07.07.2022 12:15
6. etapa
Binche > Longwy
219,9 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Tadej Pogačar
UAE Team Emirates

Žltý dres si uctil po svojom. Bola to nemožná misia, priznal van Aert

Wout van Aert v žltom drese pre lídra Tour de France.
Wout van Aert v žltom drese pre lídra Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|7. júl 2022 o 19:16

Pogačar sa stal novým lídrom Tour de France 2022.

BRATISLAVA. Cieľové stúpanie bolo rovnaké ako pred piatimi rokmi. Vtedy v ňom bol Peter Sagan mimoriadne silný. Prakticky nezdolateľný.

Krátko predtým ako začal svoj špurt do kopca si vykopol nohu z pedálu a takmer sa zastavil. Napriek tomu sa znovu rozbehol a zvíťazil. 

Tentokrát mohol opäť patriť k favoritom na popredné umiestnenie, no plány mu sťažilo stúpanie Côte de Pulventeux. To malo síce len 800 metrov, no sklon 12,3 percenta sa postaral o poriadne preriedenie vedúcej skupiny. 

A hoci tempo nebolo také zdrvujúce ako v štvrtej etape pri víťazstve Wouta van Aerta, slovenský cyklista sa nedokázal udržať v kontakte s najlepšími. 

Následne zvesil nohy a do cieľa prišiel s viac ako päťminútovým mankom. "Bolo to o dosť ťažšie ako predtým. A potom som už vpredu nebol," povedal Sagan.

"Už v predposlednom kopci išli všetci rýchli pretekári preč, niektorí už skôr. Bol to podstatne tvrdší dojazd ako pred piatimi rokmi. Mali sme tam tri kopce pred tým posledným, čo kedysi nebolo," dodal športový riaditeľ Ján Valach.

Na MS by to bola príkladná spolupráca

Po trojnásobnom majstrovi sveta prevzal v meste Longwy štafetu Tadej Pogačar. Ten ukázal dynamiku v nohách a mal aj potrebné šťastie. 

Za sebou mal pripraveného Michaela Matthewsa, ktorý pri spomenutom Saganovom víťazstve bol druhý. Koncovku teda poznal lepšie a z vedúcej skupiny bol na papieri najrýchlejším jazdcom. 

Kým si však Austrálčan strážil muža v bielom drese, spoza neho zaútočil Primož Roglič. Bolo to ďaleko pred cieľom. Len ťažko to mohol dotiahnuť do konca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Žltý dres si uctil po svojom. Bola to nemožná misia, priznal van Aert