Zvýši sa bezpečnosť cyklistov? Diskutovať budú Privara či Varga

Peter Privara.
Peter Privara. (Autor: TASR)
SITA|25. aug 2021 o 16:34

Ministerstvo reaguje na tragickú nehodu.

BRATISLAVA. Štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Jaroslav Kmeť na 30. augusta zvolal stretnutie odborníkov na tému prijatia legislatívnych zmien, ktoré majú podporiť bezpečnosť cyklistov na cestných komunikáciách.

Ide najmä o zavedenie povinnosti odstupu jeden a pol metra pri predbiehaní cyklistov automobilmi na cestách.

Rovnako sa žiada zvýšenie podpory výstavby nových cyklotrás. Podľa Kmeťa ide o formu dotácií na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky.

Reakcia na tragédiu 

Na stretnutí sa okrem iných zúčastní aj prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara či športovci a veľkí nadšenci cyklistiky René Valent a Richard Varga.

Rovnako aj poradkyňa pre oblasť autoškôl Katarína Chlebíková a viacerí členovia BECEP-u, čiže oddelenia bezpečnosti cestnej premávky rezortu dopravy. 

Tieto snahy sú reakciou ministerstva na nedávnu tragédiu, keď počas tréningu vyhasol život 18-ročného slovenského reprezentanta Róberta Nagya.

Šiesty najlepší junior na majstrovstvách Slovenska v časovke podľahol zraneniam po páde počas obiehania kamiónom a následnom náraze do zábradlia.

Odstup 1,5 metra nebude stačiť 

"Som rád, že sa ľady pohli a začne sa reálne diskutovať o tom, ako zvýšiť bezpečnosť cyklistov na cestách," uviedol najlepší slovenský triatlonista Richard Varga na svojom facebookovom profile.

Podľa dvojnásobného olympionika z Londýna 2012 a Ria de Janeiro 2016 na túto problematiku sa treba pozrieť zo širšieho uhla pohľadu a začať od seba.

"Nebude stačiť len 1,5-metrové obchádzanie cyklistu, ale aj zlepšiť výučbu na školách a autoškolách o pravidlách cestnej premávky pre cyklistov aj vodičov.

Tiež zlepšiť viditeľnosť na cestách, potrebné je zavedenie povinnej prilby a tiež kvalitnejšie krajnice pri opravách alebo tvorbe nových ciest. Teším sa na diskusiu a dúfam, že nájdeme riešenia pozitívne pre obe strany," doplnil Varga.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zvýši sa bezpečnosť cyklistov? Diskutovať budú Privara či Varga