Sto kilometrov zvládne prejsť každý priemerne trénovaný človek, vraví úspešný Slovák

Peter Fraňo.
Peter Fraňo. (Autor: archív P. Fraňa)
Miloslav Šebela|1. sep 2022 o 15:05

Peter Fraňo prekvapil na behu CCC 5. miestom.

BRATISLAVA. V mladosti ako väčšina rovesníkov hrával futbal, lenže učarovali mu hory. V zime do nich chodí na lyžiach, zvyšok roka v nich behá. 

Peter Fraňo sa postupne prepracoval medzi jedného z najlepších slovenských trailových bežcov.

Trikrát po sebe napríklad vyhral „Non-stop beh hrebeňom Nízkych Tatier".

V minulom roku vyhral vybojoval dve víťazstvá na pretekoch Svetohého pohára Svetovej asociácie behu do vrchu (WMRA) a v novembri sa senzačne stal aj majstrom Slovenska v krose.

Pred pár dňami si v Chamonix v rámci pretekoch Ultra Trail du Mont Blanc vyskúšal prvý raz v živote stokilometrové preteky na trase CCC (101 km, 6100 výškových metrov).

Pri premiére medzi najlepšími

„Nevedel som do čoho idem. Keďže to bolo prvýkrát, nemal som žiadne očakávania,“ vravel 26-ročný Fraňo.

Už v priebehu pretekov mu však fanúšikovia pri trati aj ľudia z jeho tímu hovorili, že je v desiatke najlepších a na pódiové priečky nemal vôbec veľkú stratu. 

„Ak by mi niekto pred pretekmi vravel, že budem bojovať o pódiovú priečku, vysmejem ho. Ale aj keď som vedel, že som blízko, súperov som neriešil. Koncentroval som sa na svoj výkon,“ vravel.

Časom 10:35 h dobehol na výbornom 5. mieste. Za víťazom zaostal niečo vyše 40 minút, ale na 3. priečku stratil len 12 minút. 

VIDEO: Zostrih z pretekov CCC 2022

„Veľa k tomu nechýbalo, ale nešiel som tam s tým. Ak by to vyšlo, bola by to taká čerešnička na torte. Celkovo som veľmi spokojný.“ 

Slovenský trailový bežec sa zaradil do užšej svetovej špičky. Preteky UTMB sú pritom niečo ako neoficiálne majstrovstvá sveta v horskom behu. Každý rok je väčšia konkurencia a vyššia pozornosť fanúšikov aj sponzorov. 

Keňania by takým tempom ani nedokázali bežať

Napriek úspechu Fraňo hovorí, že nie je bežcom. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Sto kilometrov zvládne prejsť každý priemerne trénovaný človek, vraví úspešný Slovák