Rusku hrozí vylúčenie z hokeja. Chcete byť vôbec členom hokejovej rodiny? pýta sa Tardif

Šéf IIHF Luc Tardif.
Šéf IIHF Luc Tardif. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|19. dec 2023 o 11:15

Armádny klub CSKA nedodržiava dohody a neuznáva sankcie IIHF.

BRATISLAVA. Izolácia ruského hokeja trvá bezmála dva roky. Rovnako ako vojenská agresia Ruska na Ukrajine. Po začiatku vojny Medzinárodná hokejová federácia účasť ruských tímov aj ruských klubov na medzinárodných podujatiach zastavila. 

Rusko však stále dúfa v skorý návrat.

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie Luc Tardif však pre ruskú televíziu Matč uviedol, že Rusku aktuálne skôr hrozí vylúčenie z IIHF, zastavenie prestupov hráčov do zahraničia a absolútna izolácia. 

„Chce Ruský hokejový zväz byť členom IIHF? Všetko závisí od reakcie ruského zväzu na rozhodnutie disciplinárnej komisie. Ak chce Rusko zostať súčasťou medzinárodnej rodiny, potom musia CSKA a Ivan Fedotov akceptovať rozhodnutie IIHF,“ reagoval Tardif pre Matč. 

Miesto NHL ho poslali k Severnému oceánu

Ivan Fedotov je ruský brankár. Jeden z najlepších. Jeho príbeh v posledných dvoch rokoch je skôr námetom pre hollywoodsky thriller. 

Na zimných hrách v Pekingu 2022 pomohol ruskej reprezentácii vybojovať striebro. Po sezóne s Petrohradom sa chystal v kariére pokračovať v NHL, kde mal podpísanú zmluvu s Philadelphiou. 

Krátko pred odletom do Ameriky ho však zadržali a odviedli do armády. Údajne sa totiž vyhýbal povinnej vojenskej službe. Zadržali ho uprostred ulice za bieleho dňa. Po zadržaní mu podľa právnika pichli injekciu a skončil v nemocnici, kde k nemu nechceli pustiť ani rodinu.

Tá sa následne dozvedela, že Fedotov už nastúpil na vojenskú službu v Severodvinsku. Proti vlastnej vôli. Je to mesto je len 100 kilometrov od Polárneho kruhu a je v ňom základňa ruskej námornej flotily. 

Po skončení vojenskej služby Fedotov podpísal kontrakt s CSKA, hoci mal platnú zmluvu s Philadelphiou. Keďže sa Ruský hokejový zväz dohodol s NHL na vzájomnom uznávaní kontraktov, ide o porušenie pravidiel. 

IIHF sa postavila na stranu NHL a za porušenie platného kontraktu udelila Fedotovovi štvormesačný dištanc. Ten začal plynúť v septembri a vyprší 31. decembra. Okrem toho má CSKA ročný zákaz medzinárodných prestupov.

Klub ani hráč však sankcie nedodržiavali.

Takto hrubo ešte nik neporušil pravidlá

Rusko sa proti rozhodnutiu odvolalo, no Fedotov v tejto sezóne riadne nastupuje v drese armádneho klubu CSKA. Odchytal už 23 zápasov. Klub v minulosti patril medzi najsilnejšie. V posledných rokoch ho financujú a podporujú dvaja oligarchovia z najužšieho kruhu Vladimira Putina - Igor Sečin a Gennadij Timčeko.

Uplynulý víkend Disciplinárna komisia IIHF odvolanie ruskej strany zamietla a trest potvrdila. 

Tardif naznačil, že nerešpektovanie medzinárodných dohôd môže viesť až k úplnému vylúčeniu Ruska z IIHF. 

Podľa Szymona Szemberga, riaditeľa Aliancie európskych hokejových klubov, sa stalo vôbec po prvý raz, že hokejový zväz, liga či klub spadajúci pod IIHF porušil takto vážne nariadenie medzinárodnej federácie.

V septembri Szemberg naznačil, že všetky kroky zrejme CSKA robila po konzultáciách s bývalým prezidentom IIHF Reném Faselom, ktorý je bývalým priateľom ruského prezidenta Vladimira Putina a po skončení svojho pôsobenia v medzinárodnom hokeji v Rusku získal podnikateľské možnosti v hodnote miliónov eur

„KHL si to odôvodnila zrejme tým, že nemá čo stratiť,“ naznačil Szemberg na sociálnej sieti X.

„Rusko po invázii na Ukrajinu nemôže súťažiť na podujatiach pod hlavičkou IIHF a kluby z KHL sa nezúčastňujú na zápoleniach medzi európskymi klubmi. Veci už nemôžu byť oveľa horšie.“

Trest stále môžu akceptovať

Ruský hokejový zväz v sobotu zverejnil vyhlásenie, že zatiaľ nedostal rozhodnutie disciplinárnej komisie a ešte naňho čaká. Ruské médiá uvádzajú, že CSKA aj Fedotov sa môžu proti rozhodnutiu disciplinárky odvolať na Arbitrážny súd do Lausanne, alebo trest akceptovať. 

„Čo nám hrozí, ak budeme ďalej ignorovať rozhodnutie IIHF? Podľa pravidiel federácie by mal nasledovať postih, ktorý má šesť možných úrovní od varovania až k vylúčeniu. Či siahnu po krajnom riešení? To naozaj netušíme,“ reagoval pre Matč Tv zdroj z prostredia Ruského hokejového zväzu. 

Vylúčenie Ruska z Medzinárodnej hokejovej federácie by znamenalo návrat do histórie a absolútnu izoláciu. Reprezentácia a kluby by sa nielen nemohli zúčastňovať medzinárodných podujatí, ale IIHF by prestala uznávať medzinárodné transfery. Hráči, ktorí pôsobia v Rusku by nemohli prestúpiť do iných súťaží.  

Rusko by tým pádom vypadlo aj z medzinárodného renkingu IIHF a uvoľnilo by sa jedno miesto aj v turnaji na olympijských hrách 2026. IIHF totiž na základe zmrazeného renkingu zatiaľ Rusko nasadila do C-skupiny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Rusku hrozí vylúčenie z hokeja. Chcete byť vôbec členom hokejovej rodiny? pýta sa Tardif