08.02.2022 00:00
Deň 4
Peking 2022
Koniec

Slovenky skončili už v kvalifikácii šprintu, najlepšia bola Klementová

Slovenská bežkyňa na lyžiach Barbora Klementová.
Slovenská bežkyňa na lyžiach Barbora Klementová. (Autor: TASR)
TASR|8. feb 2022 o 09:50 (aktualizované 8. feb 2022 o 16:16)

Kvalifikáciu ovládla Švédka Jonna Sundlingová.

Beh na lyžiach na ZOH v Pekingu 2022

Šprint mužov a žien - kvalifikácia:

PEKING. Slovenské bežkyne na lyžiach Barbora Klementová, Alena Procházková a Kristína Sivoková nepostúpili na zimných olympijských v Pekingu z utorkovej kvalifikácie šprintu voľnou technikou do štvrťfinále.

Klementová obsadila na 1,5 km trati v Čang-ťia-kchou 57. miesto s mankom 25,84 sekundy na najrýchlejšiu Švédku Jonnu Sundlingovú, na prienik do elitnej tridsiatky jej chýbalo 10,74 sekundy.

"Mala som asi väčší rešpekt, ako som mala mať. Včera som si bola vyskúšať trať, išla som svižnejším tempom a cítila som, že mi začínajú tuhnúť nohy. Preto som dnes nešla od začiatku úplne naplno s tým, že budem postupne zrýchľovať.

Asi som to prekombinovala a mohla som začať trochu rýchlejšie. V tejto sezóne to bol pocitovo asi najlepší šprint, i keď výsledkovo to nie je až tak, ako by som čakala," povedala Klementová pre TASR.

Skúsená Procházková vo svojom piatom olympijskom štarte skončila na 63. priečke (+27,81 s) v konkurencii 90 štartujúcich. V Pekingu sa predstaví ešte minimálne v pretekoch na 10 km klasicky s intervalovým štartom.

"Som rada, že som sa dostala sem na olympiádu. Nebolo to úplne jednoduché, ale predsa len som tu. Čo sa týka dnešných šprintov, tak som smutná, že to nebol môj deň. Podmienky boli dobré, počasie ideálne, trate boli pekne pripravené, no môj výkon nebol optimálny," povzdychla si po pretekoch.

Slovenská bežkyňa na lyžiach Alena Procházková.
Slovenská bežkyňa na lyžiach Alena Procházková. (Autor: TASR)

Sivoková pri svojej olympijskej premiére zaostala za najlepšími ešte výraznejšie. V cieli stratila na najlepšiu 37,22 sekundy a obsadila 72. pozíciu.

"Bol to asi najnáročnejší šprint, aký som v živote bežala. No môžem povedať, že som sama so sebou spokojná. Je to náročná trať, strmý kopec a nedá sa oddýchnuť ani v zákrutách. Treba pracovať na každom metri.

Nadmorská výška bola u mňa už v poriadku, stihla som sa aklimatizovať za tie dni, ale určite je to niečo iné, ako keď beháme u nás na Slovensku," uviedla.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Beh na lyžiach»Slovenky skončili už v kvalifikácii šprintu, najlepšia bola Klementová