Víťazstvo si pamätá jediný muž v zostave. Česi nad Kanadou nevyhrali dlhých štrnásť rokov

Česi hlásia pred posledným zápasom v skupine výrazné posily.
Česi hlásia pred posledným zápasom v skupine výrazné posily. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
Nikola Baďová|21. máj 2024 o 14:17

Víťaz zápasu zaujme prvé miesto v skupine.

PRAHA. Posledné české víťazstvo nad Kanadou na majstrovstvách sveta si pamätá iba jediný muž v zostave. 

Kapitán Roman Červenka mal vtedy dvadsaťpäť rokov a tešil sa z posledného českého titulu majstrov sveta. 

Nepriaznivá bilancia

Český národný tím zdolal Kanadu v osemfinálovej skupine 3:2 na MS v Nemecku 2010. Bol to duel, ktorý museli vyhrať, aby prešli do vyraďovacej fázy. 

Odvtedy ubehlo štrnásť rokov a z výhry sa vždy tešili hráči Javorových listov. V posledných ôsmich zápasoch nestratili ani jeden bod. 

Oba tímy sa spolu stretli aj na domácom šampionáte v Prahe 2015. Aj v tomto prípade sa tešili Kanaďania, ktorí vyhrali vysoko 6:3. 

Ďalšiu veľkú prehru im Kanaďania uštedrili pred dvoma rokmi v semifinále vo Fínsku, kde vyhrali 6:1. Nakoniec si však Česi zo šampionátu odniesli bronz. 

Posledné meranie síl bolo vlani v skupinovej fáze. Česi prehrali 1:3. 

Výrazná posila prvého útoku

Česi však zapoja do utorňajšieho posledného zápasu v skupine A nové posily z NHL. Veľký prínos sa čaká od Davida Pastrňáka a Pavla Zacha, ktorí sa po prílete zo zámoria cítia dobre a sú pripravení okamžite pomôcť tímu. 

Nastúpiť by pravdepodobne mali do prvej formácie a podľa informácii z tréningu by tretím mužom mal byť Ondřej Palát. Do zostavy sa zrejme nezmestí dvojica Matej Stránsky a Jáchym Kondelík. 

Dvadsaťsedemročný Patrňák prekonal túto sezónu v Bostone druhýkrát v rade hranicu sto bodov v základnej časti. Nazbieral ich 110. Takisto dvadsaťsedemročný Zacha zaznamenal kariérne maximum 59 bodov. 

Zverenci Radima Rulika vedia, že najhoršie skončia v skupine tretí. Ak by však zdolali Kanadu, tak by poskočili na prvé miesto. Štvrťfinálový duel bez ohľadu na postavenie v tabuľke však odohrajú v Prahe. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Víťazstvo si pamätá jediný muž v zostave. Česi nad Kanadou nevyhrali dlhých štrnásť rokov