Prezývku mal po slávnom lyžiarovi. Kropilák dal čapicu aj Jordanovi

Stanislav Kropilák pred MEv basketbale v roku 1981.
Stanislav Kropilák pred MEv basketbale v roku 1981. (Autor: ARCHÍV TASR)
Peter Fukatsch|14. okt 2022 o 17:55

Slovenský basketbalista storočia Stanislav Kropilák hral pätnásťkrát za výber Európy.

BRATISLAVA. V roku 1982 nastúpil Stanislav Kropilák za výber Európy proti USA. Stretnutie sa konalo pri príležitosti 50. výročia založenia Medzinárodnej basketbalovej federácie.

Európa postavila to najlepšie. Nielen znalcom zostava veľa povie: Dalipagič, Jerkov (obaja Juhoslávia), Tkačenko, Myškin (ZSSR), Marzoratti (Taliansko), San Epifanio, Corbalan, De la Cruz (Španielsko), Berkowitz (Izrael), Kropilák (ČSSR), Losonczi (Maďarsko). Koučom bol legendárny Španiel Antoniou Díaz-Miguel. Obe stretnutia vyhrali Európania – 111:92 a 103:88.

USA reprezentoval univerzitný tím. Hral však zaň 19-ročný Michael Jordan. O dva roky neskôr vyhral olympiádu. Potom ešte v roku 1992, keď sa NBA konečne otvorila svetu. Jordan je legendou nad legendy.

„Teraz, keď sa na to pozerám a čítam tie zostavy, niekedy si poviem: Ja som s nimi hral, veď to je niečo fantastické," povedal Kropilák.

Prezývku Kily dostal po trojnásobnom olympijskom víťazovi v zjazdovom lyžovaní, Francúzovi Jeanovi-Claudovi Killym. Kropilák sa v mladosti venoval tomuto športu.

Bloky boli jeho špecialita

Kremnický rodák, ktorý sa trojročný presťahoval do Bratislavy, mal vtedy 27 rokov. Nemal potuchy, proti komu hrá. Jordanova hviezdna kariéra bola len v začiatkoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Prezývku mal po slávnom lyžiarovi. Kropilák dal čapicu aj Jordanovi