Benfica prekliatie nezlomila, Európsku ligu vyhrala Sevilla

Futbalisti Sevilly s víťaznou trofejou.
Futbalisti Sevilly s víťaznou trofejou. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|13. máj 2014 o 20:04

Sevilla získala prémiu päť miliónov eur. V Turíne vyhrala finále Európskej ligy proti Benfice.

Európska liga - finále

FC Sevilla - Benfica Lisabon 1:0 - 4:2 na penalty

Sevilla: Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Mbia, Carrico - Reyes (78. Marin, 104. Gameiro), Rakitič, Vitolo (110. Figueiras) - Bacca

Benfica: Oblak - Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (99. Cardozo) - Amorim, Gomes, Gaitan (119. Cavaleiro) - Sulejmani (25. Almeida), Lima, Rodrigo

ŽK: Fazio, Moreno, Coke - Siqueira, Almeida. Rozhodoval: Brych (Nem.), 33 120 divákov

Unai Emery, tréner Sevilly: "Zápas bol takmer v celom priebehu vyrovnaný, v závere už všetkých dochádzali fyzické sily. Bola vidieť obrovská únava na všetkých hráčoch. Ak sme sa niečo v tejto sezóne EL niečo naučili, bolo to prestáť ťažké chvíle. Cítili sme zodpovednosť za víťazstvo. Nie som si istý, kto bol lepší, pretože to bol obrovský boj."

Jorge Jesus, tréner Benfiky: "Bolo to veľké finále, aj keď chýbali góly. Bol to otvorený zápas. Sevilla začala lepšie, ale my sme sa v priebehu súboja zlepšovali. Ukázali sme silu, mali sme viacero šancí, ale nedokázali sme skórovať. Myslím si, že EL nevyhral lepší tím. Ale gratulujem mojim hráčom, môžeme mať hlavy vysoko."

TURÍN. Futbalisti Benfiky Lisabon prehrali vo finále Európskej ligy UEFA s FC Sevilla po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase aj predĺžení 2:4 až v zostrele zo značky pokutového kopu.

Na štadióne Juventusu v Turíne sa zverenci trénera Jorgeho Jesusa netešili zo zisku európskej trofeje po dlhých 52 rokoch, keď naposledy triumfovali vo finále EPM v roku 1962 nad Realom Madrid.

Sevilla na tróne pre víťaza EL nahradila londýnsku Chelsea, ktorá práve Benficu zdolala pred rokom v amsterdamskom finále 2:1 gólom v štvrtej minúte nadstaveného času.

Sevilla vyhrala tretie finále z troch pokusov a pridala triumf v EL k dvom z Pohára UEFA 2006 a 2007.

Benfica neprelomila prekliatie siedmich prehier vo finálových dueloch v pohárovej Európe a prehrala aj ôsme.

Online prenos

Začína sa rozstrel: Lima (Benfica) 0:1, Bacca 1:1, Cardozo 1:1, Embia 2:1, Rodrigo 2:1, Coke 3:1, Luisao 3:2, Gameiro 4:2.

Zápas rozhodnú pokutové kopy.

120. min. Hráčom v predĺžení už dochádzali sily, napriek veľkej snahe gól za 120 minút zápasu nepadol.

Sevilla nevyužila ani šancu v predĺžení.

sanca.gif

105. min. - Ani prvá polovica predĺženia nepriniesla víťaza tohtoročného finále Európskej ligy.

94. min. - Obe mužstvá začali predĺženie opatrne a takticky bez väčších šancí.

Koniec riadneho hracieho času. Sevilla - Benfica 0:0.

90.+ min. - Riadny hrací čas sa skončil remízou 0:0. Benfica mala viacero šancí, ale nepremenila ich.

80. min. - Desať minút pred koncom je stále stav 0:0 a diváci čakajú na rozhodujúci gól či góly.

66. min. - V druhom polčase sa v Turíne hrá lepší a zaujímavejší futbal. Sevilla je momentálne lepšia v držaní lopty, na strely na bránku naopak vedie Benfica 10:6.

47. min. - Začal sa druhý polčas. Prvý rohový kop v druhom polčase kopala Sevilla, veľké šance na otvorenie skóre nevyužila Benfica.

Prvý polčas sa skončil. Sevilla - Benfica na góly 0:0, na strely na bránku 3:4, držanie lopty 54% - 46%.

45. + min. - Benfica si v nadstavenom čase prvého polčasu vypracovala tri veľké šance. Vo veľkej šancu lopta Gaitanovi len odskočila.

34. min. - V Turíne sa hrá doteraz veľmi takticky, hráči veľa šancí a pekných futbalových akcii zatiaľ nepredviedli.

