Evenepoel dokázal, čo naposledy Sagan. V dúhovom drese vyhral monument

Remco Evenepoel na Liége - Bastogne - Liége 2023.
Remco Evenepoel na Liége - Bastogne - Liége 2023. (Autor: Reuters)
Sportnet, TASR|23. apr 2023 o 16:54 (aktualizované 23. apr 2023 o 18:50)

Tadej Pogačar si na Liége - Bastogne - Liége zlomil zápästie.

Liége - Bastogne - Liége 2023

Belgická monumentálna klasika (Liége - Liége, 258 km):

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal - Quick Step

6:15:49 h

2.

Thomas Pidcock

Veľká Británia

INEOS Grenadiers

+ 1:06 min

3.

Santiago Buitrago 

Kolumbia

Bahrain - Victorious

+ 1:06 min

4.

Ben Healy

Írsko

EF Education-EasyPost

+ 1:08 min

5.

Valentin Madouas

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 1:24 min

6.

Guillaume Martin

Francúzsko

Cofidis

+ 1:25 min

LIÉGE. Belgický cyklista Remco Evenepoel obhájil vlaňajší triumf na 109. ročníku monumentu Liége - Bastogne - Liége.

Jazdec tímu Soudal - Quick Step unikol rovnako ako vlani na stúpaní Côte de la Redoute a po 258 kilometroch prišiel do cieľa v čase 6:15:49 hodiny.

Mal vyše minútový náskok pred Britom Thomasom Pidcockom a Kolumbijčanom Santiagom Buitragom, pódiové umiestnenie tesne ušlo Benovi Healymu.

Evenepoel triumfoval na monumente ako úradujúci majster sveta. To sa naposledy podarilo Slovákovi Petrovi Saganovi v roku 2018 na Paríž - Roubaix.

Smolne sa skončili preteky pre slovinského cyklistu Tadeja Pogačara, ktorý si pri páde na 85. kilometri zlomil zápästie. Operáciu podstúpi priamo v Belgicku.

Priebeh pretekov Liége - Bastogne - Liége 2023

Na pretekárov čakalo 11 kategorizovaných stúpaní a niekoľko ďalších kopcov.

Už od štartu sa pokúšali o únik viacerí cyklisti a po pár kilometroch sa vytvorila jedenásťčlenná skupina, ktorá mala k dobru približne štyri minúty.

Na 85. kilometri sa skončila púť víťaza spred dvoch rokov a jedného z dvoch hlavných favoritov Tadeja Pogačara. Spolu s ním odstúpil aj Mikkel Honore.

Približne v polovici pretekov sa spustil dážď a náskok úniku sa zúžil pod tri minúty. V balíku udávali tempo najmä jazdci Soudal - Quick Step pre svojho favorita a obhajcu vlaňajšieho triumfu Evenepoela.

Vysoká rýchlosť pelotónu robila problémy viacerým cyklistom a postupne sa rozpadal aj únik, v ktorom zostalo 60 km pred cieľom už len päť jazdcov.

Po stúpaní na Rosier zostali na čele už len Jan Tratnik (Jumbo-Visma) a Simone Velasco (Astana). Do cieľa zostávali ešte štyri kopce a pod La Redoute 33 km pred cieľom sa ich pokus skončil.

Na tomto stúpaní si Evenepoel vlani vypracoval rozhodujúci náskok a zaútočil tam aj tento rok. Chvíľu sa s ním dokázal držať len Pidcock.

Lenže dvadsaťtriročný Belgičan na ďalšom nekategorizovanom stúpaní preradil na ešte vyšší stupeň a to jeho britský súper nevydržal.

VIDEO: Zostrih z pretekov Liége - Bastogne - Liége 2023

Evenepoel mal 23 km pred páskou k dobru už minútu a išiel si po obhajobu triumfu a 41. víťazstvo v kariére. Za ním sa bojovalo už len o pódium.

Zo skupiny prenasledovateľov sa v závere vyprofilovala trojica Pidcock, Buitrago a Ben Healy (EF Education-EasyPost), ktorá si to rozdala o druhé miesto. Najlepšie nohy mal v závere britský pretekár.

"Boli to ťažké preteky, pršalo a cesty boli šmykľavé. V jednej zákrute mi trochu ušlo zadné koleso. Ale náš tím odjazdil skvelé preteky. Pri úvodných útokoch Jumba to nebolo ľahké, no zostali sme pokojní a držali sa nášho plánu.

Tým bolo zaútočiť po La Redoute a na novom nekategorizovanom kopci som si vytvoril najväčší náskok. Je skvelé vyhrať dve z dvoch.

Som hrdý, že som vyhral v drese majstra sveta. Veľmi som chcel mať takú fotku a podarilo sa. Nikdy nechcete vidieť niečo také, ako sa sa stalo Tadejovi. Má moju plnú podporu a dúfam, že sa rýchlo zotaví," povedal Evenepoel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Evenepoel dokázal, čo naposledy Sagan. V dúhovom drese vyhral monument