Sagan v novom tíme? Môže ho to naštartovať, hovorí Kreuziger

Český cyklista Roman Kreuziger.
Český cyklista Roman Kreuziger. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|17. sep 2021 o 09:30

Otvorene hovorí aj o bezpečnosti na cestách.

Patrí medzi najvýraznejšie osobnosti českej cyklistiky. Päťkrát vyhral anketu Kráľ cyklistiky, čo je v ére samostatného Česka najviac spolu s Jánom Svoradom.

Vyhral preteky Okolo Švajčiarska, Okolo Romandie, prestížnu klasiku Amstel Gold Race a na Tour de France 2013 bojoval o pódium. Napokon skončil piaty. 

Až vo veku 35 rokov však absolvuje ROMAN KREUZIGER debut na pretekoch Okolo Slovenska. Vo farbách ruského Gazprom - RusVelo nie je lídrom tímu, ale mladším pretekárom sa snaží odovzdať cenné skúsenosti. 

Na pretekoch Okolo Slovenska štartujete prvýkrát. Ako si zatiaľ užívate atmosféru?

Je skvelé, že je tu toľko fanúšikov. My sme prišli do Košíc len tesne pred štartom, takže sme toho veľa nevideli, ale myslím si, že si jazdci tieto preteky užijú. 

Naposledy ste pretekali ešte na spoločnom československom šampionáte, pretože vás trápilo zranenie. Môžete ho priblížiť?

Mal som natrhnutý sval a musel som počkať, pokiaľ sa to zahojí. Nebolo to nič príjemné. Nie je ideálne vypadnúť v sezóne na tri - štyri týždne. Mám však za sebou kvalitný tréningový blok v Livignu, kde som bol skoro mesiac.

V tíme Gazprom - RusVelo ste prvú sezónu. Ako by ste zhodnotili jej doterajší priebeh?

Nebola to vydarená sezóna, pretože nám chýbali víťazstvá. Ja som nebol spokojný s jarnými klasikami, ktoré boli mojim veľkým cieľom. To ma mrzí, ale ešte je pred nami do polovice októbra niekoľko pretekov.

Aké máte ambície na pretekoch Okolo Slovenska?

Máme tu mladých chalanov, s ktorými sa budem môcť podeliť o svoje skúsenosti. Budem sa snažiť ich doviesť do nejakého šprintu a ja uvidím, ako sa rozbehnem.

Po dvanástich rokoch nepôsobíte v tíme World Tour ale v Pro tíme, čo je o kategóriu nižšie. Aký je v tom rozdiel?

Ja si myslím, že najlepšie Pro tímy sú na úrovni World Tour. Je tam síce rozdiel v rozpočte, ale čo sa týka zázemia a materiálu, tak sú na tom veľmi podobne. 

Podobný krok čaká aj vášho bývalého tímového kolegu Petra Sagana, ktorý po sezóne prestúpi do TotalEnergies. Čo na to hovoríte?

Keď máte v tíme Petra, tak vás pozývajú na takmer všetky preteky. Aj preto si on bude môcť vybrať program. Predtým bol vždy v medzinárodných tímoch, teraz bude vo francúzskom, kde je to občas zložité s mentalitou.

Berie si však so sebou početnú skupinu ľudí, takže by som sa toho nebál. Naopak, po rokoch v Bore ho to môže opäť naštartovať.

Aká bude vaša cyklistická budúcnosť? 

Už niečo riešim na budúci rok a v čo najbližšej dobe to oznámim.

V kariére ste dosiahli mnoho úspechov. Ktorý si najviac ceníte?

To je ťažké povedať. Boli tam nejaké jednodňové preteky alebo aj úspechy na Grand Tour. S odstupom času je to treba brať tak, že som každý rok mal nejaký úspech a moja kariéra bola úspešná pomerne dlhú dobu. 

Spolu s Petrom Saganom otvorene hovoríte o bezpečnosti na cestách. Ste aj iniciátorom projektu Ukaž respekt, kde nabádate k dodržiavaniu odstupu 1,5 metra voči cyklistom. Ako tento projekt napreduje?

Natáčame mnoho videí. Máme veľa ambasádorov, napríklad na Slovensku je to okrem Petra Sagana aj Pavol Habera, ktorý takisto jazdí na bicykli. Máme aj ďalšie osobnosti, nielen zo športu, ale aj z umenia, ktorí sa to snažia podporovať.

Boli sme na olympijských festivaloch, kde si ľudia mohli vizuálne vyskúšať aké to je, keď ich predbehne kamión. Na budúci rok máme v pláne mediálnu kampaň a postupne sa začínajú pripájať aj ďalšie krajiny. Sme na správnej ceste. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan v novom tíme? Môže ho to naštartovať, hovorí Kreuziger