Australian Open ponúkol historicky najdlhší zápas ženskej dvojhry

Francesca Schiavoneová
Francesca Schiavoneová (Autor: ap)
TASR|23. jan 2011 o 05:20

4 hodiny a 44 minút trval súboj medzi Ruskou Svetlanou Kuznecovovou a Francescou Schiavoneovou. Na konci najdlhšieho grandslamového zápasu histórie ženskej dvojhry na sa z víťazstva tešila Talianka.

MELBOURNE. Talianska tenistka Francesca Schiavoneová je po veľkom boji vo štvrťfinále úvodného grandslamu sezóny, Svetlanu Kuznecovovú dokázala zdolať v pomere 6:4, 1:6, 16:14.

Vďaka dramatickému tretiemu setu, ktorý trval tri hodiny, sa tento duel zapísal do tenisovej histórie, ide o vôbec najdlhší zápas ženskej dvojhry v rámci grandslamových turnajov.

Tenistky strávili na kurte 4 hodiny a 44 minút, čím o 25 minút prekonali vlaňajší súboj melbournského 1. kola medzi Češkou Barborou Záhlavovou-Strýcovou a Ruskou Reginou Kulikovovou. Česká hráčka vtedy zvíťazila po 4:19 h 7:6 (5), 5:7 (10), 6:3. Schiavonenová a Kuznecovová tento rekord prekonali o 25 minút

Z postupu do ďalšieho kola sa pokojne mohla tešiť aj Kuznecovová, nevyužila však šesť mečbalov a tak sa to za stavu 15:14 pri vlastnom podaní podarilo turnajovej šestke. Tá sa vo štvrťfinále stretne so svetovou jednotkou Dánkou Wozniackou.

"Bol to fantastický zápas. V takýchto situáciach je každá jedna loptička mečbalom. Meliete už z posledného, no musíte v sebe nájsť mentálnu silu a ísť ďalej. Keď som sa po premenenom mečbale pozrela na tabuľu s zbadala som tri štvorky, povedala som si: "Bravo Francesca, si húževnatá!"

Vôbec najdlhší zápas ženskej dvojhry sa však odohral pred vyše štvrťstoročím. V septembri 1984 strávili Vicki Nelsonová a Jean Hepnerová počas Virginia Slims Tournament na kurte dovedna až 6 hodín a 31 minút. Z víťazstva 6:4, 7:6 sa napokon tešila Nelsonová.

Medzi mužmi drží primát wimledonský duel Isner - Mahut, ktorý v 2010 trval neuveriteľných jedenásť hodín a päť minút a priniesol výhru Američana 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68.

Federer vyrovnal Connorsov rekord

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa prebojoval do 27. grandslamového štvrťfinále v rade a vyrovnal zápis legendárneho Američana Jimmyho Connorsa.

V osemfinále dvojhry na Australian Open si obhajca titulu poradil so Španielom Tommym Robredom v štyroch setoch 6:3, 3:6, 6:3 a 6:2. V dueli o postup do semifinále nastúpi druhý nasadený Federer proti víťazovi súboja medzi jeho krajanom Stanislasom Wawrinkom a ôsmym nasadeným Američanom Andym Roddickom.

V úvodnom sete duelu s Robredom nestratil Federer po svojom prvom podaní ani loptičku. V druhom dejstve spravil príliš nevynútených chýb a Robredo ho po brejku na 5:3 získal vo svoj prospech. Od začiatku tretieho setu však na centri v aréne Roda Lavera opäť dominoval Federer.

"Zápas proti Robredovi nebol vôbec jednoduchý a som rád, že ho mám úspešne za sebou. Tommy má výborný forhend, veľmi dobre sa na dvorci pohybuje, v prvých dvoch setoch mu navyše vychádzalo podanie. Od začiatku tretieho setu som zmenil svoju hru, bol som agresívnejší na returne a to sa mi vyplatilo," povedal Federer v prvom interview priamo na kurte.

Do štvrťfinále aj Berdych a Djokovič

Tretím štvrťfinalistom mužskej dvojhry na Australian Open sa stal Čech Tomáš Berdych. Ako nasadená šestka zdolal v osemfinále turnajovú deviatku Španiela Fernanda Verdasca v troch setoch 6:4, 6:2 a 6:3.

O semifinále bude rodák z Valašského Meziřičí bojovať proti šampiónovi Australian Open z roku 2008 tretiemu nasadenému Srbovi Novakovi Djokovičovi. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu vyradil v troch setoch Španiela Nicolasa Almagra.

Najvyššie nasadená dánska tenistka Caroline Wozniacka sa prvýkrát v kariére prebojovala do štvrťfinále dvojhry Australian Open. Svetová jednotka, ktorá v 3. kole v Melbourne vyradila Slovenku Dominiku Cibulkovú, si v osemfinále poradila s Lotyškou Anastasiou Sevastovovou v dvoch setoch 6:3 a 6:4.

V dueli o postup do semifinále nastúpi Wozniacka proti víťazke súboja medzi vlaňajšou šampiónkou Roland Garros Taliankou Francescou Schiavoneovou a Ruskou Svetlanou Kuznecovovou.

Prvým štvrťfinalistom mužskej dvojhry sa stal tretí nasadený Srb Novak Djokovič. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu v osemfinále zdolal turnajovú štrnástku Španiela Nicolasa Almagra v troch setoch 6:3, 6:4 a 6:0.

Nemecká tenistka Andrea Petkovičová sa prvýkrát v kariére prebojovala do grandslamového štvrťfinále. V osemfinále dvojhry na Australian Open v Melbourne po výbornom zdolala bývalú svetovú jednotku Rusku Mariu Šarapovovú hladko v dvoch setoch 6:2 a 6:3.

Petkovičová je prvou nemeckou štvrťfinalistkou na úvodnom podujatí veľkej štvorky od roku 1999, keď medzi elitnú osmičku postúpila legendárna Steffi Grafová. V dueli o postup do semifinále nastúpi Petkovičová proti deviatej nasadenej Číňanke Na Li.

Petkovičová prvýkrát v grandslamovom štvrťfinále

Nemecká tenistka Andrea Petkovičová sa prvýkrát v kariére prebojovala do grandslamového štvrťfinále. V osemfinále dvojhry na Australian Open po výbornom zdolala bývalú svetovú jednotku Rusku Mariu Šarapovovú hladko v dvoch setoch 6:2 a 6:3.

Petkovičová je prvou nemeckou štvrťfinalistkou na úvodnom podujatí veľkej štvorky od roku 1999, keď medzi elitnú osmičku postúpila legendárna Steffi Grafová. V dueli o postup do semifinále nastúpi Petkovičová proti deviatej nasadenej Číňanke Na Li.

Osemfinále Australian Open:

ženy - dvojhra:

Caroline Wozniacka (1-Dán.) - Anastasija Sevastovová (Lot.) 6:3, 6:4

Na Li (9-Čína) - Victoria Azarenková (8-Biel.) 6:3, 6:3

Francesca Schiavoneová (6-Tal.) - Svetlana Kuznecovová (23-Rus.) 6:4, 1:6, 16:14

Andrea Petkovičová (30-Nem.) - Maria Šarapovová (14-Rus.) 6:2, 6:3

muži - dvojhra:

Novak Djokovič (3-Srb.) - Nicolas Almagro (14-Šp.) 6:3, 6:4, 6:0

Roger Federer (2-Švajč.) - Tommy Robredo (Šp.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:2

Tomáš Berdych (6-ČR) - Fernando Verdasco (9-Šp.) 6:4, 6:2, 6:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open ponúkol historicky najdlhší zápas ženskej dvojhry