Australian Open: Skvelý Djokovič druhým finalistom

Novak Djokovič sa teší z výhry nad svetovou jednotkou Rogerom Federerom
Novak Djokovič sa teší z výhry nad svetovou jednotkou Rogerom Federerom (Autor: TASR)
SITA|25. jan 2008 o 13:20

MELBOURNE 25. januára (SITA) - Po čistom hetriku siahajúci švajčiarsky tenista Roger Federer neprekonal druhú srbskú prekážku na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (celková ...

MELBOURNE 25. januára (SITA, AP) - Po čistom hetriku siahajúci švajčiarsky tenista Roger Federer neprekonal druhú srbskú prekážku na Australian Open v Melbourne (celková dotácia 20,6 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion). Líder svetového rebríčka síce v 3. kole zvládol päťsetovú bitku s Jankom Tipsarevičom, ale v piatkovom druhom semifinále dvojhry mužov prehral s trojkou žrebu Novakom Djokovičom za 148 minút hladko 5:7, 3:6, 6:7 (5). Pri 15. účasti v grandslamovom semifinále v rade sa Federerova rekordná séria prienikov do finále na takejto úrovni skončila na čísle 10.

Najvyššie nasadený Švajčiar pritom viedol v prvej časti 5:3, v druhej nádejne znižoval z 1:5 a v treťom dejstve mal dva setbaly v dvanástom geme a neskôr v tajbrejku bol vpredu 3:1. Víťazný zverenec Slováka Mariána Vajdu sa revanšoval držiteľovi 53 titulov, z nich tucta grandslamových, za trojsetovú prehru z nezvládnutého septembrového finále US Open (6:7 /4/, 6:7 /2/, 4:6) i podľahnutie 2:6, 5:7, 3:6 na južnej pologuli pred dvanástimi mesiacmi v osemifinále. Bilanciu vzájomných súbojov upravil na 2:5. Favorizovaného 26-ročného bazilejského rodáka predtým zdolal vlani vo finále turnaja ATP Masters Series v Toronte 7:6 (2), 2:6, 7:6 (2). V nedeľňajšom rozhodujúcom súboji si "Nole" Djokovič zmeria sily s nenasadeným Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom (38. v počítačovom poradí, posunie sa minimálne na 18. miesto), ktorý vo štvrtok suverénne 6:2, 6:3, 6:2 vyradil dvojku "pavúka" Španiela Rafaela Nadala.

"Je to jasné, urobil som sám zo seba monštrum, ktoré akoby muselo triumfovať na každom turnaji," povzdychol si po prehre Federer a dodal: "Nie je ľahké začínať každý turnajový týždeň s tým, že treba uspieť. Vždy totiž narazíte na niekoho z hornej desiatky, či kohosi rozbehnutého alebo schopného prekvapiť vás. V tom spočíva náročnosť tenisu." O samotnom piatkovom dueli stoicky skonštatoval: "Pozrite, mal som zatiaľ iba nejakých pätnásť minút na to, aby som tú prehru strávil, takže ťažko čosi obšírnejšie povedať. Novak získal viac zlomových fiftínov a dobre vykrýval dvorec. Nenachádzal som miesto na víťazné údery. Mentálne som odovzdal všetko, čo sa dalo - bojoval som, skúšal som to. Keď vynaložíte sto percent, v podstate môžete pociťovať určitú spokojnosť. Nie vždy to dopadne vo váš prospech - toho som si vedomý. Veľakrát som zvíťazil v prípadoch, v ktorých som to neočakával. Dnes je jedna z tých nocí, ktorá mi priniesla sklamanie. Všetko však napokon pôjde ďalej, sezóna sa ešte len začala." Švajčiar prišiel do Melbourne bez prípravného zápasu v nohách, pretože účinkovanie na exhibícii v Kooyongu odriekol pre žalúdočnú virózu.

