Dva rekordy šampionátu aj triumf víťazky Banskobystrickej latky

Slovinec Kristjan Čeh prekonal rekord MS v hode diskom.
Slovinec Kristjan Čeh prekonal rekord MS v hode diskom. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. júl 2022 o 08:15

Pozrite si výsledky MS v atletike 2022.

EUGENE. O najhodnotnejšie výkony sa v piaty súťažný deň atletických MS v Eugene postarali Brazílčan Alison Dos Santos v behu na 400 m prekážok a Slovinec Kristjan Čeh v hode diskom.

Obaja prekonali dlhoročné rekordy šampionátu.

Dos Santos dosiahol tretí najlepší čas histórie 46,29 s. Vylepšil tak rekord, ktorý ešte od MS v Stuttgarte 1993 držal Američan Kevin Young (47,18 s).

Dos Santos potvrdil tohtoročnú formu. Získal druhý cenný kov na významnom podujatí, pred rokom na olympiáde v Tokiu vybojoval bronz.

Najmladší majster sveta

Čeh potvrdil pozíciu favorita a triumfoval v najlepšom výkone histórie podujatia 71,13 m. Vo veku 23 rokov sa stal najmladším majstrom sveta v disku a získal prvú medailu na vrcholnom podujatí.

Na druhom mieste skončil výkonom 69,27 m Mykolas Alekna z Litvy. Práve jeho otec Virgilijus bol doterajším držiteľom rekordu šampionátu, keď v Helsinkách 2005 hodil 70,17 m.

Bronz v Eugene získal ďalší Litovec Andrius Gudžius hodom dlhým 67,55 m. Čeh v mimoriadne kvalitnej súťaži predviedol víťazný hod v tretej sérii. Hranicu 70 m prekonal ešte aj v piatej, keď zaznamenal 70,51 m.

Ovládla aj Banskobystrickú latku

Zlato v skoku do výšky žien si vybojovala Austrálčanka Eleanor Pattersonová, ktorá vyhrala aj tohtoročnú Banskobystrickú latku.

V Eugene dokázala prekonať 202 cm na prvý pokus, čím si vylepšila osobný rekord a vyrovnala aj kontinentálny rekord Austrálie a Oceánie.

Austrálčanka si po striebre z tohtoročných halových MS v Belehrade pripísala druhý úspech na významnom podujatí.

Na druhom mieste skončila Ukrajinka Jaroslava Mahučichová, tretiu priečku obsadila Talianka Elena Vallortigarová.

Austrálska reprezentantka v skoku do výšky Eleanor Pattersonová.
Austrálska reprezentantka v skoku do výšky Eleanor Pattersonová. (Autor: TASR/AP)

Prekvapujúcim majstrom sveta sa v behu na 1500 m stal Brit Jake Wightman. Vo finále zabehol svetový výkon roka 3:29,23.

V cieľovej rovinke dokázal Brit predstihnúť o 24 stotín sekundy úradujúceho olympijského šampióna Jakoba Ingebrigtsena z Nórska (3:29,47). Tretí skončil Španiel Mohamed Katir výkonom 3:29,90.

Wightman sa posunul do čela pretekov v záverečnom kole na protiľahlej rovinke a nastolené tempo dokázal udržať. Pripísal si druhú medailu z významných podujatí, v zbierke mal doteraz bronz z ME v Berlíne 2018.

Kerley nezíska cenné double

Slovenská reprezentantka Daniela Ledecká ukončila svoje pôsobenie v rozbehu. Svoj III. rozbeh na 400 m prek. nedobehla.

Americký šprintér Fred Kerley nezíska na domácom šampionáte prestížne double. Po triumfe na 100 m vypadol na dvojnásobnej trati v semifinále.

Kerley ako jediný z favorizovaných Američanov štartoval v Eugene v oboch najkratších šprintoch a v prvom semifinále dobehol až šiesty výkonom 20,68 s.

Najlepší čas dosiahol v semifinále obhajca titulu Noah Lyles 19,62. "Dostal som mierny kŕč do nohy, ale bude to dobré. Necítim bolesť. Na štafety sa pripravím," ubezpečoval fanúšikov podľa AFP Kerley.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Dva rekordy šampionátu aj triumf víťazky Banskobystrickej latky