Česko padlo tesne pred vrcholom. Kanada rozhodla finále v predĺžení

Hokejisti Kanady so zlatými medailami na krku.
Hokejisti Kanady so zlatými medailami na krku. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. jan 2023 o 03:39 (aktualizované 6. jan 2023 o 06:50)

Kanada dnes zdolala Česko vo finále MS v hokeji do 20 rokov 2023 (MS U20), pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS v hokeji do 20 rokov 2023 - finále

Česko - Kanada 2:3 pp (0:1, 0:1, 2:0 - 0:1)

Góly: 53. Kulich (Šalé, Šapovaliv), 54. Kos (Hamara) - 13. Guenther (Clarke, Othmann), 25. Wright (Guenther, Othmann), 67. Guenther (Roy, Clarke)

Rozhodovali: Harnebring (Švéd.), Salonen (Fín.) - Wyonzek, Grillo (obaja Kan.), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 10.735 divákov.

Česko: Suchánek - Jiříček, Ticháček, Špaček, Svozil, Moravec, Hamara, Čech - Šalé, Šapovaliv, Kulich - Chmelař, Brabenec, Szturc - Ryšavý, Menšík, Kos - Hauser, Marcel, Měchura - Sapoušek

Kanada: Milic - Zellweger, Del Mastro, Clarke, Allan, Korchinski, Hinds, Matier - Guenther, Wright, Othmann - Bedard, Stankoven, Roy - Ostapchuk, Gaucher, Dean - Fantilli, Bankier, Schaefer

HALIFAX. Hokejisti domácej Kanady vybojovali zlaté medaily na MS hráčov do 20 rokov. Vo finálovom zápase zdolali Česko 3:2 po predĺžení.

Víťazný gól strelil v 67. minúte draftový výber Arizony Dylan Guenther. Pre "javorové listy" je to jubilejný 20. titul z juniorského šampionátu.

Pre Kanadu to bola 34. medaila z MS U20 (20-10-5). Česi získali v ére samostatnosti štvrtý cenný kov (2-1-1) a prvý po osemnástich rokoch.

Najproduktívnejším hráčom a zároveň aj najlepším strelcom šampionátu sa stal 17-ročný Kanaďan Connor Bedard. Najmladší hráč turnaja nazbieral v 7 zápasoch 23 kanadských bodov za 9 gólov a 14 asistencií.

Odniesol si aj ocenenie pre najlepšieho útočníka MS a najužitočnejšieho hráča. Za najlepšieho brankára vyhlásili Slováka Adama Gajana, najlepším obrancom sa stal Čech David Jiříček.

Nasledujúce MS hráčov do 20 rokov sa uskutočnia od 26. decembra 2023 do 5. januára 2024 vo švédskom Göteborgu.

Priebeh finálového zápasu Česko - Kanada

Úvod finálového zápasu priniesol vyrovnaný hokej, no postupne prevzali iniciatívu Kanaďania. Pomohla im k tomu aj využitá presilovka, keď vylúčenie Davida Jiříčeka potrestal Dylan Guenther.

Česi sa v úvodnej tretine dostali do dvoch sľubných únikov, z ktorých však neskórovali. Začiatok druhej časti patril Kanaďanom, ktorí najskôr ustáli oslabenie a následne Shane Wright oslávil 19. narodeniny individuálnou akciou s gólovým koncom - 0:2.

VIDEO: Zostrih zo zápasu medzi Českom a Kanadou

Čechom sa dlho nedarilo prekonať kanadskú defenzívu, hoci si aj v úvode tretej časti vypracovali niekoľko príležitostí.

V 51. minúte Wright nezvýšil náskok Kanady a o tri minúty Česi znížili. Šalé trafil do žŕdky, no nepokrytý Kulich zblízka upravil na 1:2. Uplynulo 54 sekúnd, keď strieľanú prihrávku Hamaru tečoval Kos a vyrovnal - 2:2.

Duel napokon dospel do predĺženia. V jeho úvode mali oba tímy niekoľko príležitostí skórovať. Napokon sa to podarilo Kanaďanom, keď Guenther zblízka zužitkoval prihrávku Roya - 2:3.

"Je to najlepší pocit na svete. Nemôžem byť šťastnejší a ani viac hrdý na tento tím," povedal pre IIHF kapitán kanadského tímu Shane Wright.

"Mali sme plán a každý z hráčov mu veril. Žiaľ, v predĺžení to bolo divoké, keďže sa hralo tri na tri. Napokon sme prehrali a sme z toho smutní.

Ja som veľmi hrdý na tento tím a na to, čo sme dokázali. Dúfam, že aj naši fanúšikovia doma v Česku cítia hrdosť," dodal český útočník Gabriel Szturc.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Česko padlo tesne pred vrcholom. Kanada rozhodla finále v predĺžení