Kapustovej nevyšla streľba. Vo Svetovom pohári zrejme skončí. Dosiahla nadplán, vraví tréner

Ema Kapustová.
Ema Kapustová. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|10. jan 2024 o 16:09

V súťaži štafiet obsadili Slovenky 18. miesto.

Svetový pohár v biatlone - Rupholding

Štafeta žien na 4x6 km - ženy

1.

Francúzsko

Jeanmonnotová, Richardová,Chauveauová, Simonová

1:08:44,5 h 

(0+4)

2.

Švédsko

Magnussonová, Perssonová, Brorssonová, E. Öbergová

+8,7 s

(0+3)

3.

Nemecko

Janina Hettichová-Walzová,Schneiderová, Franziska Preussová, Kebingerová

 +46,7 s

(0+3)

18.

Slovensko

Z. Remeňová, M. Remeňová, Kapustová, Machyniaková

+ 1 k.

1+11)

RUHPOLDING, BRATISLAVA. Slovenské biatlonistky dosiahli v tejto sezóne Svetového pohára v súťaži štafiet zatiaľ najhorší výsledok.

V Ruhpoldingu obsadili 18. priečku, keď Emu Kapustovú na treťom úseku dobehli súperky o celé kolo. 

Štafetu tentokrát rozbiehala Zuzana Remeňová. Sestre Márii odovzdávala na 17. priečke. Na druhom úseku kleslo Slovensko ešte o jednu priečku. Strata narastala následkom podpriemerného behu. Na strelnici sa Remeňové dokázali trestným kolám vyhnúť.

Triumf Francúzok

Na treťom úseku sa však nedarilo Eme Kapustovej. Najmladšia členka reprezentačného družstva nepotvrdila výbornú streleckú výkonnosť a pri streľbe v stoji minula prvé štyri výstrely a musela ísť na trestný okruh. Ten už nedokončila, pretože ju o celé kolo dobehli súperky.

V doterajšom priebehu sezóny pritom práve štafeta žien prekvapila, keď dvakrát vybojovala 13. miesto a raz 14.

Z triumfu sa tešili Francúzky, ktoré na poslednom úseku posunula na prvé miesto Julia Simonová. Druhú priečku obsadili Švédky so stratou 9 sekúnd. Na 3. mieste dobehli nemecké biatlonistky.

Francúzske biatlonistky sa tešia z triumfe v štafete
Francúzske biatlonistky sa tešia z triumfe v štafete (Autor: TASR/DPA via AP)

Prekvapením je až 10. miesto Nóriek, ktoré dobehli s viac ako trojminútovou stratou. Zaostávali už od prvého úseku, kde Skoganová bežala dva trestné okruhy.

Nasledujúca súťaž štafiet sa uskutoční až na svetovom šampionáte v Novom Meste na Morave.

Tréner také výsledky od Kapustovej nečakal

Do svetového biatlonu v tejto sezóne vletela juniorka Ema Kapustová a prekonala všetky očakávania. Vo Svetovom pohári si vybojovala už 31 bodov a spomedzi všetkých slovenských reprezentantov má najlepšie umiestnenia. Pritom je najmladšia a má najmenej skúseností. 

„Takéto umiestnenia sme neočakávali. Najmä nie tie bodové, veď si znovu vylepšila svoje maximum vo Svetovom pohári. Stále sa koncentrujeme na juniorské ME a MS. Toto je pre nás niečo navyše, čo môže Eme pomôcť naučiť sa ako sa súťaží,“ opisoval tréner Emy Kapustovej Martin Otčenáš pre slovenskybiatlon.sk.

Slovenská juniorka je najlepšou strelkyňou vo Svetovom pohári. Pred pretekmi v Ruhpoldingu mala až 93,55-percentnú úspešnosť. Hoci počas uplynulého víkendu mala v štafete v Oberhofe pri streľbe v stoji tri chyby a musela využiť tri náhradné náboje. 

„Vravel som, že skôr či neskôr chyba na strelnici príde. Je dobré, že sa to stalo v štafete a ešte lepšie je, že sa s tým dokázala vysporiadať a dokázala popísať každú chybu. Pre Emu je to vysoká škola,“ hovoril Otčenáš. 

Mladej biatlonistke sa nevydarila ani streľba v Ruhpoldingu. Pri dvoch štafetách minula 7 z 18 výstrelov na stojke. S výnimkou týchto dvoch súťaží však v sezóne strieľala excelentne. Pri piatich individuálnych súťažiach trafila všetko.

Podľa trénera Kapustová absolvuje v Ruhpoldingu zrejme posledné kolo Svetového pohára v tejto sezóne. Po štafete ju čakajú ešte rýchlostné preteky a môže sa kvalifikovať aj do stíhacích pretekov. 

V ďalšom priebehu sezóny by sa Kapustová mala sústrediť na juniorské podujatia. „Z toho, čo mohla urobiť, dosiahla nadplán. Ja od nej nebudem chcieť, aby niekam ešte cestovala. Podľa mňa má toho za sebou dosť,“ doplnil Otčenáš. 

Svetový pohár v Ruhpoldingu pokračuje vo štvrtok súťažou mužských štafiet. V piatok nasledujú rýchlostné preteky žien.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Kapustovej nevyšla streľba. Vo Svetovom pohári zrejme skončí. Dosiahla nadplán, vraví tréner