Mal byť lídrom na Tour a ani tu nie je. Froome nie je hodný svojho platu, vraví majiteľ

Britský cyklista Chris Froome počas Tour de France 2022.
Britský cyklista Chris Froome počas Tour de France 2022. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|16. júl 2023 o 06:00

Brit zarába rovnakú sumu ako Peter Sagan.

BRATISLAVA. Mať v tíme Jonasa Vingegaarda, Remca Evenepoela a napríklad Mathieu van der Poela je zrejme snom každého športového riaditeľa.

Mal by prvotriednych kandidátov na víťazstvá na Grand Tour a zároveň favoritov pre monumentálne klasiky od Miláno San Remo až po Okolo Lombardie.

Koľko by to dnes stálo? Ak zrátame súčasné ročné platy spomenutých cyklistov, dostaneme sa na cifru okolo piatich miliónov eur. 

V tomto prípade by platilo - za málo peňazí veľa muziky. 

Tím Israel - Premier Tech sa však dostal do opačnej situácie. Podpísal jedného z najdrahších cyklistov na svete, no úspechy nie a nie prísť.

V čom je Saganov kontrakt iný?

Reč je o Chrisovi Froomovi, štvornásobnom víťazovi Tour de France.

Ten zarába päť miliónov ročne, rovnako ako Peter Sagan. Z pohľadu financií má lepší kontrakt len Tadej Pogačar, ktorý zarobí ešte o milión viac. 

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že izraelský tím a tiež TotalEnergies spravili chybu. Froome nedosiahol víťazstvo od roku 2018, Sagan ich má počas svojho pôsobenia vo francúzskom zoskupení zatiaľ len dve.

Peter Sagan (vľavo) a Chris Froome získali cenné dresy na Tour de France 2015.
Peter Sagan (vľavo) a Chris Froome získali cenné dresy na Tour de France 2015. (Autor: TASR/AP)

V čom je však rozdiel?

V TotalEnergies dali Saganovi zmluvu len na dva roky, čiže žiaden dlhodobý kontrakt. S príchodom Slováka prišiel do tímu výrobca bicyklov a cyklistického vybavenia Specialized a odevný partner Sportful. 

Výrazne sa zvýšila popularita tímu a hoci sa ešte nedostal do kategórie World Tour, zaradil sa medzi popredné Pro Tour tímy. V roku 2022 sa dostal na Tour len vďaka voľnej karte, tento rok si to vybojoval sám.

Iste, v tíme očakávali viac než dve Saganove víťazstvá.

Podieľali sa však na tom zdravotné problémy, smolné pády a s tým spojený pokles formy 33-ročného žilinského rodáka. Možno aj preto sa obe strany nedohodli na pokračovaní a pôjdu vlastnou cestou.

Sagan síce so sebou zoberie aj Specialized, no tímu TotalEnergies vznikne priestor v rozpočte, keďže päťmiliónová položka nie je zanedbateľná.

V médiách sa už objavili špekulácie o záujme o Juliana Alaphilippa, ktorý nepoberá ani polovicu Saganovho platu, no má ešte rok platnú zmluvu. 

Nie je symbol ani nástroj PR

Čo sa týka Frooma, ten na rozdiel od Sagana podpísal dlhoročnú zmluvu s cieľom - vrátiť sa na výslnie a zabojovať o piate víťazstvo na Tour de France.

"Môžem povedať, že sme Chrisa podpísali na päť rokov. Teraz ide o tretiu sezónu, takže u nás bude ešte ďalšie dva roky, ak sa nerozhodne ukončiť kariéru," povedal pre Českú televíziu športový riaditeľ René Andrle.

V čase podpisu zmluvy mal Brit 35 rokov a bol niečo vyše rok po páde na Critérium du Dauphiné. Vtedy si zlomil stehennú kosť, panvu, rebrá, ruku, mal poranenú chrbticu a tiež rozsiahle krvácanie.

Tím Israel - Premier Tech išiel do rizika. Veril svojmu zámeru.

"Keď podpíšete Frooma, očakávate, že bude vyhrávať preteky. Bola by blbosť a zbytočný luxus kupovať domestika za päť miliónov," vravel Andrle v roku 2021.

Zdá sa však, že v izraelskom tíme sa prerátali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Mal byť lídrom na Tour a ani tu nie je. Froome nie je hodný svojho platu, vraví majiteľ