Biatlonovú sezónu začne aj debutant. Slováci bojujú o štafety na olympiáde

Paulína Fialková (vľavo) a Ivona Fialková.
Paulína Fialková (vľavo) a Ivona Fialková. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|22. nov 2021 o 19:00

V prvom kole Svetového pohára sa predstaví aj Tomáš Sklenárik.

BRATISLAVA. Pôvodne to vyzeralo veľmi zle, až beznádejne. „Môj štart je vylúčený,“ písala ešte v piatok zo Švédska Henrieta Horvátová.

Striebornú medailistku z juniorských majstrovstiev sveta v biatlone skolila v závere prípravy na novú sezónu viróza. Mala obavy, že štart olympijskej sezóny už nestihne, pretože nebola doliečená. 

Víkendové nominačné preteky, ktoré absolvovali ženy vo švédskom stredisku Idre však tesne vyhrala. Sama to nečakala, keďže posledné dni netrénovala a predpokladala, že jej forma nebude stačiť na to, aby si miestenku vybojovala.

Debut Sklenárika

Horvátová sa ešte radila s reprezentačným trénerom Lukášom Daubnerom, či má v Östersunde nastúpiť vzhľadom na prekonanú virózu. 

„Tréner mi potvrdil, že predbežne by mala štartovať, pokiaľ sa jej stav nezhorší,“ uviedol prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár. 

Okrem Horvátovej sa v rámci prvého kola Svetového pohára prestavia sestry Ivona a Paulína Fialkové. 

Medzi mužmi mal istý štart vďaka výsledkom z minulej sezóny Michal Šima. V nominačných pretekoch si vybojovali miestenky Matej Baloga a Tomáš Sklenárik. Pre 22-ročného Sklenárika to bude debut vo Svetovom pohári. 

V uplynulej sezóne dosiahol priemerné výsledky. V IBU Cupe je v uplynulej zime jeho maximom 28. priečka z domácich pretekov v Brezne.

Muži aj ženy majú v tejto sezóne vyjazdené po tri miestenky vo Svetovom pohári. Teda, na podujatia, kde nebudú súťaže štafiet, budú cestovať len traja pretekári. Kde budú aj štafety, doplní trojicu ďalší biatlonista. 

Už v druhom kole Svetového pohára, ktoré bude rovnako v Östersunde, budú súťaže štafiet. Tam doplnia tím najlepší pretekári z prvého kola IBU Cupu. 

Na ďalšie preteky sa môže nominácia meniť. Samozrejme, tréneri budú vychádzať z aktuálnej formy jednotlivých pretekárov. 

„Jediné kritérium budú dosiahnuté výsledky. Bude to platiť nielen pre Svetový pohár. Aj pretekári, ktorí zabehnú dobrý výsledok na IBU Cupe, napríklad skončí do 20. miesta, získa miestenku na ďalšie kolo Svetového pohára,“ opisuje Vozár. 

Biatlonisti bojujú o štafety v Pekingu

Ohľadom zimných olympijských hier ešte nominačné kritériá nie sú známe. „Nominácia sa bude riešiť až v závere januára,“ vraví prezident SZB.

Vzhľadom na veľkosť oboch tímov by však nemal byť problém vybrať olympionikov.  Kvalifikácia sa uzavrie v polovici januára. Dovtedy môžu Slováci zbierať body.

Do Pekingu sa môžu biatlonisti prebojovať cez olympijský renking. Za celé kvalifikačné obdobie sa rátajú vybrané najlepšie výsledky v jednotlivých súťažiach (6x šprint, 1x vytrvalostné preteky, 3x štafeta a raz štafety).

Na základe doterajších výsledkov sú muži v olympijskom rebríčku na 19. priečke, ženy na 18.

Dvadsať najlepších krajín získa štyri miestenky na olympiádu a právo štartu štafety. Muži aj ženy zatiaľ môžu postaviť v Pekingu aj štafety. Ak by klesli nižšie, získali by maximálne dve miestenky.

Vozár verí, že muži aj ženy svoje postavenie dokážu o niečo vylepšiť. 

„S posunom dole nerátame. Chceli by sme sa posunúť o niečo vyššie. Vieme, kde sa slovenský biatlon nachádza a to napriek tomu, že rozpočet, ktorý majú oba tímy na prípravu je rekordný v porovnaní s minulými rokmi.

Verím, že naše štafety budú pevným pilierom na olympiáde a že biatlon bude patriť medzi najsilnejšie športy slovenskej výpravy v Pekingu,“ dodal Vozár. 

Biatlonovú sezónu v Östersunde odštartujú v sobotu ženy vytrvalostnými pretekmi (11.45 h). Po nich nastúpia muži (15.00 h). V nedeľu sú na programe rýchlostné preteky (ženy od 11.00 h, muži od 13.45 h).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Biatlonovú sezónu začne aj debutant. Slováci bojujú o štafety na olympiáde