Ľudia ma oslovovali na ulici, podporovali ma. Aj pre nich sa vraciam, hovorí Kuzminová

Anastasia Kuzminová počas tlačovej konferencie pri príležitosti jej návratu k biatlonu.

Ľudia ma oslovovali na ulici, podporovali ma. Aj pre nich sa vraciam, hovorí Kuzminová

Anastasia Kuzminová počas tlačovej konferencie pri príležitosti jej návratu k biatlonu. (Autor: TASR)
Anastasia Kuzminová počas tlačovej konferencie pri príležitosti jej návratu k biatlonu.
Anastasia Kuzminová počas tlačovej konferencie pri príležitosti jej návratu k biatlonu. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|10. okt 2023 o 14:25

Anastasia Kuzminová sa vracia k biatlonovej kariére.

Ako aktívny športovec dosiahla vrchol a po skončení kariéry v roku 2019 pomáha spolu s manželom vychovávať mladých športovcov. ANASTASIA KUZMINOVÁ zo športu a z biatlonu nikdy neodišla úplne. No bežnú rozlúčku s kariérou nemala. 

„A to je v podstate dobre, pretože stále ju môže mať pred sebou. Nasťa sa do biatlonu vracia ako športovec,“ oznámil v utorok prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár.

Trojnásobná olympijská víťazka znovu trénuje a pripravuje sa na majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v januári v Osrblí. „Chcem napísať jeden krásny príbeh a ukázať aj ľuďom, ktorý majú strach alebo si neveria, že všetko sa dá,“ vraví.

Ako dlho ste sa rozhodovali pre návrat?

Niekto by povedal, že to je návrat, no pre mňa je to krásne rozhodnutie, ktorému predchádzalo veľa otázok. Najskôr sa na mňa obrátili zo Slovenského zväzu biatlonu, či to, čo robím so športovcami v rámci projektu Kuzmina team, je pre mňa skôr koníček alebo niečo, čo dokážeme zlepšiť a posunúť vyššie, aby z toho bola Nasťa, ktorá sa postaví na štart pretekov.

Vtedy išlo len o možný štart na majstrovstvách sveta v letnom biatlone (konali sa v auguste v Osrblí – pozn.). To bol pre mňa obrovský otáznik, pretože tá ponuka prišla asi mesiac a pol pred týmto podujatím. Bolo to veľmi krátke obdobie. Napriek tomu sme nad tým začali premýšľať a analyzovať možnosti.

Zistili sme, že ako bývalá vrcholová športovkyňa potrebujem pri súťažnom návrate dodržať polročnú lehotu a byť súčasťou antidopingového programu. Keď sme to vyrátali, tak štart na majstrovstvách v letnom biatlone nebol vôbec možný, ale ako reálny sa ukázal štart na majstrovstvách Európy. Keďže polročná lehota uplynie až krátko pred ME, nestihnem predtým žiadny iný štart.

Čo bude potrebné, aby ste sa pripravili na súťaž?

Biatlon nie je len o behu, ale aj o streľbe. O niektoré návyky zo súťaží som prišla. No myslím si, že som skúsenejšia.

Vďaka práci v našom tíme som videla streľbu aj z pozície trénera či konzultanta. To mi pomohlo urobiť si analýzu, ako mám k tomu teraz pristúpiť.

Aby som pochopila ako na tom som strelecky. Ak sa kondične dokážem pripraviť, zvládnem to aj pop mentálnej stránke? Som perfekcionistka. Nedokážem sa postaviť na preteky s tým, že nechcem dosiahnuť, čo najlepší výsledok.

A ako sa cítite na strelnici?

Mám výhodu, že nemusím strieľať každý deň. Na krátkych víkendových sústredeniach je to o tom, že v piatok sa rozbehám a so zbraňou sa zoznámim, v sobotu si nasadím istý program, čo sa týka práce na strelnici a v nedeľu si to potvrdím.

A znovu zbraň odložím. Pracujem so streľbou tak, aby som sa neunavila, aby mi to chutilo, aby som sa cítila komfortne a postupne pridávame na intenzite.

VIDEO: Anastasia Kuzminová počas tlačovej konferencie v Banskej Bystrici

Po dlhšej pauze asi nie ste v rovnakom režime, ako počas aktívnej kariéry. Ako vyzerá teraz vaša príprava?  

Ako vrcholová športovkyňa som trénovala 2 až 3-krát denne šesť dní v týždni. A teraz som bola na úrovni, že som mala dva až tri tréningy týždenne. To je úplne iná úroveň. Snažíme sa to posunúť na jeden až jeden a pol tréningu denne.

Snažím sa počúvať svoje telo, aby som vedela, či môžem pridať alebo som už na svojich hraniciach. Aby som to pri veľkej motivácii neprehnala. Dôležité bude všetko správne načasovať.

Zatiaľ ste hovorili o majstrovstvách Európy. Je možné, že by ste v tejto sezóne skúsili aj štart vo Svetovom pohári?  

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Ľudia ma oslovovali na ulici, podporovali ma. Aj pre nich sa vraciam, hovorí Kuzminová