Cavendish je po páde doudieraný a nahnevaný

Mark Cavendish (vľavo) a Taylor Phinney
Mark Cavendish (vľavo) a Taylor Phinney (Autor: SITA/AP)
TASR|8. máj 2012 o 16:45

Majstrovi sveta Markovi Cavendishovi a lídrovi priebežného poradia Taylorovi Phinneyovi prišiel deň voľna na cyklistických pretekoch Giro ´Italia vhod.

Majstrovi sveta Markovi Cavendishovi (Sky) a lídrovi priebežného poradia Taylorovi Phinneyovi (BMC) prišiel deň voľna na cyklistických pretekoch Giro d´Italia vhod.

VERONA. Obaja totiž pristáli v záverečnom špurte pondelkovej 3. etapy nedobrovoľne a tvrdo na asfalte.

Kolíziu spôsobil neférový manéver Taliana Roberta Ferrariho (Androni Giocattoli). Brit nedokázal 150 m pred cieľom kolízii zabrániť a v rýchlosti 75 km/h skončil na zemi. Cez neho preletelo niekoľko jazdcov, medzi nimi Phinney v ružovom tričku.

Ten sedel potom niekoľko minút na zemi a do cieľa ho priviezla sanitka. Obavy, že si pri páde zlomil niektorú kosť, sa našťastie nepotvrdili a 21-ročný Američan v stredu vo Verone pokračuje.

Hlbokú tržnú ranu na pravom chodidle mu lekári zašili tromi stehmi. "Som síce zranený, ale dúfam, že nebudú žiadne problémy. Deň voľna mi pomôže," cituje Phinneya internetový portál orf.at.

"Urobíme ešte jedno vyšetrenie a uvidíme, ako prebieha uzdravovanie. Jediným šťastím je, že sa to stalo pred voľným dňom," doplnil ho lekár tímu Dario Spinelli.

Úľava zavládla aj v tíme Sky. "Mark mal ťažký pád a zodpovedajúco tomu sa aj cíti. Robíme všetko, čo je v našich silách, prezradil lekár Richard Freeman. Cavendish sa pri páde poriadne doudieral a odrel si ľavé rameno a stehno. Prišiel o poriadny kus kože, ale sám vstal a s bicyklom na ramene prešiel cieľom," opísal situáciu športový riaditeľ Sky Steven de Jongh.

Spadnúť v rýchlosti 75 km/h vôbec nie je pekné. Rovnako ako Ferrariho manéver. "On je na vine tomu, že spadli majster sveta a jazdec v ružovom tričku," netajil hnev Cavendish.

Traťoví komisári poslali Taliana na koniec poradia etapy, musí zaplatiť pokutu 200 švajčiarskych frankov, prišiel o 25 bodov v bodovacej súťaži a nadelili mu tridsať trestných sekúnd.

No aj tento trest sa rodákovi z ostrova Man máli a žiada jeho vylúčenie z podujatia: "Ja a iní jazdci sme boli poslaní domov aj za menšie priestupky."

Cavendisha nahnevalo hlavne správanie Ferrariho, ktorý si podľa vlastných slov nie je vedomý žiadnej viny. "Ani poriadne neviem čo sa stalo, udialo sa to za mnou. Musel som zmeniť smer po náhlom pohybe iného jazdca," tvrdil pôvodne deviaty jazdec etapy.

Oveľa viac ústretovosti ukázal športový riaditeľ stajne Androni Giocattoli. "Chcem sa Markovi Cavendishovi ospravedlniť v mene tímu aj v mene Roberta Ferrariho za nekorektné správanie," povedal Gianni Savio.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cavendish je po páde doudieraný a nahnevaný