Trofej priniesli zdravotníci. Češka ďakovala zosnulej trénerke

Barbora Krejčíková.
Barbora Krejčíková. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|12. jún 2021 o 20:15

Češka Barbora Krejčíková vyhrala Roland Garros 2021.

PARÍŽ. Mala mečbal, najväčší v kariére. Súperka trafila úder do outu. Zrejme sa jej vybavili spomienky na sporný verdikt zo semifinále. Chvíľu čakala. Až potom zdvihla ruky nad hlavu. Dosiahla najväčší úspech svojej kariéry. 

Češka Barbora Krejčíková ovládla Roland Garros 2021.

Mečbal premenila po chybe súperky, ktorá trafila tesný out na základnú čiaru. Podobná situácia sa odohrala v semifinále, kde takúto chybu spravila jej súperka Maria Sakkariová. 

Televízne jastrabie oko vtedy ukázalo, že išlo loptička letela von z kurtu a mal byť koniec. Empajrový rozhodca videl situáciu inak. Krejčíková tak musela premeniť mečbal o niečo neskôr opäť.

Vo finále však po tom, čo loptička vyletela von z rakety Anastasie Pavľučenkovovej, nebolo pochýb o víťazke.

Česko má ďalšiu grandslamovú šampiónku. Krejčíková vyhrala nad Pavľučenkovovou 6:1, 2:6, 6:4.

Spomienka na Janu Novotnú

Po zápase ťažko hľadala slová. V prvom rozhovore dlho iba mlčala. Bolo vidieť, že zadržiava slzy. 

"Chcem všetkým poďakovať, že dnes prišli, bola to veľká podpora. V týchto ťažkých chvíľach pandémie je to neuveriteľné vidieť vás tu. Bola tu skvelá atmosféra," povedala.

Neskôr poďakovala dvom legendám českého tenisu, ktoré sledovali zápas priamo v hľadisku - Martine Navrátilovej a Janovi Kodešovi. 

Tradične však nevynechala ani spomienku na Janu Novotnú. Bývalá česká tenistka, ktorá zomrela v roku 2017, bola trénerkou a rodinnou priateľkou Krejčíkovej.

"Pamätám si, keď sa Jana presťahovala do Brna a ty si mala odvahu ísť za ňou a zaklopať jej, že chceš, aby ťa trénovala," hovorila pri odovzdávaní trofejí Martina Navrátilová.

Češka v osemnástich rokoch prišla za legendárnou krajankou a požiadala ju, aby ju trénovala. Ona súhlasila.

"Prešla som si ťažkým obdobím, keď Jana Novotná zomierala. Jedna z posledných viet, ktoré mi povedala, bola, aby som si to užívala a vyhrala grandslam. Som presvedčená, že na mňa z hora dáva pozor," zadržiavala slzy po výhre Krejčíková.

"Jana by možno bola šťastnejšia ako zo svojho vlastného úspechu," poznamenala v štúdiu Eurosport Chris Evertová.

Pandemické opatrenia

Cenu Češke priniesli netradične zdravotníci a odovzdali ju Martine Navrátilovej, ktorá ju potom dala do rúk víťazke.

Organizátori chceli takto vzdať úctu všetkým lekárom a zdravotným sestrám, ktorí v časoch pandémie koronavírusu prežívali v nemocniciach ťažké chvíle.

"Môžeš si dať dole rúško," znelo neskôr od moderátorky smerom k finalistkám, keď sa mali na kurte vyjadriť. Ďalšia z vecí, ktorá bola pred pandémiou nepredstaviteľná.

Rovnako ako hľadisko zaplnené divákmi počas grandslamového finále iba na zopár percent kapacity.

Psychická odolnosť

Roland Garros je jediným grandslamovým turnajom, kde si šampióni vypočujú hymnu. V tenise nevídaný moment. Okrem olympijských hier tenisti podobné okamihy nezažívajú. 

Krejčíková s trofejou Suzanne Lenglenovej v rukách spievala českú hymnu.

Babora Krejčíková a Anastasia Pavľučenkovová.
Babora Krejčíková a Anastasia Pavľučenkovová. (Zdroj: SITA/AP)

"Udržala sa pri speve hymny, bolo vidieť, že si ten moment užíva," hovorila Chris Evertová.

