Nóri sa zľakli Covidu. Odmietajú súťažiť na Svetovom pohári

Johannes Hösflot Klaebo prichádza do cieľa.
Johannes Hösflot Klaebo prichádza do cieľa. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. dec 2020 o 15:15

Bežci na lyžiach sa zrejme vrátia až na MS.

BRATISLAVA. Sú športy, v ktorých je dominancia niektorých krajín absolútna. Američania v basketbale, Keňania v maratónskom behu alebo Číňania v stolnom tenise. Automaticky sú favoritmi. Vyhrávajú na šampionátoch, olympiádach a veľkých podujatiach.

Ak reprezentanti z danej krajiny nie sú na súťaži, jej kvalita klesá a šancu bojovať o víťazstvo majú zrazu iní reprezentanti.

A presne toto hrozí v behu na lyžiach. Nórsky tím nebude štartovať na Svetových pohároch ani na Tour de Ski.

V prvom kole Svetového pohára vo Fínsku Nóri ešte štartovali a vyhrali obe súťaže, lenže na ďalšie kolá pre obavy z koronavírusu nechcú cestovať.

„Na dlhý čas zrejme posledné preteky," napísal najlepší nórsky bežec Johannes Klaebo na instagrame po víťazstve vo Fínsku.

Tréner: Nechceme riskovať

Nóri budú chýbať nielen na podujatiach v Davose a v Drážďanoch, ale aj na Tour de Ski v januári. Nie je vylúčené, že vynechajú všetky preteky až do majstrovstiev sveta v Oberstdorfe (24. februára - 7. marca).

„Celý rok som drel, aby som bol vo forme. Potom je divné, keď vyhráte na Nórskom pohári, ale do Davosu na Svetový nejdete,“ komentoval Harald Östberg Amundsen pre nórsku televíziu NRK. Pre 22-ročného reprezentanta to je priemiérová sezóna medzi elitou.

Hoci sú pretekári sklamaní, dôverujú vedeniu nórskeho zväzu, ktorý rozhodol, že na Svetové poháre ani na Tour de Ski nikoho nepošle.

„Nechcem nič riskovať. V najhoršom prípade môže Covid aj zničiť športovú kariéru. Preto si myslíme, že to nestojí za to,“ tvrdí reprezentačný tréner Nórov Eirik Myhr Nossum. Reprezentanti zatiaľ súťažia len na domácich podujatiach.

Ulvang: Je záhadou, prečo nejdú do Davosu

Z tohto rozhodnutia je rozčarovaný šéf bežeckej komisie Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Vegard Ulvang.

„Nechápem, o čo im ide. Ohľadom Tour de Ski sa vyjadrili, že by sa seriálu zúčastnili, ak by sa konalo na jednom mieste (Tour de Ski sa koná v troch strediskách vo dvoch krajinách – pozn. red.). Potom je pre mňa ale záhadou, prečo neštartujú v Davose, kde sa súťaží na jednom mieste,“ čuduje sa Ulvang podľa NRK.

Ak sa nedostaneme na súťaže, bude to veľmi náročné. Môj príjem je pod hranicou chudoby.


Sindre Björnestad Skar, nórsky bežec na lyžiach

Bývalý nórsky reprezentant patrí medzi legendy behu na lyžiach. Je mu zrejmé, že kvalita Svetového pohára bez Nórov výrazne utrpí.

„Lenže je veľký rozdiel cestovať na víkend do Davosu, kde sa konajú len dve súťaže a rozdiel je ísť celý seriál Tour de Ski, kde sa súťaží niekoľko dní,“ oponuje Ulvangovi manažér nórskeho tímu Espen Bjervig.

Nóri sa údajne snažili docieliť to, k čomu prišlo v biatlone. V jednom dejisku sa konajú aj dve kolá Svetového pohára, aby sa minimalizovalo cestovanie a kontakty pretekárov.

Dva víkendy po sebe tak biatlonisti pretekali v Kontiolahti. Následne sa charterovými letmi všetci presunuli do Rakúska, kde budú rovnako súťažiť dva víkendy v Hochfilzene.

V behu na lyžiach sa každé podujatie koná v inom stredisku a pretekári sa musia neustále presúvať. Podľa nórskeho zväzu to je príliš veľké riziko.

Postoj bežeckého zväzu je však odlišný od biatlonistov či skokanov, ktorí na Svetových pohároch súťažia.

Bez prémií klesnú pod hranicu chudoby

V minulej zime vyhrali nórski lyžiari 37 zo 60 súťaží v rámci Svetového pohára. Ak teraz budú na pretekoch chýbať, šancu na lepší výsledok budú mať ostatné krajiny.

Má to však aj negatívnu stránku. Pre Nórov sú súťaže dôležité z hľadiska príjmu. Prémie za výsledky na pretekoch pre niektorých tvoria aj polovicu celkového príjmu. Bez súťaží sa v Nórsku môžu dostať na hranicu sociálnej núdze.

„Ak sa nedostaneme na súťaže, bude to veľmi náročné. Môj príjem je pod hranicou chudoby,“ vyhlásil šprintér Sindre Björnestad Skar pre NRK.

Od nórskeho zväzu dostáva štipendium 200-tisíc korún ročne (približne 18-tisíc eur – pozn.red.). V krajine je však minimálna mzda 23-tisíc korún mesačne (2160 eur) a priemerný príjem je 44-tisíc nórskych korún (4100 eur).

Nórsky zväz prisľúbil reprezentantom pomoc.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Nóri sa zľakli Covidu. Odmietajú súťažiť na Svetovom pohári