Všetci zažijú premiéru. V mekke americkej atletiky bude štartovať len päť Slovákov

Martin Pupiš, šéftréner SAZ.
Martin Pupiš, šéftréner SAZ. (Autor: TASR)
SITA|8. júl 2022 o 15:00

Na MS v Eugene sa predstavia chodci Hana Burzalová, Ema Hačundová, Dominik Černý a Miroslav Úradník, ako aj prekážkarka Daniela Ledecká.

BRATISLAVA. Slovensko bude mať na júlových MS v atletike v americkom Euegene iba päť zástupcov, o jedeného menej ako na predošlom šampionáte v roku 2019 v katarskej Dauhe. Rovnako piati slovenskí atléti súťažili na MS 2017 v Londýne.

V Eugene budú Slovensko reprezentovať chodci Hana Burzalová, Ema Hačundová, Dominik Černý a Miroslav Úradník, ako aj prekážkarka Daniela Ledecká.

Emma Zapletalová a Michal Morvay mali tiež právo štartovať na podujatí v americkom štáte Oregon, ale zo zdravotných dôvodov sa na ňom nezúčastnia.

"Samozrejme, čakali sme, že tím, ktorý pocestuje do Eugene, bude podobne veľký ako ten, ktorý sme mali v Tokiu," uviedol šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) a zároveň vedúci slovenskej výpravy v Eugene Martin Pupiš.

"Žiaľ, početnosť nášho tímu výrazne ovplyvnili zdravotné komplikácie, kvalifikačný renking a samozrejme aj fakt, že Matej Tóth ukončil kariéru a Mária Katerinka Czaková je na materskej dovolenke," cituje Pupiša oficiálny web SAZ.

Prvé MS v atletike na pôde USA sa uskutočnia v dňoch 15. až 24. júla.

Pupiš nemá prehnané očakávania od slovenských atlétov, pre všetkých to bude premiéra na MS.

"Ako určité pozitívum v situácii, ktorá nás postihla, vnímam fakt, že pre všetkých piatich to bude premiérová účasť na svetovom šampionáte.

Na druhej strane si musíme priznať, že okrem absencie jasného lídra v tíme to bude pre všetkých skôr o zbieraní skúseností. Reálne môžeme konštatovať, že každé umiestnenie v prvej dvadsiatke by nás potešilo," dodal vedúci predstaviteľ slovenskej atletiky.

Chodci sa pripravujú na šampionát v Novom Mexiku, Ledecká v Los Angeles.

Ledecká bude na šampionáte súťažiť v behu na 400 m prekážok, Hačundová s Burzalovou absolvujú preteky v športovej chôdzi na 35 km, Černý s Úradníkom sa predstavia v pretekoch na 20 aj 35 km.

Pre nedostatočný počet bodov v renkingu sa tesne nedostali na MS do Eugene Viktória Forster, Gabriela Gajanová, Veronika Kaňuchová a Martin Kučera.

Pre zdravotné problémy sa nekvalifikovali ani kladivári Martina Hrašnová s Marcelom Lomnickým a šprintér Ján Volko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Všetci zažijú premiéru. V mekke americkej atletiky bude štartovať len päť Slovákov