Český tím v Paríži nepodporí ani známy výrobca piva. Dôvodom je účasť Rusov na olympiáde

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|19. dec 2023 o 15:00

Pred týždňom ukončila spoluprácu aj realitná spoločnosť.

BRATISLAVA. Českých olympionikov nepodporí ďalší partner. Plzeňský Prazdroj, ktorého obľúbená značka piva Pilsner Urquell je dlhodobým partnerom Českého olympijského tímu, sa sťahuje z podpory Čechov na OH 2024 v Paríži.

Dôvodom je rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o tom, že ruskí športovci môžu štartovať pod piatimi kruhmi.

Spoločnosť však naďalej bude pokračovať v ostatnej podpore českých športovcov. Informáciu priniesla aj TV Nova.

"Pilsner Urquell cez 20 rokov podporuje českých olympionikov. Vždy sme tak robili v mene spoločne zdieľaných hodnôt, ako je férovosť, humanita a ľudská spolupatričnosť, a dúfali sme, že sa tieto hodnoty premietnu aj do nadchádzajúcej olympiády.

Žiaľ, rozhodnutie MOV aj cez snahy a nesúhlas Českého olympijského výboru nie sú v súlade s týmito princípmi.

Nadchádzajúce olympijské hry sa tak stávajú politickou záležitosťou a za súčasných podmienok nechceme tieto hry podporovať," uviedla Zuzana Dudová, marketingová manažérka Pilsner Urquell, cituje ju aj tv.nova.cz.

Plzeňský Prazdroj sa tak sťahuje z komunikácie ohľadom OH 2024 a neplánuje ani vlastnú kampaň. V podpore domáceho hokeja však naďalej pokračujú.

Výrobca piva sa tak rozhodol týždeň po tom, čo partnerstvo s Českým olympijským tímom ukončila aj realitná spoločnosť CPI Property Group.

O ďalších podmienkach spolupráce rokuje s Českým olympijským výborom (ČOV) aj generálny partner Sazka.

"Nesúhlasíme s akoukoľvek formou účasti Ruska a Bieloruska v kvalifikáciách na olympijské hry alebo na hrách počas trvania vojenskej invázie na Ukrajine. Situácia sa nás hlboko dotýka a nestotožňujeme sa s rozhodnutím MOV," uviedla riaditeľka komunikácie ČOV Barbora Žehanová.

MOV rozhodol o účasti ruských a bieloruských športovcoch na OH 2024 ešte 8. decembra. Účasť im umožnil pod neutrálnou vlajkou, pokiaľ splnia kvalifikačné kritériá.

MOV stanovil viacero podmienok, ktoré musia športovci oboch krajín splniť. Ruský minister športu Oleg Matycin ich označil za "diskriminačné".

Rozhodnutie MOV kritizoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Český tím v Paríži nepodporí ani známy výrobca piva. Dôvodom je účasť Rusov na olympiáde