Sníval o víťazstve, napokon ich získal dve. Etapa priniesla aj boj tímových kolegov

Írsky cyklista Eddie Dunbar vyhral 20. etapu Vuelta a Espaňa 2024.
Írsky cyklista Eddie Dunbar vyhral 20. etapu Vuelta a Espaňa 2024. (Autor: GreenEDGE Cycling/X)
TASR|7. sep 2024 o 18:10

Bodkovaný dres si ukoristil Jay Vine.

Vuelta a Espaňa 2024

20. etapa (Villarcayo - Picón Blanco, 172 km):

1.

Eddie Dunbar

Írsko

Jayco AlUla

4:38:37 h

2.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 7 s

3.

Primož Roglič

Slovinsko

Red Bull - BORA - hansgrohe

+ 10 s

4.

Richard Carapaz

Ekvádor

EF Education - EasyPost

+ 12 s

5.

Urko Berrade

Španielsko

Equipo Kern Pharma

+ 14 s

6.

Ben O'Connor

Austrália

Decathlon AG2R La Mondiale

+ 14 s

PICÓN BLANCO. Slovinský cyklista Primož Roglič sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane štvrtýkrát v kariére víťazom Vuelta a Espaňa.

V sobotnej 20. etape dlhej 172 km z Villarcaya do Picon Blanco obsadil tretie miesto a na čele celkovej klasifikácie zvýšil pred nedeľnou časovkou náskok pred Austrálčanom Benom O´Connorom na 2:02 minúty.

Predposlednú etapu tohtoročného itinerára vyhral Ír Eddie Dunbar časom 4:38:37 h so sedemsekundovým náskokom pred Španielom Enricom Masom.

Pretekárov čaká v nedeľu vyvrcholenie 79. edície slávnych pretekov v podobe individuálnej časovky na 24,6 km v hlavnom meste Madride.

Tridsaťštyriročný Roglič vyhral Vueltu trikrát za sebou v rokoch 2019-2021. Štvrtým triumfom by sa v historickom rebríčku vyrovnal najúspešnejšiemu pretekárovi podujatia Robertovi Herasovi (2000, 2003, 2004, 2005).

Priebeh 20. etapy na Vuelte 2024

V sobotu čakalo na cyklistov sedem kategorizovaných stúpaní s cieľom na kopci prvej kategórie Picon Blanco. Prvý únik sa vytvoril dosť skoro, už na 14. kilometri vyrazila dopredu 11-členná skupina.

Neskôr sa vykryštalizoval 10-členný únik dňa v zložení Soler, Vine, Berthet, Haig, Tejada, Canal, Champion, Moniquet, Frigo a Castrillo. V stúpaní na Alto del Caracol sa na čele osamostatnila trojica Soler, Vine a Berthet.

VIDEO: Posledné kilometre 20. etapy Vuelta a Espaňa 2024

Preteky medzitým opustil Rogličov kľúčový pomocník Martinez, trápil sa aj Vlasov, špekulovalo sa o otrave jedlom v tíme Red Bull - BORA - hansgrohe.

O víťazstvo vo vrchárskej súťaži bojovali medzi sebou tímoví kolegovia Marc Soler a Jay Vine, no napokon uspel druhý menovaný. Domáceho Španiela v konečnom skóre zdolal len o dva body.

Pred kľúčovým stúpaním vyrazil dopredu Sivakov, ktorého si skupina dlhšie nevšímala. Desať km pred páskou mala na Francúza skupina, v ktorej boli s výnimkou Rodrigueza všetci favoriti, manko okolo jednej minúty.

Počas stúpania na Picon Blanco z neho postupne ukrajovala.

Sivakova dostihol Dunbar a zlomil ho, pričom svoj sólový únik dotiahol do víťazného konca. V prvej trojke celkovej klasifikácie neprišlo k zmene. Druhý za Rogličom je O´Connor, tretiu priečku si udržal Mas.

"Kolegom v tíme som hovoril, že snívam o etapovom víťazstve na Grand Tour na vrchole nejakého dôležitého stúpania. Cítil som sa dnes veľmi dobre a v druhej polovici kopca som išiel úplne naplno.

Vedel som, že je tam prudká pasáž a potom ťažký úsek do cieľa, snažil som sa teda ušetriť nejaké sily aj do úplného záveru. Je nás tu už iba päť a všetci išli na mňa, to je fantastické," povedal Dunbar.

Priebežné poradie po 20. etape

1.

Primož Roglič

Slovinsko

Red Bull - BORA - hansgrohe

81:22:19 h

2.

Ben O'Connor

Austrália

Decathlon AG2R La Mondiale

+ 2:02 min

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar 

+ 2:11 min

4.

Richard Carapaz

Ekvádor

EF Education - EasyPost

+ 3:00 min

5.

David Gaudu

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 4:48 min

6.

Mattias Skjelmose

Dánsko

Lidl-Trek

+ 5:18 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sníval o víťazstve, napokon ich získal dve. Etapa priniesla aj boj tímových kolegov