Bronzoví Slováci sú už doma. Som rád, že sme ľuďom urobili radosť, hovorí Bokroš

Slováci s bronzovými medailami sú už doma.
Slováci s bronzovými medailami sú už doma. (Autor: TASR)
TASR|7. jan 2015 o 12:34

Slovenskí hokejisti do 20 rokov získali v Kanade druhýkrát v histórii bronzové medaily. Predtým sa im to podarilo v roku 1999.

BRATISLAVA. Mladí slovenskí hokejisti, ktorí na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov vybojovali nečakané bronzové medaily, prileteli v stredu v ranných hodinách z Kanady.

Na turnaj cestovali potichu, so skromnými cieľmi. Domov sa vrátili ako hrdinovia. Tretím miestom napodobnili úspech mládežníckej reprezentácie z roku 1999.

Vtedy sa rovnako v Kanade zaslúžila o zisk bronzu generácia okolo Ladislava Nagya, Mariána Gáboríka či Jána Lašáka.

"Sme radi, že po dlhých rokoch sme mali možnosť urobiť hokejovým fanúšikom radosť," rozprával tréner Ernest Bokroš.

"Vieme, že mládežníci veľa medailí zo šampionátov nenosia. O to viac si túto našu ceníme. Konečne sme si mohli majstrovstvá užiť. Každý rok sa snažíme predovšetkým vyhnúť bojom o záchranu. Teraz sme hrali o medaily."

Po výhre nad Fínskom si začali veriť

Prognózy pred štartom turnaja neboli pozitívne. Objavili sa názory, že Slováci idú do Montrealu iba na jeden zápas - záverečný v A-skupine proti Nemecku. Ten mal rozhodnúť, či budú hrať vo štvrťfinále alebo o záchranu.

Tím však ukázal, že má na oveľa viac. Hokejový svet šokoval už vo svojom druhom vystúpení. Nezlomil sa po debakli s domácou Kanadou a na druhý deň zdolal obhajcov titulu z Fínska 2:1.

Zo skupiny nakoniec postúpil z tretieho miesta. Vo štvrťfinále si poradil s Českom 3:0. A hoci v semifinále znovu podľahol neskoršiemu šampiónovi z Kanady 1:5, na druhý deň zabojoval.

Po výbornom výkone pokoril silné Švédsko 4:2 a získal bronz.

"Po debakli s Kanadou sa nám podaril husársky kúsok, keď sme zdolali silných Fínov, ktorí mali v kádri viacerých zlatých medailistov z predošlého šampionátu. Vtedy sme si začali veriť," priznal Bokroš.

Navzájom si pomáhali

"Doteraz sme väčšinou končili v základnej skupine na 4. mieste a vo štvrťfinále dostali veľkého favorita na zlato - Kanadu či Švédsko. Vďaka triumfom nad Fínmi a Nemcami sme teraz mali za štvrťfinálového súpera Čechov, na ktorých sa chalani tešili. Nemali pred nimi taký rešpekt ako pred Rusmi," dodal.

Mužstvo nemalo vo svojich radoch toľko osobností ako USA či Švédsko, ale vďaka kolektívnemu výkonu a tímovému duchu dokázalo vyhrať náročné zápasy. A v konečnom poradí nechalo za sebou viaceré hokejové veľmoci.

"Zišiel sa vynikajúci kolektív. Po úvodnej vysokej prehre s Kanadou nebola atmosféra ideálna, no dali sme sa dokopy, navzájom sme si pomohli, hrali jeden za druhého. Dokázali sme, že keď sa bojuje a hrá so srdiečkom, tak môžeme dosiahnuť veľký úspech," vyslovil sa na stredajšej tlačovej konferencii Martin Réway.

Kapitán tímu ovládol s deviatimi bodmi (4+5) tímové bodovanie a bol siedmym najproduktívnejším hráčom turnaja. Splnil úlohu lídra.

"Na nás lídrov bol spočiatku tlak. Navzájom sme sa však podporovali. Zabrali aj ďalší hráči a postupom času tlak opadol. Je úžasné mať mať na krku bronzovú medailu," povedal útočník Peter Cehlárik.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Bronzoví Slováci sú už doma. Som rád, že sme ľuďom urobili radosť, hovorí Bokroš