Froome má ponuku od konkurenta. Na Tour môže byť už v novom drese

Chris Froome.
Chris Froome. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. jún 2020 o 11:25

Tím Ineos môže prísť o jednu z hviezd.

BRATISLAVA. Presne pred rokom ležal na jednotke intenzívnej starostlivosti a lekári sa snažili polámané kosti poskladať tak, aby sa naďalej venovať cyklistike.

Po náraze do kamenného múrika pred etapou v šesťdesiatkilometrovej rýchlosti na pretekoch Critérium du Dauphiné si zlomil pravú nohu, bedrový kĺb, pravú ruku, niekoľko rebier, hrudnú kosť a poranenú mal aj krčnú chrbticu.

„Prešiel rok a tomuto mužovi vďačím za veľa,“ napísal Chris Froome na twitteri poďakovanie Rémimu Philippotovi, ktorý ho po páde operoval.

Vďaka rýchlej pomoci zdravotníkov aj veľkej vôli je štvornásobný víťaz Tour de France v plnej sile a túži vyhrať slávnu Tour po piaty raz.

Pád a vážne zranenia, ktoré prekonal, akoby ho nanovo naštartovali.

V Ineose nie je jednotkou

„Rozhodne neuvažujem nad ukončením kariéry. Vďaka pádu z minulého roka pracujem s väčším nasadením a koncentráciou,“ tvrdil 35-ročný Brit pre cyclingnews.

„Som si veľmi istý, že sa vrátim na Tour vo víťaznej forme. Ale v ktorom tíme to bude po roku 2020, to skutočne netuším.“

Froomovi sa v tomto roku končí zmluva v tíme, s ktorým dosiahol všetky svoje úspechy.

Na trojtýždňových pretekoch má z aktívnych cyklistov najviac víťazstiev – 7. Lenže od posledného uplynuli už dva roky – Giro 2018.

A v tíme mu pribudli silní súperi – víťaz vlaňajšieho Gira Richard Carapaz a vlaňajšej Tour Egan Bernal.

Jeho pozícia v tíme nie je taká silná ako pred zranením, kedy bol jasnou jednotkou.

Dostal ponuku

Momentálne by o pozíciu lídra na Tour musel bojovať s ďalšími dvomi rivalmi – vlaňajším víťazom Tour Bernalom a predvlaňajším víťazom Geraintom Thomasom.

Navyše, ak by boli v družstve traja lídri, ovplyvnilo by to atmosféru aj taktiku. V novom tíme by mohol mať podporu všetkých kolegov.

Práve preto sa hovorí o Froomovom odchode z Ineosu. A podľa informácií stránky tuttobiciweb je reálne, že dres zmení nie od nového roka, ale už v lete.

Britský cyklista Chris Froome sa zdraví s fanúšikmi pred štartom prvej etapy pretekov UAE Tour.
Britský cyklista Chris Froome sa zdraví s fanúšikmi pred štartom prvej etapy pretekov UAE Tour. (Autor: TASR/AP)

Froome dostal ponuku na trojročný kontrakt od tímu Israel StartUp-Nation, ktorý financuje miliardár Sylvan Adams. Tím je pripravený Frooma z Ineosu vykúpiť, aby štartoval na Tour v jeho drese už v tomto roku.

Adams je cyklistickým nadšencom a okrem tímu, ktorý má prvý rok najvyššiu licenciu WorldTour, financoval napríklad aj tri etapy Giro d´Italia na izraelskom území v roku 2018.

Chcú získať aj silných klasikárov

V cyklistike sú prestupy uprostred sezóny ojedinelé, hoci nie úplne vylúčené. Podľa pravidiel Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) je to možné len medzi 1. a 15. augustom. Súhlasiť musí jazdec, jeho aktuálny zamestnávateľ, aj ten nový. V tejto schéme je najviac neistý súhlas Ineosu, ktorý by dal konkurencii silnú zbraň.

Je zvykom, že nový tím cyklistu vykúpi nejakou čiastkou, hoci to nie je podmienkou. Ineos sa určite Frooma nevzdá lacno a nie je vylúčené, že sa ho pokúsi udržať.

Najvýraznejšou osobnosťou tímu Israel StartUp-Nation sú Dan Martin a veterán medzi šprintérmi André Greipel.

Okrem Frooma sa izraelský tím snaží získať aj klasikárske hviezdy Grega van Avermaeta (momentálne jazdí v tíme CCC) a Jaspera Stuyvena (Trek Segafredo).

Cyklistická sezóna sa nanovo otvorí 1. augusta. Tour de France sa uskutoční od 29. augusta do 20. septembra.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Froome má ponuku od konkurenta. Na Tour môže byť už v novom drese