Češka zdolala svetovú jednotku, no mnohí sa pýtajú: Prečo ju ošetrovali?

Karolína Muchová.
Karolína Muchová. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|17. feb 2021 o 12:50

Muchová predviedla ďalší obrat.

BRATISLAVA, MELBOURNE. Prehrávala už 1:6, 1:2, necítila sa dobre a takmer skolabovala. Prvý set pritom trval iba 24 minút.

Zrejme len málokto by za tohto stavu veril, že Češka Karolína Muchová ešte má vo štvrťfinálovom zápase na Australian Open proti domácej svetovej jednotke Ashleigh Bartyovej šancu na víťazstvo.

Kto za tohto stavu vypol televízor, musel neskôr ostať po vzhliadnutí konečného výsledku zaskočený.

Muchová zdolala Bartyovú 1:6, 6:3, 6:2 a prvýkrát si zahrá v semifinále grandslamu.

Pila málo vody

"Na konci prvého setu som sa cítila trochu stratená. Navyše, Ashleigh hrala výborne a bez chýb. Vtedy som si vzala pauzu a veľmi mi to pomohlo," hodnotila po zápase česká tenistka.

Práve za stavu 1:6, 1:2 si vypýtala čas na ošetrenie.

"Točila sa mi hlava, merali mi tlak. Trocha ma upokojili a schladili v tieni prikladaním ľadu," vysvetľovala dôvody svojich zdravotných problémov. 

Problémom bolo mimoriadne teplé počasie. Na Australian Open sa hráčom občas stáva, že im príde zle z tepla. Austrálske slnko je niekedy skutočne problémom.

V minulých ročníkoch sa dokonca stalo, že organizátori pre bezpečnosť hráčov zaviedli pri extrémnom teple dlhšie prestávky medzi setmi.

Muchová však vidí problém vo svojej príprave pred zápasom.

"Žiaľ, niečo podobné sa mi už stalo aj vlani v New Yorku. Neviem, asi som nepila dosť vody. Školácka chyba," povzdychla si v rozhovore pre iDnes.cz

Bartyová: Mala na to právo

Po zápase sa hovorilo najmä o tom, či mala Muchová právo nechať sa ošetriť pre nevoľnosť. Nejde totiž o zranenie.

Svetová jednotka Bartyová sa však svojej súperky zastala.

"Je to úplne v súlade s pravidlami. Keby nebolo, fyzioterapeut by neprišiel. Nie je mojou úlohou hodnotiť tieto pravidlá," vravela pre akreditované médiá. 

Ošetrenie podľa nej nemôže byť hlavným dôvodom, prečo sa jej ďalej v zápase nedarilo.

"Zažila som veľa stretnutí, počas ktorých sa súperka nechala ošetriť. Alebo som sa nechala ošetriť ja. Žiaľ, v tomto prípade to bol bod zlomu. Ale som dosť skúsená, aby som sa tým nenechala ovplyvniť. No nič, poučili sme sa z toho a ideme ďalej," vysvetľovala Bartyová.

"Buď vyhrávate, alebo sa poučíte," uzavrela Austrálčanka.

Pomáha jej mentálny kouč Cibulkovej

Aj samotná Muchová po stretnutí priznala, že ošetrenie z dôvodu nevoľnosti z tepla dlho zvažovala. Nejde o štandardné zranenie.

"Nerada si vyberám túto možnosť. Ale naozaj som cítila, že každú chvíľu odpadnem. Myslím si, že som si o ošetrenie požiadala dosť neskoro," pokračovala pre iDnes.cz.

Po návrate predvádzala úplne iný tenis. Už ju netrápili zdravotné ťažkosti. No dostať sa zo stavu, za akého duel prerušili, nebolo pre českú tenistku jednoduché.

Najmä v ženskom tenise, kde psychika zohráva výraznú úlohu, by zrejme nejedna hráčka proti svetovej jednotke už na obrat ani nepomyslela.

"Snažím sa pozerať vopred. Nepozerať sa na predchádzajúce chyby. Snažiť sa byť mentálne silnejšia," vysvetľovala Muchová.

To, že sa nevzdala, je zásluha aj slovenského mentálneho kouča Radka Šefčíka. Ten spolupracoval tiež s Dominikou Cibulkovou, Tomášom Berdychom, Barborou Strýcovou či Petrou Kvitovou.

Tej dokonca pomáhal dostať sa z náročného obdobia, keď ju prepadli vo vlastnom byte.

"Už spolu nejaký čaas spolupracujeme. Stále máme čo zlepšovať. Ale v zápasoch aplikujem nejaké menšie veci a veľmi mi to pomáha," opisovala Muchová.

V kritických momentoch sa stále snaží myslieť pozitívne.

"Podľa mňa to tak trocha vychádza aj z mojich vlastností. Myslím, že som celkom otvorený a priateľský človek," skonštatovala.

Zahrá si o prvé finále

Muchová v tejto sezóne ešte neprehrala, má bilanciu 8:0. Navyše, na prebiehajúcom turnaji už predviedlo viacero obratov.

Proti krajanke Karolíne Plíškovej v treťom kole prehrávala v druhom sete už 0:5. Nakoniec výsledok zvrátil a a vyhrala 7:5, 7:5. V osemfinále proti Elise Mertensovej v prvom sete prehrávala 0:4. Tento zápas vyhrala 7:6, 7:5. 

Prvý set na turnaji stratila až proti Bartyovej.

Veľký obrat dosiahla na mieste, kde túžila hrať už od detstva. Hrala na najväčšom kurte v Melbourne Parku, kde sa koná Australian Open - v Aréne Roda Lavera. 

"Keď som bola malá a dostala som svoj prvý notebook, ako pozadie som si tam dala obrázok Arény Roda Lavera. Samozrejme, snívala som, že si raz tomto turnaji zahrám," priznala.

V semifinále vyzve Američanku Jennifer Bradyovú. Doposiaľ jediný vzájomný zápas odohrali v roku 2019 v Prahe na antuke, Muchová vyhrala v tajbrejku tretieho setu.

Jedna z nich sa teraz stane premiérovo finalistkou grandslamu.

"Raz som s Jen hrala, má tvrdé údery, určite to bude náročné. Jednoducho budem musieť hrať to najlepšie, čo dokážem," dodala Muchová.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Češka zdolala svetovú jednotku, no mnohí sa pýtajú: Prečo ju ošetrovali?