Češky sú pred FedCupom vo forme, štyri sú v 3. kole Australian Open

Barbora Záhlavová-Strýcová.
Barbora Záhlavová-Strýcová. (Autor: ČTK/AP)
SITA|20. jan 2011 o 12:00

Českým tenistkám rastie forma aj sebavedomie. Zatiaľ čo zo slovenských tenistiek sa do tretieho kola dostala iba Dominika Cibulková, Češky sú tam štyri.

Českým tenistkám rastie forma aj sebavedomie. Zatiaľ čo zo slovenských tenistiek sa do tretieho kola dostala iba Dominika Cibulková, z Češiek postúpili štyri.

MELBOURNE. Do 3. kola dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne sa prebojovali štyri české tenistky - Petra Kvitová, Lucie Šafářová (cez krajanku Kláru Zakopalovú), Iveta Benešová a už v stredu Barbora Záhlavová-Strýcová. Okrem toho ešte Sandra Záhlavová v ten deň tri hodiny trápila Američanku Venus Williamsovú.

Pred blížiacim sa bratislavským zápasom vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie 2011 (5. - 6. februára) je to hodená rukavica slovenskému tímu. Navyše, družstvo Česka disponuje členkou Top 5 deblového renkingu Květou Peschkeovou.

"Je to veľký úspech, toto sa asi už dlho nestalo," cituje Kvitovú denník Sport. "Pekne sa to poschádzalo a je super, že sa nám takto darí. Aj vzhľadom na nadchádzajúci fedcupový zápas je to dobré pre sebavedomie," cituje iDnes.cz Benešovú (60. v počítačovom poradí), ktorá vo štvrtok v 2. kole prekonala favorizovanú Rusku Mariu Kirilenkovú suverénne 6:3, 6:1.

"Cítila som sa výborne už na tréningu, ktorý len potvrdil, že môj výkon v 1. kole nebol náhodný," vyhlásila 27-ročná skúsená ľaváčka, ktorá na úvod deklasovala Španielku Anabel Medinovú-Garriguesovú 6:0, 6:1.

Benešová si užíva tenis, Kvitová vyhrala napriek problémom

"Tenis som vždy mala rada, ale teraz ma baví dvojnásobne najmä vďaka tomu, že som si vyliečila zranenia a momentálne ma nič nebolí," podotkla Benešová. K zdolaniu Kirilenkovej dodala: "Predovšetkým mi dobre išli nohy. Od začiatku som mala zápas pod kontrolou a znova som cítila úderovú istotu. Dnes som si aj pomohla servisom. Ani si nepamätám, kedy som dala šesť es. Určite by som rada pridala ďalší úspech. Ak sa budem cítiť dobre ako dosiaľ, tak ani nasledujúce kolo nemusí byť posledné."

Benešová si zmeria sily s Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou: "Je to ´hrateľný´ zápas, žiadna Clijstersová alebo niekto podobný. S Pavľučenkovovou síce mám negatívnu bilanciu, ale tu sa mi darí a verím si."

Takisto ľavou rukou hrajúca niekdajšia zverenkyňa kapitána slovenského fedcupového výberu Mateja Liptáka Kvitová (28.), šampiónka z Brisbane 2011, má v tejto sezóne bilanciu 7:0.

Vo štvrtok si poradila s bývalou členkou Top 5 Annou Čakvetadzeovou z Ruska 6:3, 6:4, hoci nebola v pohode: "Zmena počasia ma trochu potrápila, necítila som sa v tom teple práve najlepšie. Po prvom sete som zvädla, prestala som byť silná na nohách. Mala som trošku problémy aj s tým mojím slávnym dýchaním. Musela som si počas zápasu aj streknúť z inhalátora. Pri výmenách som unavená nebola, ale medzi nimi sa mi zle dýchalo."

V 3. kole čaká 20-ročnú rodáčku z Bílovca domáca nádej Samantha Stosurová. Terajšiu šestku počítačového poradia zdolala Kvitová na parížskom Roland Garros 2008 jasne 6:2, 6:1: "To už je dávno, veľa si z toho zápasu nepamätám. Viem, že hrá podobne ako muži. Zároveň však má slabší bekhend. Budem hrať aj proti domácemu publiku, ale ľudia sú tu féroví."

Šafářovú čaká Zvonarevová

Záhlavová-Strýcová (63.) si medzi najlepšími 32 zmeria sily s vlaňajšou semifinalistkou Na Li z Číny, minulý týždeň v Sydney držiteľkou titulu aj zásluhou prekonania Belgičanky Kim Clijstersovej vo finále.

Šafářová (35.) vyzve dvojnásobnú grandslamovú finalistku z predchádzajúcej sezóny Veru Zvonarevovú z Ruska nasadenú ako druhú. Proti Zakopalovej dosiahla priateľka Tomáša Berdycha Šafářová v prvej časti obrat z 1:3. V treťom sete viedla 4:2, ale aj prijímala proti prehre sa stavu 4:5. Rebrejk zvládla bez straty fiftínu a pridala nasledujúce dva gemy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Češky sú pred FedCupom vo forme, štyri sú v 3. kole Australian Open