Dvadsaťročný Belehradčan Djokovič na Grandslame Ázie a Pacifiku 2008 - ako 9. v histórii - ešte neprehral ani set. Pred ním to minulý rok zvládol práve Federer a napokon si čistý štít udržal aj pri završovaní svojho celkovo tretieho úspechu neďaleko rieky Yarra. "Neuveriteľné - takýmto spôsobom zdolať zrejme najlepšieho tenistu, ktorého tento kurt zažil. Pociťujem hrdosť a som nadšený z toho, ako som pod tlakom predvádzal moju vrcholnú hru. Kontroloval som vývoj a myslím si, že som zvíťazil zaslúžene. V kritických okamihoch ma podržalo podanie. Bol som trpezlivejší a nedovolil som mu agresívne mi niečo vnútiť," uviedol držiteľ siedmich trofejí z hlavného okruhu Djokovič. "Pre publikum, ktoré dnes napospol nebolo za mnou, je dobré, vidieť vo finále dvoch mladých hráčov, vychádzajúce hviezdy, ktoré v semifinále zhodne bez straty setu zdolali prvých dvoch mužov rebríčka. Ide o významný moment pre tenis. Každé športové odvetvie potrebuje nové tváre," upriamil pozornosť na jeden z hlavných faktov Srb, najmladší semifinalista na všetkých súčastiach "veľkej štvorky".

Djokovič v semifinále Grandslamového turnaja po štvrtý raz

Medzi najlepších štyroch sa prepracoval už po štvrtý raz v rade, vo finále je druhýkrát bez prerušenia. U "protinožcov" si pri štvrtej účasti vylepšil už o tri kolá svoj rekord z edície 2007. V piatok na napomínanie od rozhodcu Pascala Mariu za zdržiavanie pri podaní, konkrétne za svoje povestné až desiatky prípravných buchnutí loptičkou o zem, odpovedal forhendovým víťazným úderom a esom. Djokovič využil hneď prvý mečbal, keď favorit nasmeroval v dlhej obojstranne opatrnej výmene bežný forhend do siete.

Federer v prvom sete unikol na 4:3 a brejk potvrdil, ale namiesto zavŕšenia dvakrát stratil vlastné podanie a tým aj set. V tejto fáze napokon prehral 9 z 10 gemov. Znamenalo to manko 1:5 v druhej časti, ktoré dokázal už iba zredukovať. V treťom dejstve nevyužil tri brejkbaly na 2:0 (sám odvrátil dve takéto Srbove možnosti v treťom geme), neskôr premrhal dva setbaly a potom aj výhodu minibrejku v "lotérii". Na AO utrpel prehru po 19 úspechoch. V roku 2005 sa takisto v semifinále a ako obhajca primátu, ale až po piatich setoch, musel skloniť pred umením Rusa Marata Safina, ktorý napokon získal trofej.

V piatok pri vyrovnanej štatistike nevynútených chýb (32:32) predviedol Federer o 12 víťazných úderov menej (38:50), zužitkoval iba 2 brejkbaly z deviatich (protivníkov výkaz 4/11), deväťkrát sa mýlil pri sieti (22 z 31 zákrokov, súper 19 vydarených zásahov z 24), na príjme si pripísal len 34 percent bodov, nastrieľal 10 es v porovnaní s trinástimi a bol lepší len vo dvojchybách (2:6). Grandslamový zápas na tvrdom povrchu stratil po šnúre 40 triumfov. Na "veľkej štvorke" naposledy prehral bez zisku setu v roku 2004 v 3. kole na Roland Garros s Brazílčanom Gustavom Kuertenom.

V nedeľu v boji o Norman Brookes Challenge Cup pôjde zároveň o prvé finále, ktoré vopred s určitosťou dodá nového grandslamového šampióna, od roku 1998 a vtedajšieho súboja Čecha Petra Kordu s Čiľanom Marcelom Riosom (6:2, 6:2, 6:2). Grandslamový rozhodujúci súboj bez aspoň jedného z dvojice Federer - Nadal sa naposledy konal na AO 2005 (Safinov triumf nad domácim Lleytonom Hewittom).

Srbsko má okrem Djokoviča vo finále aj Anu Ivanovičovú, ktorá v sobotu nastúpi proti Ruske Marii Šarapovovej, a Nenada Zimonjiča v miešanej štvorhre po boku Číňanky Tian-tian Sun.


Dvojhra mužov - semifinále:

Novak Djokovič (3-Srb.) - Roger Federer (1-Švajč.) 7:5, 6:3, 7:6 (5) za 148 minút

(aktualizované o 15.30)

Súvisiaci obsah

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open: Skvelý Djokovič druhým finalistom