03.08.2024 08:00
Deň 8
Minúta po minúte
Live

Ostro sledovaný ženský box. Alžírčanka sa rozplakala, Maďarka cítila vďačnosť

Fotka zo zápasu Imane Khelifová (vľavo) - Anna Luca Hámoriová.
Fotka zo zápasu Imane Khelifová (vľavo) - Anna Luca Hámoriová. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|3. aug 2024 o 20:45

Imane Khelifová už má medailu istú.

PARÍŽ. V mixzóne parížskeho výstaviska Parc des Expositions sa rozpútalo šialenstvo. V priestoroch, kde na slovenskú boxerku Jessicu Triebeľovú čakali nedávno iba štyria reportéri, sa teraz tlačilo možno 150 novinárov.

Všetci chceli vidieť a počuť jednu z najkontroverznejších postáv OH 2024 v Paríži, alžírsku boxerku Imane Khelifovú a jej súperku Maďarku Annu Lucu Hámoriovú.

Khelifová vo štvrťfinále vyhrala na body 5:0 a už má z Paríža istú medailu.

„Bol to férový boj? Prosím, po anglicky! Hovoríte po francúzsky?“, prekrikovali sa žurnalisti.

V článku sa dočítate:

  • Prečo vznikla polemika okolo Imane Khelifovej?
  • Ako vyzeral súboj Khelifovej a Hámoriovej v ringu?
  • Čo povedala Luca Hámorivá po súboji?
  • Aké oficiálne vyhlásenie spravili po zápase Maďari?

Narodila sa ako dievča

Imane Khelifová sa stala stredobodom pozornosti po tom, čo v osemfinále jej súperka Angela Cariniová odstúpila už po 46 sekundách, keď rýchlo inkasovala niekoľko tvrdých úderov.

O alžírskej boxerke odvtedy uzrelo svetlo sveta mnoho informácií a dezinformácií a je ťažké ich od seba oddeliť.

Jeden z kľúčových faktov je, že Imane Khelifová neprešla tranzíciou. Narodila sa ako dievča, bola vychovávaná ako dievča, v dokladoch má uvedené ženské pohlavie a vždy súťažila medzi ženami.

Zúčastnila sa aj na olympiáde pred tromi rokmi v Tokiu a jej účasť nevzbudila žiadnu odozvu. Prehrala vo štvrťfinále. Rovnako neboli pochybnosti pri jej štarte na majstrovstvách sveta 2022, africkom šampionáte či arabských hrách.

Predtým sa predstavila aj v Maďarsku na Memoriáli Istvána Bocskaiho, kde skončila na druhom mieste. Maďarský boxerský zväz nemal žiadne námietky proti jej účasti.

Vo všetkých prípadoch však súťažila ešte o váhovú kategóriu nižšie, do 60 kilogramov.

Na olympiáde v Paríži sa predstavila v kategórii do 66 kilogramov.

Vymazané príspevky

Ruské zdroje o Khelifovej tvrdia, že má mužský chromozóm. Vlani ju na majstrovstvách sveta, ktoré organizovala Medzinárodná boxerská asociácia (IBA) pred finále diskvalifikovali, lebo vraj neprešla testami, ktoré však údajne nemerali hladinu testosterónu v krvi. Presné hodnoty tohto testu, ani to, o aký test išlo, nikdy nezverejnili.

Na čele IBA je Rus Umar Kremľov a boxerská asociácia je pod silným ruským vplyvom. Olympijský turnaj v Pariži neorganizuje IBA, ale Medzinárodný olympijský turnaj.

Je možné, že Khelifová má intersexualitu, čo znamená, že medzi genetickým pohlavím, genitáliami a sekundárnymi pohlavnými znakmi existujú rozpory.

Polemika, či genetický profil nejakým spôsobom zvýhodňuje pretekárku z Alžírska, môže byť oprávnená. O to viac, že ide o kontaktný šport, kde treba dbať aj na bezpečnosť súťažiacich.

Podobný problém musela riešiť aj atletika po úspechoch bežkyne Caster Semenyaovej, ktorá síce má ženské pohlavné orgány, no hormonálne má bližšie k mužom.

Svetová atletika napokon prijala pravidlo, ktorá určuje konkrétnu hranicu testosterónu, nad ktorou už pretekárky nemôžu súťažiť na určitých tratiach.

Takéto pravidlo napokon môžu zaviesť aj v boxe. Diskusia však nabrala nechutný smer, kde Khelifovú nazývali „neženou“ či ju zobrazovali ako stelesneného diabla.

