Prvýkrát bola v pozícii líderky, Slovenky doviedla až k postupu na ME

Kapitánka slovenských basketbalistiek Barbora Bálintová (s loptou) v zápase s Holandskom.
Kapitánka slovenských basketbalistiek Barbora Bálintová (s loptou) v zápase s Holandskom. (Zdroj: TASR)
Patrik Fotta|7. feb 2021 o 16:40

Bálintová zažila tretiu úspešnú kvalifikáciu na ME.

„Po víťaznom zápase s Holandskom nám horeli telefóny od množstva ďakovných správ a telefonátov,“ povedala kapitánka slovenských basketbalistiek BARBORA BÁLINTOVÁ.

Slovenky po dramatickom zápase postúpili na európsky šampionát a košická rodáčka tímu pomohla najmä skúsenosťami, vodcovskou povahou a istotou na rozohrávke.

Kedy sa vám podarilo zaspať po víťazstve nad Holandskom?

Oslavovali sme veľmi dlho. Spať som išla dosť neskoro. V hlave som si premietala, čo sme aj s tímom dosiahli. Hneď po zápase som bola neskutočne šťastná, že sa nám to podarilo zvládnuť, aj keď veľmi tesne.

Dali sme do toho absolútne všetko. Môžeme sa tešiť z toho, že sa nám podarilo Slovensko dostať po štyroch rokoch opäť na európsky šampionát. Zvlášť po nevydarenej kvalifikácii spred dvoch rokov je to pre nás obrovská vzpruha.

Ako prebiehali oslavy?

Začali sme šampanským v šatni. Potom sme sa presunuli všetci spolu do hotela, hráčky aj realizačný tím. Príliš sme to však nepreháňali, na to sme boli dosť unavení. Bavili sme sa dlho do noci. Škoda, že s nami nemohli oslavovať aj fanúšikovia. S nimi by sme to potiahli určite dlhšie aj v hale.

Ako tím sme si to zaslúžili za tvrdú prácu počas uplynulých dvoch rokov. Podarilo sa nám splniť to, čo sme si na začiatku stanovili.

Záverečná fáza kvalifikácie sa odohrala v piešťanskej bubline bez divákov. Cítili ste ich podporu aspoň na diaľku?

Jednoznačne áno. Všetkým nám prišlo veľké množstvo pozitívnych ohlasov. Ľudia boli radi, že si to mohli pozrieť aspoň v televízii a byť s nami aspoň na diaľku. Sme im za to veľmi vďační.

Po víťazstve nad Holandskom nám horeli telefóny od množstva ďakovných správ a telefonátov. Najmä naši blízki to s nami intenzívne prežívali.

V čom bola najväčšia sila tímu počas kvalifikácie?

Našou hlavnou devízou bola bojovnosť. Všetci sme držali spolu. V priebehu celej kvalifikácie každý prispel svojou troškou k naplneniu nášho cieľa. Nebolo to o jednej či dvoch hráčkach. Vybojovali sme si to spoločne ako jeden tím.

Pre vás je to tretí postup na ME. V čom je iný ako predošlé dva?

Každá vydarená kvalifikácia je veľkým úspechom. Teraz to bolo výnimočné najmä tým, že sme v skupine hrali len s ďalšími dvoma tímami. S Maďarkami sme hrali pred vyše rokom, potom sme mali dlho pauzu.

Na záver nás čakali naraz dva zápasy. Navyše naša skupina bola nesmierne vyrovnaná a rozhodlo len lepšie skóre. Zároveň som bola prvýkrát v pozícii líderky.

Je pre vás postup na ME o to cennejší vzhľadom na to, v akom stave sú kolektívne športy a obzvlášť úroveň najvyššej súťaže žien?

Určite áno. Verím, že to dokáže vzpružiť a nakopnúť slovenský šport. Minimálne basketbal. Ukázali sme nádej, že sa dá dosiahnuť veľký úspech aj v malej skupinke a v neľahkej situácii, ktorá v súčasnosti panuje. Dúfam, že budeme inšpiráciou aj pre ďalšie športy.

Vnímali ste väčšiu zodpovednosť, ktorá bola na vašich pleciach v úlohe kapitánky tímu?

Príliš som to nevnímala. Vedela som, že mám väčšiu zodpovednosť, ale snažím sa na seba nevyvíjať zbytočný tlak. Teším sa, že som mohla tímu pomôcť k postupu na šampionát.

Radosť slovenských reprezentantiek po postupe na ME.
Radosť slovenských reprezentantiek po postupe na ME. (Zdroj: TASR)

Budú ME ideálnou príležitosťou pre mladé hráčky ukázať sa a vypýtať si ponuku z kvalitných európskych tímov?

Myslím si, že áno. Šampionát je vždy veľmi sledovaný. Verím, že niektorým dievčatám to pomôže v ich kariére, aby sa dostali do klubov, ktoré hrajú európske pohárové súťaže.

Zároveň to bude prospešné aj pre reprezentáciu. Čím viac hráčok bude pôsobiť v ťažkých súťažiach, tým cennejšie skúsenosti získajú a budú ich môcť zúročiť v národnom tíme.

Pred štyrmi rokmi skončilo Slovensko na ME vo štvrťfinále a v konečnej tabuľke na ôsmom mieste. Má súčasný tím potenciál, aby sa dokázal umiestniť ešte vyššie?

Ťažko hovoriť, zatiaľ je priskoro. Nevieme, aká skupina nás bude čakať. Záležať bude aj od situácie s koronavírusom a či budeme všetky zdravé. Je veľa faktorov, ktoré to môžu ovplyvniť. Budeme sa snažiť čo najviac si to užiť a predviesť dobré výkony.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Prvýkrát bola v pozícii líderky, Slovenky doviedla až k postupu na ME