Ide v stopách rodičov. Kuzminovej syn môže už v tejto zime zažiť olympijskú premiéru

Jelisej Kuzmin sas chce v bežeckom lyžovaní kvalifikovať na mládežnícke olympijské hry.
Jelisej Kuzmin sas chce v bežeckom lyžovaní kvalifikovať na mládežnícke olympijské hry. (Autor: instagram A. Kuzminovej)
Miloslav Šebela|12. okt 2023 o 15:54

Jeliseja Kuzmina chytilo bežecké lyžovanie.

BRATISLAVA. Športom bol obklopený odmalička. Žil ním od útleho veku, keďže s rodičmi chodil na sústredenia už ako dvojročný. K pohybu a športu ho postupne viedli rodičia.

Bolo by skôr veľkým prekvapením, ak by v tomto prostredí a podpore najbližších nemal k športu blízko. Bol s ním neustále v kontakte a videl, ako sa môže športovec dostať až na vrchol. 

Jelisej Kuzmin kedysi sledoval úspechy svojej mamy Anastasie na olympijských hrách či Svetových pohároch v biatlone. 

Už pred odletom na jej prvé hry do Vancouvru v roku 2010 vraj mame nakázal, aby priniesla dve medaily. To sa skutočne splnilo. Kuzminová najskôr zvíťazila v rýchlostných pretekoch a striebro vybojovala v stíhačke. 

Ako rástol, aj on športoval a skúšal rôzne športy. Veľa času však trávil s rodičmi na bežkách. Dlho to však bola preňho o radosti z pohybu. 

Počas uplynulej sezóny sa ako 15-ročný rozhodol, že si vyskúša aj súťažné štarty práve v behu na lyžiach. Štartoval na juniorských pretekoch na Slovensku, v Čechách a v Poľsku. 

A chytilo ho to. 

„Zamiloval sa do bežeckého lyžovania,“ hovorí jeho mama Anastasia Kuzminová. 

K streľbe zatiaľ nemá vzťah

Behu na lyžiach sa počas kariéry venoval jeho otec Daniel. V minulosti štartoval aj na majstrovstvách sveta a neskôr sa uplatnil ako tréner v biatlone.

Jelisej zatiaľ len behá. Pre biatlon mu chýba zápal pre druhú časť tohto športu – streľbu. Tá ho zatiaľ nechytila.

„Skúšal strieľať, ale musíme s tým počkať. Nemá k tomu vzťah. Trénuje s nami v našom tíme, ale keď ostatní trénujú na strelnici, on si robí svoj tréning. Teraz je preňho najväčším vzorom otec, ktorý absolvoval veľa súťaží v bežeckom lyžovaní,“ vysvetľuje Kuzminová.

Jelisej má 16 rokov a pripravuje sa na svoju druhú súťažnú sezónu medzi juniormi. V pvvých súťažiach ukázal chuť a zápal. Viac sa mu darí zatiaľ v klasickom štýle, v ktorom si vybojoval aj jednu druhú priečku na pretekoch na 10 km na Štrbskom Plese. 

„Vyrástol. Má 192 centimetrov a v klasickom štýle sa mu darí. Vo voľnom ešte potrebuje zosilnieť. Celkovo je na ňom vidno veľký pokrok a má chuť súťažiť,“ vraví Kuzminová. 

Chce zabojovať o mládežnícku olympiádu

Kuzmin má pred sebou v druhej sezóne veľkú výzvu. Chcel by sa kvalifikovať na mládežnícke olympijské hry v kórejskej provincii Kangwon (19. januára – 2. februára).

Väčšina športovísk, na ktorých budú mladí športovci súťažiť, je z olympijských hier v Pjončangu. Pred piatimi rokmi na rovnakom mieste oslavovala Kuzminová zlatú a dve strieborné medaily. Tu aj uzavrela svoju olympijskú kariéru. 

Je v tom symbolika, že na rovnakom štadióne, hoci v inom športe, môže súťažiť Kuzminovej syn. 

Nominácia na mládežnícke olympijské hry podlieha splneniu kvalifikačných kritérií Medzinárodnej lyžiarskej federácie aj Zväzu slovenského lyžovania. Kuzmin tak musí najskôr uspieť v boji o miestenky. Má však reálnu šancu vybojovať si štart na mládežníckych hrách. 

„Šport berie veľmi vážne. Manžel sa na ňom smeje. Vraví mi: Vidím v ňom teba, pretože všetko berie veľmi zodpovedne,“ doplnila Kuzminová. 

Mládežnícke olympijské hry sa konajú od roku 2010. Sú určené pre mládež vo veku 15 až 18 rokov. V minulosti na nich štartovali napríklad aj vodný slalomár Jakub Grigar, víťazka Svetového pohára v alpskom lyžovaní Petra Vlhová či tenista Alex Molčan.

Športové federácie a Medzinárodný olympijský výbor si v niektorých športoch skúšajú netradičné formáty. Napríklad na zimných hrách sa hrá hokej vo formáte 3x3 a v programe je skialpinizmus ako samostatný šport. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Ide v stopách rodičov. Kuzminovej syn môže už v tejto zime zažiť olympijskú premiéru