Bojuje o zmluvu v elitnom tíme, na Slovensku má víťazstvo na dosah

Český cyklista Josef Černý je lídrom pretekov Okolo Slovenska 2022.
Český cyklista Josef Černý je lídrom pretekov Okolo Slovenska 2022. (Autor: Ján Melicher, okoloslovenska.com)
Miroslav Kováčik|15. sep 2022 o 21:25

Josef Černý môže ukončiť nevydarenú sezónu víťazne.

BANSKÁ ŠTIAVNICA. Viacerí sa zhodli, že to bola etapa v krásnom prostredí, ale zároveň veľmi náročná. Počas 186 kilometroch čakalo cyklistov na pretekoch Okolo Slovenska šesť vrchárskych prémii a takmer 3000 nastúpaných metrov. 

V mnohých slovenských mestách trať lemovali fanúšikovia, hoci doma neštartuje Peter Sagan. Ľudia si zo svojich domácnosti zobrali stoličky a na chodníkoch čakali, pokiaľ okolo nich prejde vedúca skupina, respektíve pelotón. 

Najdôležitejšie momenty etapy sa odohrali v Banskej Štiavnici. Záver bol do mierneho stúpania, pričom tento úsek bol pokrytý dlažobnými kockami. 

Napokon zdvíhal ruky nad hlavu ten, od ktorého sa to vôbec nečakalo. Niet divu, veď doposiaľ nemal na konte ani jedno profesionálne víťazstvo. 

Dvadsaťročný Ír Archie Ryan pôsobí v rozvojom tíme Jumbo-Visma, ale vo štvrtok bol najsilnejší a zdolal aj svojich známejších kolegov.

„Bol to veľmi ťažký deň s viacerými stúpaniami. Môj tím pracoval veľmi dobre, mal som dobrú pozíciu a z tohto výsledku som veľmi šťastný,“ povedal. 

Bol lepší než víťaz dvoch etáp na Gire

Po dôležitej selekcii (50 km pred cieľom, pozn.) zostala vpredu početná skupina aj so štvoricou jazdcov z tímu, ktorý sa na Tour de France tešil zo žltého dresu. 

Ryan mal prekvapujúco lepší deň aj ako jeho tímový kolega Koen Bouwman, ktorý tento rok vyhral dve etapy na Giro d'Italia a takisto si z talianskej Grand Tour odniesol dres pre najlepšieho vrchára. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bojuje o zmluvu v elitnom tíme, na Slovensku má víťazstvo na dosah