Neuer predviedol famózny zákrok, Lewandowski zatienil frustrovaného Haalanda

Futbalisti Bayernu Mníchov oslavujú zisk nemeckého Superpohára.
Futbalisti Bayernu Mníchov oslavujú zisk nemeckého Superpohára. (Autor: SITA/AP)
Daniel Dedina|18. aug 2021 o 01:29

Bayern vyhral v nemeckom Superpohári nad Dortmundom 3:1.

BRATISLAVA. Zápasy Superpohára často prinášajú otázniky. Ako sa k nemu tímy postavia? V akej forme sa v úvode sezóny predstavia?

V Nemecku na seba v utorok večer narazili velikáni - Dortmund a Bayern Mníchov. A to jednoducho nejde vypustiť.

„Čaká nás prestížny duel. Berieme ho veľmi vážne,“ netajil tréner Dortmundu Marco Rose.

Gól 16-ročného mladíka neplatil

Bravúrny futbalový moment sa zrodil po dvadsiatich minútach hry. Hoci sa neskončil gólom.

Kapitán Dortmundu Marco Reus dostal výbornú kolmú prihrávku a loptu zasúval okolo brankára do siete. Urobil to precízne. Brankár Bayernu Manuel Neuer však ukázal nevídaný reflex nohou.

„Neuer The wall (Stena Neuer),“ objavilo sa na twitteri mníchovského klubu.

Výnimočný moment sa zakrátko zrodil aj na opačnej strane. Lewandowského strela už mierila do siete, ale Witsel ju v poslednej chvíli zrazil chrbtom na roh.

Od úvodu naskočilo do hry hneď niekoľko talentovaných mladíkov. Až šiesti hráči, ktorí sa ocitli v základných zostavách, boli ročník narodenia 2000 a mladší.

Len 16-ročný krídelník Youssoufa Moukoko, historicky najmladší hráč bundesligy, dokonca skóroval, ale jeho gól neplatil pre ofsajd. Rovnako dopadol aj o päť rokov starší Erling Haaland.

Haaland patril k najhorším

Zápas kopíroval moderné trendy. Mal úžasné tempo. Krajný obranca Bayernu Alphonso Davies dosiahol v úvodnej polhodine rýchlosť 35,8 km/h. Aj ďalší hráči bežali rýchlejšie než 33 km/h.

„Počet gólových príležitostí je priamo úmerne závislý od atletickej výkonnosti mužstva. Moderný a špičkový futbalista je zároveň výborný atlét,“ vravel v nedávnom rozhovore pre Sportnet dátový analytik Václav Uzlík.

Súboj tradičných rivalov napokon rozhodli skúsenosti. Tie boli na strane majstrovského Bayernu. Mužom zápasu sa stal dvojgólový Lewandowski.

(Autor: SofaScore.com)

V úvode druhého polčasu sa k nemu pridal Thomas Müller. Za Dortmund strelil gól iný tridsiatnik, Marco Reus.

Haaland podľahol vlastnej frustrácii a bol podľa SofaScore jedným z najhoršie hodnotených hráčov stretnutia

Nagelsmann chce viac ako jednu trofej

„Sme sklamaní, chceli sme vyhrať. Boli sme svedkami prvotriednej hry. Urobili sme však príliš veľa jednoduchých chýb,“ hodnotil Rose duel pre klubový web.

Narážal najmä na školácku chybu stopéra Akanjiho, ktorý štvrťhodinu pred koncom ponúkol gól ako na podnose Lewandowskému. Hráči Dortmundu krátko predtým znížili na 1:2 a chystali sa nadýchnuť k náporu. 

Tento úspech pre nás znamená veľa. Môžeme hrať ešte lepšie, stále sme na začiatku sezóny. Teraz si chceme užiť tento titul,“ vravel pre Kicker kanonier Mníchovčanov Robert Lewandowski.

Borussia Dortmund - Bayern Mníchov 1:3 (0:1)

Góly: 64. Reus - 41. a 74. Lewandowski, 49. Müller

ŽK: 25. Reus, 32. Dahoud – 22. Süle, 83. Sané, 93. Choupo-Moting

Rozhodovali: Stegemann – Pickel, Assmuth

Dortmund: Kobel – Passlack (84. M. Wolf), Witsel, Akanji, N. Schulz – Reyna (78. Pasalič), Dahoud, Bellingham (84. Reinier) – Reus – Moukoko (58. Malen), Haaland

Bayern: Neuer – Stanišić (88. B. Sarr), Upamecano, Süle, A. Davies – Kimmich – Gnabry (73. Tolisso), T. Müller (73. Musiala), Goretzka, Coman (49. Sané) – Lewandowski (88. Choupo-Moting).

Ocenil, že sa hralo takmer pred 25-tisícovou diváckou kulisou. Bolo naozaj skvelé hrať opäť pred divákmi," priznal Lewandowski.

Tréner Bayernu Julian Nagelsmann získal po príchode z konkurenčného Lipska prvú trofej v novom prostredí.

„Najmä v prvom polčase sme veľmi dobre bránili. Boli sme neskutočne agresívni. Rád by som získal viac ako len jednu trofej. V tomto si musím brať príklad od našich skúsených hráčov," skonštatoval 34-ročný kouč.

Hráči Bayernu absolvovali predzápasovú rozcvičku v špeciálnych dresoch na počesť zosnulej legendy nemeckého futbalu Gerda Müllera, ktorý bude mať pohreb v piatok. Venovaná mu bola aj symbolická minúta ticha pred úvodným výkopom. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Neuer predviedol famózny zákrok, Lewandowski zatienil frustrovaného Haalanda