Kreuziger ukončil úspešnú kariéru, dlho bez práce nezostane

Roman Kreuziger.
Roman Kreuziger. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Miroslav Kováčik|15. okt 2021 o 12:40

V kariére dosiahol viacero cenných víťazstiev.

BRATISLAVA. "Už niečo riešim smerom k budúcemu roku a v čo najbližšej dobe to oznámim," hovoril optimisticky Roman Kreuziger pred štartom pretekov Okolo Slovenska 2021. Napokon je však všetko inak.

Tridsaťpäťročný český cyklista v piatok oznámil koniec svojej kariéry.

"Telo mi povedalo, že už toho bolo dosť. Navyše, tým, ako ma nevzali na olympiádu, na ktorú som sa chystal, sa oslabila moja motivácia.

Mal som ešte možnosť jazdiť na bicykli, ale zobral som to tak, že už by som chcel niečo dokázať v inej úlohe," uviedol na tlačovej konferencii v Prahe.

Kreuziger päťkrát vyhral anketu Kráľ cyklistiky, čo je v ére samostatného Česka najviac spolu s Jánom Svoradom. Okrem toho sa môže pýšiť celkovým triumfom na Okolo Švajčiarska, Okolo Romandie, piatym miestom na Tour de France či víťazstvom na prestížnej klasike Amstel Gold Race.

Na otázku, ktorý z týchto úspechov si najviac cení, nevedel v nedávnom rozhovore aj pre Sportnet jednoznačne odpovedať.

"Boli tam nejaké jednodňové preteky alebo aj úspechy na Grand Tour. S odstupom času je to treba brať tak, že som každý rok mal nejaký úspech a moja kariéra bola úspešná pomerne dlhú dobu."

Naposledy pôsobil v tíme Gazprom - RusVelo a aj na pretekoch Okolo Slovenska povedal, že jeho cieľom je podeliť sa o svoje skúsenosti s mladšími pretekármi. Sezónu mu narušil natiahnutý sval, pre ktorý vypadol zo súťažného rytmu.

V kariére pôsobil aj v Liquigase či Tinkoffe, kde bol jeho tímovým kolegom Peter Sagan. V roku 2016 mu práve on pomohol k tomu, aby skončil na Tour de France v elitnej desiatke. V poslednej horskej etape Sagan dlho ťahal únik.

"Prvých 80 kilometrov odviedol neuveriteľnú prácu. Na Col de la Colombiere išiel také tempo, že som skoro vypadol zo skupiny. Šliapal ako zviera," zaspomínal si Kreuziger na spoluprácu s trojnásobným majstrom sveta. 

Český cyklista dlho bez práce nezostane.

Už v novembri by sa mal stať športovým riaditeľom tímu Bahrain Victorious, ktorý patrí medzi elitné cyklistické tímy kategórie World Tour.

Napodobní tak napríklad krajana Reného Andrleho, ktorý je bývalým cyklistom a dnes športovým riaditeľom v tíme Israel Start-Up Nation. 

Kreuziger otvorene hovorí aj o bezpečnosti na cestách. Je iniciátorom projektu "Ukaž respekt", kde nabáda k dodržiavaniu odstupu 1,5 metra voči cyklistom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kreuziger ukončil úspešnú kariéru, dlho bez práce nezostane