Doma ho majú skoro za prezidenta, v kariére ho inšpiruje Sagan

Eritrejský cyklista Biniam Girmay.
Eritrejský cyklista Biniam Girmay. (Autor: TASR/AP)

Biniam Girmay dosiahol historický triumf pre Afriku.

BRATISLAVA. V ostatnej dekáde mal africký kontinent aspoň čiastočne svojho cyklistického hrdinu. Štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome síce reprezentuje Veľkú Britániu, ale je rodákom z kenského Nairobi.

Vo viacerých rozhovoroch spomínal, že keď v detstve jazdil, prechádzal okolo slonov, levov či hrochov. Nebolo to pre neho nič netradičné.

V roku 2019 sa však vážne zranil na pretekoch Critérium du Dauphiné. Utrpel viaceré fraktúry, niekoľko týždňov strávil v nemocnici a dnes je len málo pravdepodobné, že ešte niekedy nadviaže na svoje veľké úspechy. 

Cyklistickí fanúšikovia na africkom kontinente však nemusia zúfať. Zdá sa, že Afrika má opäť pretekára, ktorý môže bojovať o popredné priečky na najslávnejších pretekoch. A tentokrát ani nemá európsky pas.

Eritrejčan Biniam Girmay v nedeľu triumfoval na belgickej klasike Gent - Wevelgem. Stal sa vôbec prvým africkým cyklistom, ktorý vyhral jarnú klasiku.

Paradoxom je, že až v piatok večer sa s jeho tímom rozhodli, že bude štartovať. "Neviem, čo sa stalo. Je to neuveriteľné," povedal Girmay v jednej zo svojich prvých reakcii po životnom triumfe.

Van Aert ho chválil ešte pred víťazstvom

Pred pretekmi sa jeho meno príliš nespomínalo medzi kandidátmi na víťazstvo. No kým sa očakával veľký súboj Jumbo-Visma verzus Quick-Step Alpha Vynil, elitným tímom uchmatol triumf 21-ročný Girmay. 

Po poslednom stúpaní Kemmelberg sa dostal do štvorčlennej skupiny a v závere prešpurtoval favorizovaného Christopha Laporta.

Francúzovi mohli chýbať sily po úspešnom a dlhom útoku s Woutom van Aertom na piatkovej klasike E3 Saxo Bank, ale treba dodať, že ani Girmay v týchto pretekoch nezaostal. Finišoval piaty, za čo si vyslúžil slová uznania. 

"Wow. Ten chlapec jazdí pôsobivo celú sezónu. Ak je pravda, že tu bez obhliadky trate skončil v prvej päťke, je to pre mňa ešte pôsobivejšie. 

Osobne ho ešte nepoznám, ale jednoznačne je to veľký talent z nového kontinentu," povedal Van Aert pre wielerflits.nl a to ešte netušil, že o 48 hodín neskôr dosiahne Girmay triumf na klasike Gent - Wevelgem. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Doma ho majú skoro za prezidenta, v kariére ho inšpiruje Sagan