Sestry Remeňové nepôjdu na ZOH. Je to škoda, ale zdravie má prednosť, vraví Vozár

Zuzana a Mária Remeňové.
Zuzana a Mária Remeňové. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
TASR, Miloslav Šebela|16. jan 2022 o 16:00

Slovenskí biatlonisti si vybojovali 8 olympijských miesteniek.

BANSKÁ BYSTRICA. Biatlon je najúspešnejším slovenským športom na zimných olympijských hrách. Najväčšie úspechy vybojovala Anastasia Kuzminová. 

Z posledných olympijských hier v Pjongčangu 2018 bude Slovenský biatlon obhajovať tri medailové pozície a 5. priečku zo ženskej štafety.

Lenže po skončení kariéry Anastasie Kuzminovej sú podobné výsledky takmer nereálne.

„Sme v úplne inom svete po skončení kariéry Nasti Kuzminovej. Olympiáda je však iné podujatie v porovnaní so Svetovými pohármi. Olympijské súťaže často prinášajú prekvapenia," hovorí prezident Slovenského zväz biatlonu (SZB) Peter Vozár.

"Je výborné, že sa do Pekingu podarilo kvalifikovať obom našim štafetám. Najvyššie ambície v tíme budú mať určite sestry Fialkové, ktoré by mohli bojovať o umiestnenie v najlepšej desiatke. V prípade ostatných športovov budeme dúfať, že sa im podarí dosiahnuť sezónne maximum," doplnil.

Ženská zostava nie je najsilnejšia

V Pekingu sa predstaví 8 slovenských biatlonistov, 4 muži a 4 ženy. Slovenský zväz biatlonu v nedeľu uzavrel olympijskú nomináciu.

K mužskému triu Michal Šima, Šimon Bartko, Tomáš Sklenárik sa pripojí Matej Baloga, ktorý vyradil z boja o poslednú miestenku Tomáša Hasillu v sobotňajšej štafete Svetového pohára v Ruhpoldingu.

Ženské duo sestier Fialkových doplnia Henrieta Horvátová a Veronika Machyniaková.

Treba priznať, že v ženskej nominácii nejde o štyri najsilnejšie reprezentantky. V priebehu sezóny sa výborne ukazovali sestry Mária a Zuzana Remeňové.

V nedeľu sa napríklad Zuzana Remeňová zaskvela 5. miestom na juniorskom IBU pohári v Pokljuke v miešanej štafete dvojíc s Damiánom Česnekom.

V Pekingu však Remeňové nemôžu štartovať. Nie sú očkované proti covidu, čo je podmienkou organizátorov hier.

„Je to škoda, ale na druhej strane zdravie športovcov je na prvom mieste. Preto z nominácie sestry Remeňové vypadli. Očkovanie je podmienky zo strany čínskych organizátorov olympijských hier. Nič iné nám nezostáva, len vychádzať z tejto situácie,“ vysvetľoval Vozár.

Henrieta Horvátová je strieborná medailistka z vlaňajších MS juniorov. V tejto sezóne však mala zdravotné problémy, ktoré ju dlho brzdili. Pri posledných štartoch v IBU Cupe v Osrblí potvrdila, že jej výkonnosť rastie.

Naopak Veronika Machyniaková sa trápi. Jej najlepším výsledkom v tejto sezóne je 49. priečka v IBU Cupe. Aj ona v úvode sezóny ochorela a nedarí sa jej ako v minulej sezóne.

„Treba si uvedomiť, že iné lepšie pretekárky na Slovensku nie sú. Je pravda, že ak porovnáme výkonnosť sestier Remeňových, Henrietu Horvátovú a Veroniku Machyniakovú, Machyniaková je aktuálne na tom najhoršie. Ale na olympiádu máme štyri miestenky a iné pretekárky nemáme. Preto sme nominovali ju. Ak by slovenský biatlon disponoval lepšími pretekárkami, určite by sme nominovali tie," vysvetlil Vozár. 

Medzi mužmi prekvapil veterán, ktorý už skončil

Uplynulý týždeň sa v Osrblí o príjemné prekvapenie postaral Matej Kazár. Biatlonový veterán ukončil kariéru pred tromi rokmi a len si chcel vyskúšať ako na tom je. V individuálnych pretekoch mal výbornú streľbu a obsadil 43. miesto.

Zo Slovákov bol najlepší.

Matej Kazár.
Matej Kazár. (Autor: slovenskybiatlon.sk)

Zaujímavosťou je, že v rovnakých pretekoch sa rozhodovalo o tom, kto si vybojuje poslednú olympijskú miestenku.

Bojovali o ňu Tomáš Hasilla a Matej Baloga. Kazár predbehol oboch.

Pritom už má 38 rokov, civilné zamestnanie a trénuje minimálne. Aj to len beh, streľbu v podstate vôbec.

O to prekvapivejšie je, že v sobotu v rýchlostných pretekoch bol senzačne na 22. priečke.

„Sú to paradoxy. Samozrejme jedno podujatie mu vyšlo, ale bolo by iné, ak by jazdil celú sezónu. Ale prekvapilo nás to veľmi. Nominovali sme ho na otvorené majstrovstvá Európy," hovoril Vozár.

Pre Kazára však ani štart na európskom šampionáte nebude návratom ku kariére. Skôr to bude jednorázová záležitosť.

Nemohol o olympiádu zabojovať práve Kazár, keďže sa ukazuje, že by mohol byť silným členom tímu?

„Je to nereálne, pretože nemá vybehanú nomináciu a nemá ani splnené kritéria od Medzinárodnej biatlonovej únie. A iné je ťahať celú sezónu, lebo tá je dlhá a náročná. Asi by neudržal takúto úroveň. Preteky v Osrblí mu vyšli. Treba povedať, že strieľba ho podržala, ale bežecky za Balogom a Hasillom zaostal, dostal sa pred nich vďaka výbornej streľbe," vravel Vozár.

Myslí si, že ak by sa pripravoval ďalší bývalý reprezentant Martin Otčenáš, tiež by súťažil na vysokej úrovni. 

Olympijské hry v Pekingu štartujú 4. februára a potrvajú do 20. februára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Sestry Remeňové nepôjdu na ZOH. Je to škoda, ale zdravie má prednosť, vraví Vozár