"Zdalo sa, že vo dvojhre nikdy nevyhrá turnaj. A naraz ovládla Štrasburg a Roland Garros," zhodnotila v štúdiu televíznej stanice Eurosport bývalá tenistka Barbara Schettová.

"Dlho nebola ani vo svetovej stovke. Je to úžasné, ako postupuje. Je to skvelá deblistka, ale teraz ju každý bude poznať ako hráčku dvojhry," pridala sa Evertová.

Experti ju chválili za veľkú psychickú odolnosť. Preukázala ju aj v náročnom semifinále proti Grékyni Marii Sakkariovej. Že sa nevzdáva, dokázala aj vo finále. Nepremenila mečbaly na príjme v treťom sete. Musela ísť na podanie. Náročný okamih zvládla.

"Vedela som, že v poslednom geme musím zvládnuť prvé podanie. To som si v hlave stále opakovala. Cítila som, že to musím zvládnuť," hovorila počas ceremoniálu Krejčíková.

Narážala na to, ako prvý mečbal pri svojom podaní zmarila dvojchybou. Pri druhom mečbale opäť netrafila prvý servis. Druhé podanie už očividne rozohrávala na istotu. Nechcela riskovať ďalšiu dvojchybu.

Stretnutie s Heninovou

Počas turnaja si splnila veľký sen. Stretla sa s legendárnou Justine Heninovou. Tá vyhrala Roland Garros štyrikrát. Bola pre Krejčíkovú veľkou inšpiráciou.

"Povedala mi: Hráš skvele, hráš dvojhru aj štvorhru. To je niečo krásne, čo raz budem môcť povedať svojim deťom," vravela.

"Keď som bola mladšia, mali sme v televízii kuchyňu a s maminou sme veľa pozerali tenis. Milovala som jej jednoručný bekhend a ako je fyzicky a mentálne odolná," dodala.

Top 10 sa Pavľučenkovová nedočká

Splnený sen však zažila aj Anastasia Pavľučenkovová. Čoskoro oslávi tridsiate narodeniny. Bola juniorskou svetovou jednotkou, no medzi ženami vyhrávala celú kariéru len menšie turnaje. 

Hoci 37-krát vyhrala nad členkami prvej svetovej desiatky, sama nikdy v najužšej svetovej špičke nebola. V tomto smere je rekordérka. Žiadna hráčka mimo top 10 nie je proti elitným súperkám taká úspešná. 

Do finále grandslamu sa navyše dostala pri 52. účasti. Nik nečakal dlhšie ako ona.

"Keď som bola malá, pripravovala som si, čo by som povedala, keby som hrala finále grandslamu. Teraz neviem, čo povedať," začala Ruska.

V hľadisku ju podporovalo množstvo priateľov, ktorí prišli na jediný zápas. Tenistka o tom netušila. Prekvapili ju. 

"Pred dvoma týždňami mi brat povedal: Vieš čo? Dosiahneme niečo veľké. Ja som tomu vtedy neverila. Preto ďakujem všetkým, ktorí mi verili," vyhlásila v príhovore.

"Ak zostane zdravá, tak aspoň dva roky ešte má pred sebou. Na tvrdom povrchu a tráve môže byť s jej hrou ešte lepšia," hovoril v televíznom vysielaní Eurosport Mats Wilander.

Napriek úspešnému turnaju však naďalej pre ňu zostane najlepšia svetová desiatka nedosiahnuteľná. Ruska bude 19. v rebríčku WTA. Najvyššie bola trinásta.

Môže vyhrať ešte jeden titul

Krejčíková si naopak vytvorí kariérne maximum. Bude svetová pätnástka. Ešte vlani v auguste pri reštarte sezóny pritom bola na 118. priečke.

"Myslím, že ona nie je iba antuková špecialistka, má pred sebou výbornú budúcnosť. Mohla by dobre hrať aj na tráve a betóne," hodnotil Mats Wilander.

V Paríži môže Češka dosiahnuť výnimočný úspech. V nedeľu si totiž zahrá o titul vo štvorhre po boku Kateřiny Siniakovej. 

"Aj keby zajtra prehrala, nebude to brať až tak zle. A či bude unavená? Budú tam dve. Bude to trocha iné. Ale bude chcieť vyhrať najmä pre súperku," hodnotila Chris Evertová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Trofej priniesli zdravotníci. Češka ďakovala zosnulej trénerke