22. min. - Benfica ako prvá vystrelila v zápase dvakrát na bránku, Sevilla sa zase dvakrát dostala do postavenia mimo hry.

17. min. Držanie lopty po úvodných minútach finále Európskej ligy je zatiaľ veľmi vyrovnané. Sevilla 49% - Benfica 51 %. Zápas sa hrá zatiaľ bez strely na bránku.

10. min. - Veľkú šancu Seville mohol mať Bacca, Ivan Rakitič mu však prihrával do ofsajdu. Prvú žltú kartu dostal Sevillčan Fazio.

BRATISLAVA. To čakanie na ďalšiu európsku trofej sa zdá už nekonečné, na taký slávny futbalový klub až nedôstojne dlhé. Je to už viac ako polstoročie, čo Benfica Lisabon dvakrát za sebou (1961 a 1962) ovládla Ligu majstrov. Ako prvá prerušila absolútnu nadvládu Realu Madrid, ktorý vyhral päť úvodných ročníkov.

Ibaže odvtedy nič. Ani jeden európsky pohár. Benfica pritom postúpila do ďalších siedmich finále (päťkrát Liga majstrov, dvakrát Európska liga), ale vždy prehrala. Naposledy vlani s Chelsea.

„Benfica mala v minulosti obrovské úspechy. V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia patrila k tímom, ako bol Real Madrid. Teraz chceme stratenú prestíž späť,“ vravel tréner Jorge Jesus. Verí, že ôsmy krach už v stredu vo finále Európskej ligy proti FC Sevilla nedopustí.

Maďar klub preklial

Akoby bolo mužstvo s orlom v znaku zavrhnuté. Vraj kliatbu vyslovil maďarský tréner Béla Guttman, tvorca chýrneho tímu zo šesťdesiatych rokov na čele s Eusébiom. V roku 1962 opustil Maďar klub znechutený. Chcel vyšší plat, rozhádal sa so šéfstvom a vyhlásil, že Benfica nič v Európe nevyhrá ďalších sto rokov. A zatiaľ to platí.

„Nie som poverčivý. Verím v ľudské hodnoty a kvalitu ich práce,“ oponuje Jesus. Jeho tím môže mimoriadnu sezónu zakončiť so štyrmi trofejami. Benfica už vyhrala domácu ligu i ligový pohár. A tiež je aj vo finále Portugalského pohára.

Siaha na štvrtú trofej

Najlepším strelcom tímu je Lima. Brazílčan strelil v sezóne 21 gólov, z toho štyri v Európskej lige.

Lisabon v semifinále nečakane vyradil Juventus Turín, suverénneho lídra Serie A. Benfica je prvým tímom v dejinách novej éry Európskej ligy, ktorý to do finále dotiahol bez prehry.

„Všetci sme si mysleli, že tento rok vyhrá Juventus. Benfica má obrovský potenciál a výbornú defenzívu. Rád sledujem jej hru a vieme o nich všetko,“ ocenil ju tréner Sevilly Unai Emery.

Piaty tím španielskej ligy vyhral Pohár UEFA, predchodcu Európskej ligy v rokoch 2006 a 2007. „Nejdeme do Turína len na to, aby sme si pozreli hráčov Benficy. Máme za sebou skvelú sezónu. Sme mentálne veľmi silní,“ tvrdil francúzsky útočník v službách Seville Kevin Gameiro.

S dvadsiatimi gólmi je najlepším strelcom tímu, päťkrát sa presadil i v Európskej lige. Benfica nevyhrala už štrnásť posledných zápasov v pohárovej Európe proti súperovi zo Španielska, naposledy v roku 1982 nad Betisom Sevilla.

V tieni Ligy majstrov

Zaplneným štadiónom v Turíne dnes zaznie hymna Európskej ligy. Má svoje kúzlo, ale znelka Ligy majstrov je pôsobivejšia, omamnejšia. A toto porovnanie platí pre obe súťaže.

Za Ligu majstrov hovorí takmer všetko: zápasy sú atraktívnejšie, meno marketingovo hodnotnejšie. Kým finále Ligy šampiónov sleduje zhruba tristo miliónov ľudí, Európsku ligu približne o polovicu menej. Ešte výraznejšie je to vo finančných prémiách. Ak by jeden tím vyhral všetky súboje, v Lige majstrov by zarobil zhruba 36 miliónov eur, v Európskej lige asi tretinu z toho.

Prémie pre víťaza finále sú v pomere 10,5:5 v prospech Champions League.

Podľa stávkových kancelárii je favoritom Benfica s kurzom 2,2, na výhru Sevilly i na remízu je kurz 3,2.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Benfica prekliatie nezlomila, Európsku ligu vyhrala Sevilla