Pätnásťročná Češka je veľký talent. Tréner: Predať hráča z východu je ťažšie

Česká tenistka Linda Fruhvirtová.
Česká tenistka Linda Fruhvirtová. (Autor: Reuters)
Jana Sedláková|20. apr 2021 o 19:30

V Charlestone zaujala svojimi výkonmi.

BRATISLAVA. Keď mala dvanásť rokov, poslali ju trénovať s hráčkou prvej svetovej päťdesiatky Dariou Gavrilovovou. Prichádzala na kurt s tým, že sa má snažiť čo najdlhšie tajiť, koľko má vlastne rokov. 

Hráčka svetovej špičky mala čo robiť, aby jej tempu stíhala. Keď sa dozvedela, koľko rokov má dievča na druhej strane kurtu, bola veľmi prekvapená. 

Teraz má mladá Češka Linda Fruhvirtová pätnásť rokov a na WTA turnaji v americkom Charlestone dokázala ako 499. hráčka svetového rebríčka prejsť až do štvrťfinále.

"Predtým už dostala príležitosť, porazila niektoré dobré hráčky, ale na tréningu a to je niečo iné ako na turnaji," zhodnotil talentovanú českú tenistku pre Sportnet slovenský tréner so skúsenosťami z Česka Emil Miške.

Má veľa natrénované

Mladá tenistka poriadne potrápila hráčku najlepšej svetovej stovky Ninu Stojanovičovú už v kvalifikácii turnaja v Miami. Z premiérovej výhry na hlavnom okruhu sa nakoniec tešila o niekoľko dní neskôr v Charlestone, keď jej skrečovala dobre rozohraný zápas bývalá svetová jedenástka Alizé Cornetová. 

V ďalšom kole pridala aj triumf nad Američankou Emmou Navarovou. Nakoniec sa dostala až do štvrťfinále.

Vynikajúce výsledky v mladom veku sú podľa Miškeho najmä zásluhou jej obrovskej snaživosti.

"Linda má toho veľa natrénovaného. Takých 99 percent hráčok, ktoré poznám, by také kvantum tréningu ako ona nezvládlo. Bude veľmi dôležité, aby sa to neodrazilo v budúcnosti na zraneniach," dodal.

Po dobrom výsledku sa Fruhvirtová posunula v rebríčku WTA na 361. pozíciu. Hoci je to výrazný posun smerom nahor, do kvalifikácií väčšiny WTA turnajov sa s tým ešte nedostane. 

Musela by tak dostávať voľné karty. Takto štartovala aj v Charlestone. Pre mladé hráčky však platia rôzne obmedzenia. Pätnásťročná tenistka môže za sezónu hrať iba na desiatich turnajoch, šestnásťročná na dvanástich. 

Väčším obmedzením je však možnosť získavať voľné karty. Do pätnástich môže dostať iba tri voľné karty, ako šestnásťročná štyri. Možnosti na získavanie bodov na veľkých turnajoch sú teda pre mladé tenistky limitované. 

"Ona sa môže prebojovať vyššie pokojne aj vlastnou šikovnosťou cez menšie turnaje," povedal Miške.

Voľné karty sú problém

Tréner upozorňuje, že pre mladé hráčky z krajín bývalého východného bloku nie je také jednoduché dostať sa na veľkých svetových turnajoch k voľným kartám. Organizátori ich majú obmedzený počet.

"Predať‘ hráčku z bývalého východného bloku nie je úplne jednoduché. Všetko bude záležať od manažérov, čo jej vybavia," vysvetlil Miške. 

V prípade Fruhvirtovej môže byť pozitívom, že trénuje v akadémii Patricka Mouratogloua, jedného z najlepších tenisových trénerov, ktorý spolupracuje aj so Stefanosom Tsitsipasom či Serenou Williamsovou.

"Mouratoglou by jej v tomto mohol pomôcť. Ale pre trh sú tieto hráčky menej zaujímavé," dodal Miške.

Šarapovová ako výnimka

Hoci tenis patrí ku globálne najrozšírenejším športom a národnosť sa až tak nerieši, pre sponzorov je otázka krajiny často dôležitá. Jedna z najúspešnejších hráčok posledných rokov Rumunka Simona Halepová si napríklad našla sponzora na oblečenie až ako svetová jednotka.

Napriek obrovskej tenisovej kvalite nebola hráčka z Rumunska marketingovo taká zaujímavá.

"Vidieť to aj na tom, že najlepšie české tenistky stále zarábajú viac na odmenách za turnaje ako na zárobkoch od sponzorov. U elitných hráčok zo západných krajín to býva naopak," povedal Miške.

Jednou z mála výnimiek bola bývalá svetová jednotka z Ruska Maria Šarapovová. U nej však veľkú rolu zohral vzhľad a modelingové aktivity. "Šarapovová bola špeciálny prípad, žila neskôr v Amerike a jej príbeh bol zaujímavý," vysvetlil tenisový tréner.

Podobné prípady sú však ojedinelé. "Keď dostane 'Mercedes' niekto v Číne, má väčšiu šancu zarobiť ním veľa peňazí, ako keď je to v Česku alebo na Slovensku."

Prehry medzi ženami veľa naučia

Bez voľných kariet musia mať tenistky na účasť na turnajoch dostatočné rebríčkové postavenie. Podľa trénera je však dobrou cestou, ak sa začnú mladé hráčky už v juniorskom veku prihlasovať na ženské turnaje.

"Medzi juniorkami sú herne nevyspelé hráčky. Je to potom viac menej stále o tom istom. Medzi ženami sa stretnete so spektrom rôznych hráčok a núti vás to pracovať viac na sebe," vysvetlil Miške. 

Slovenské tenistky zvyčajne až do osemnástich rokov zotrvávajú na juniorskom okruhu, skúseností so ženskými turnajmi majú minimum. Vo svetovom tenise je pritom podobných príkladov ako Fruhvirtová mnoho.

Aj za cenu, že zatiaľ čo medzi juniorkami by možno vyhrávali prakticky všetko a medzi ženami im výkony budú stačiť len na úvodné kolá. 

"Zostávať medzi juniorkami príliš dlho sa podľa mňa neoplatí. Aj keď úspechy na juniorských grandslamoch môžu pomôcť k získaniu sebavedomia či voľných kariet," povedal Miške.

"Myslím, že okolo pätnástky, šestnástky je lepšie začať so ženským tenisom," dodal.

Spolupracuje s otcom

Rizikom však zostáva, že hráči sa môžu cítiť v nízkom veku vyhorení, bez záujmu o tenis. Aby tomu Ženská tenisová asociácia zabránila, zavádza pre hráčky spomínané vekové regulácie. 

"Pokiaľ sa mladý človek príliš dobre nepripraví na prvé úspechy, prídu mnohé lákadlá, začnú sa okolo neho točiť peniaze a sláva. Často sa to stalo nie len v tenise, ale aj v iných športoch, že mladí hráči sa dali na pochybné chodníčky. Nie každý to s nimi myslí dobre," vysvetlil Miške. 

Myslí si však, že pri Fruhvirtovej toto problémom nebude. Spolupracuje s ňou jej otec Hynek.

"Je veľká výhoda, že otec drží ochranné krídla. Veľmi sa o tenis zaujíma, veľa číta, pýta sa skúsených trénerov a rodičov, dá teda na odborníkov. Je určite na to pripravený a vie, čo môže očakávať," dodal na záver tréner.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pätnásťročná Češka je veľký talent. Tréner: Predať hráča z východu je ťažšie