07.07.2022 12:15
6. etapa
Binche > Longwy
219,9 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Tadej Pogačar
UAE Team Emirates

Spadol po kontakte s fanúšikom. Saganov kamarát na Tour skončil

Taliansky cyklista Daniel Oss.
Taliansky cyklista Daniel Oss. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|7. júl 2022 o 09:55

Nie je jediný, kto v pretekoch nepokračuje.

BRATISLAVA. Puto medzi nimi je niečo výnimočné. Poznajú sa od roku 2009, kedy sa stretli na prípravnom kempe pred novou sezónou a odvtedy sa zrodilo medzi nimi silné kamarátstvo.

Peter Sagan a Daniel Oss vytvorili dvojicu, ktorá trávi čas na súťažiach aj mimo nich. Keď po jednej z etáp robil Oss živý vstup pre taliansky Eurosport, Sagan si z neho robil srandu, a Talian sa stále smial, hoci bol v živom vysielaní.

Rodák z Trenta mu to však vedel oplatiť. Na Tour de France 2019 nahral video v zelenom drese, ktorý patril trojnásobnému majstrovi sveta a veľmi vydareným spôsobom napodobňoval nie ideálnu Saganovu angličtinu.

Obaja prestúpili z tímu Bora-Hansgrohe do francúzskeho TotalEnergies a bolo jasné, že pokiaľ budú zdraví, spoločne budú v nominácii aj na Tour de France.

Daniel Oss však po piatej etape končí. Z pretekov musel odstúpiť.

Oss mal veľmi ťažký pád na treťom úseku pavé. Počas toho, ako išiel po úplnom kraji, keď sa chcel vyhnúť dlažobným kockám, sa zachytil o jedného z fanúšikov.

Danny van Poppel sa mu v rýchlosti už nedokázal vyhnúť a preletel cez neho. Pri páde si taliansky cyklista zlomil jeden z krčných stavcov. Etapu dokončil, no vyšetrenia v cieli potvrdili, že na Tour nemôže pokračovať.

Okrem Ossa po pádoch odstúpili z Tour de France aj Jack Haig a Michael Gogl. Gogl si pri páde utrpel fraktúru kľúčnej kosti a panvy.

Etapa cez kamenné cesty známe z klasiky Paríž - Roubaix priniesla mnoho pádov. Zranenie utrpel aj jeden z veľkých favoritov na víťazstvo Primož Roglič.

Vykĺbil si rameno. Kĺb si sám dokázal napraviť a podľa vyjadrenia tímu by mal v pretekoch pokračovať. Jeho strata v celkovom hodnotení je však už dve minúty.

„Ovládam spôsob, ako si vyskočený kĺb vrátiť na miesto, no musím pri tom sedieť,“ hovoril pre holandskú televíziu NOS.

„Priamo na ceste to nebolo možné. Sadol som si na stoličku jedného z divákov a kĺb som vrátil na miesto. Mám šťastie, že môžem v pretekoch pokračovať.

Nerozmýšľam nad tým, či som dnes prišiel o šancu na víťazstvo. Najskôr sa chcem dať dokopy z tohto pádu,“ dodal slovinský cyklista.

Nepríjemný pád mal aj šprintér tímu Lotto Soudal Caleb Ewan.

Na zem spadol s takou silou, že mu pri tom praskla prilba. Austrálčan ostal mierne otrasený. Lekársky tím ho preto hneď na mieste vyšetril.

Ewan prešiel protokolom na vylúčenie otrasu mozgu. Po etape musel ísť do nemocnice. Ďalšie zranenia však uňho vylúčili a môže na Tour pokračovať

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Spadol po kontakte s fanúšikom. Saganov kamarát na Tour skončil