Futbalistky Španielska oslavujú postup.
dnes 22:59
Obhajkyne zlata vypadli v rozstrele. Španielky utiekli hrobárovi z lopatyÚradujúce majsterky sveta zavŕšili otočku v penaltovom rozstrele.
dnes 22:59
Lorenzo Musetti.
dnes 21:44
Mussetiho nevydarený druhý set nezlomil. Na olympijskom turnaji oslavuje zisk bronzuV súboji o olympijské zlato sa stretne Srb Novak Djokovič a Carlos Alcaraz.
dnes 21:44
Zuzana Paňková v kvalifikačnej jazde kajak krosu.
dnes 20:56
Paňková chcela súperku vytlačiť, no tá ju vyškolila. Najbližšia výzva ju nečaká na vodeSlovenská kajakárka hodnotila premiéru na OH pozitívne.
dnes 20:56
V strede slovenský vodný slalomár Matej Beňuš.
dnes 18:493
Paňková aj Beňuš ukončili svoje pôsobenie v Paríži, jazda v repasáži im nevyšlaDo vyraďovacích bojov postúpili Eliška Mintálová a Jakub Grigar.
dnes 18:493
Jakub Grigar.
dnes 18:42
Grigar musel bojovať do poslednej bránky, útok Slovinca však očakávalJakub Grigar sa v nedeľu predstaví prvom kole eliminácie.
dnes 18:42
Danka Barteková.
Miloslav Šebeladnes 17:52
Mám s trénermi domácu úlohu, vravela Barteková po prvom dniPo každom úspešnom výstrele sa hecuje. Atmosféra nás valcuje, vraví
Miloslav Šebeladnes 17:52
Jakub Grigar (vľavo) a Noah Hegge z Nemecka.
dnes 17:33
Grigar zvládol tvrdý súboj so Slovincom a postúpil, Beňuš zabojoval v repasážiOsemfinálové jazdy kajak krosu sú na programe v nedeľu.
dnes 17:33
Zľava Monica Doria Villarublová z Andory, Haruka Okazakiová z Japonska, Slovenka Eliška Mintálová a Li Š'-tching z Číny.
dnes 20:22
Mintálová mala problém len s eskimákom. Je na hlúpom mieste, hovoríSlovenská kajakárka obsadila vo svojej jazde druhé miesto.
dnes 20:22
Kevin Durant a Stephen Curry po výhre na Portorikom v zápase skupiny C na OH 2024 v Paríži.
dnes 19:29
Američania zdolali aj Portoriko, vo vyraďovacej fáze budú najvyššie nasadený tímBasketbalistov USA čaká vo štvrťfinále Brazília.
dnes 19:29
Zuzana Paňková, Luuka Jonesová z Nového Zélandu a Španielka Miren Lazkanová v kvalifikačnej jazde kajak krosu.
dnes 16:15
Mintálová s prehľadom do osemfinále, Paňkovej jazda nevyšlaZuzana Paňková absolvuje dnes ešte jednu jazdu.
dnes 16:15
Danka Barteková.
dnes 14:052
Bartekovej nevyšiel rovnaký terč v každej sérii. Má však dobrú šancu na fináleO postupe do finále sa rozhodne v nedeľu doobeda.
dnes 14:052
Simone Bilesová sa raduje z víťazstva.
dnes 18:02
Americká gymnastka Bilesová má tretie zlato z Paríža, triumfovala v preskokuZ prvého miesta z preskoku sa na olympiáde raduje po druhýkrát.
dnes 18:02
Basketbalisti Južného Sudánu pred prvým zápasom na OH 2024 proti Portoriku.
Martin Kozinkadnes 07:303
Partia utečencov hrá proti najväčším hviezdam. Basketbal dáva problémovej krajine nádejBasketbalový tím poskladala bývalá hviezda NBA.
Martin Kozinkadnes 07:303
Gabriela Gajanová.
dnes 14:45
Šanca na finále žije. Gajanová pozná súperky v semifinále, no má najhorší osobný rekordGabriela Gajanová obsadila pred troma rokmi pri svojej premiére pod piatimi kruhmi 25. priečku (2:01,41).
dnes 14:45
Vincent Hancock.
dnes 16:42
Americký súboj vyznel v prospech Hancocka, v skeete oslavuje štvrté olympijské zlatoZo zlata sa tešil aj na OH 2008 v Pekingu, OH 2012 v Londýne a OH 2020 v Tokiu.
dnes 16:42
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová, tréner Ladislav Simon, prezident SOŠV Anton Siekel a štátny tajomník pre šport Ján Krišanda.
dnes 10:323
Tréner Schmiedlovej: Na Kaju som neskutočne hrdý, lepšiu zverenkyňu som ešte nemalAnna Karolína Schmiedlová získala na OH v Paríži najväčší úspech slovenského tenisu.
dnes 10:323
Matthew Ebden a John Peers oslavujú triumf.
dnes 16:09
Dramatické finále štvorhry rozhodli tri tajbrejky, Česi prehrali v súboji o bronzNenasadení austrálski tenisti oslavujú zisk zlata.
dnes 16:09
Caeleb Dressel.
dnes 09:14
Po pretekoch niekoľko minút plakal. Americkému plavcovi nevyšla v Paríži obhajoba zlataPriznal, že to nebol jeho najlepší týždeň.
dnes 09:14
Gabriela Gajanová.
dnes 11:221
Ukázala odhodlanie. Gajanová do finále? Má na to, myslí si prezident KorčokPetra Korčoka potešil jej výkon v rozbehu na 800 metrov.
dnes 11:221
Anais Bourgoinová.
dnes 12:40
Atletika zaviedla nové pravidlo na OH. Ak by Gajanová nepostúpila, dostala by ešte šancuPretekárky si mohli vybojovať postup v repasáži.
dnes 12:40
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Ostro sledovaný ženský box. Alžírčanka sa rozplakala, Maďarka cítila vďačnosť