si vystúpil z úniku.

Vpredu zostali už len Tagliani s Marengom, no pelotón si ich náskok kontroloval a 50 km pred cieľom ho držal na úrovni jeden a pol minúty. Potom sa odohrala vtipná situácia, keď si hlavní adepti na zisk cyklámenového dresu pomýlili bránu označujúcu métu 40 km do cieľa s tou, ktorá označovala rýchlostnú prémiu a bola o niekoľko desiatok metrov za ňou.

Chybu si najskôr uvedomil Fernando Gaviria a tak si prišiel z pelotónu na tú "správnu" prémiu po šesť bodov, za ním ňou prešli Elia Viviani, Andrea Pasqualon a Sagan, ktorý získal tri body.

Pelotón dostihol dvojicu v úniku ešte pred druhou rýchlostnou prémiou, na ktorej sa bojovalo o bonusové sekundy. Najviac tri získal držiteľ ružového dresu Ganna.

Potom už všetko smerovalo k hromadnému dojazdu. Záverečné kilometre boli technického charakteru s viacerými zákrutami. Tímy bojovali o najvýhodnejšie pozície na čele, nechýbala medzi nimi ani Bora, no žiadny si nedokázal vytvoriť poriadny "vláčik".

Dramatický finiš zvládol najlepšie Merlier, ktorý predviedol dlhý špurt a pripísal si triumf pri svojej premiére na jednej z troch Grand Tours. Za ním skončila dvojica Talianov, štvrtý bol Belgičan Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Sagan finišoval na piatej pozícii.

Pondelková 3. etapa povedie medzi mestami Biella a Canale, meria 190 km a má zvlnený profil.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Sagan na pódium nedosiahol, bol však pri kurióznom omyle