06.08.2024 09:00
Deň 11
Minúta po minúte
Live

Holanďanka skúša Projekt Zátopek. Prvý krok zvládla. Nervózna je z maratónu

Sifan Hassanová.
Sifan Hassanová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|6. aug 2024 o 10:20

Sifan Hassanová získala na 5000 m bronz.

PARÍŽ. Holandská vytrvalkyňa odštartovala svoju púť na OH 2024 v troch disciplínach bronzovou medailou v behu na 5000 metrov. Zlato z Tokia neobhájila. 

Pred mikrofónmi novinárov v mixzóne sa najskôr čudovala. Tí jej totiž oznámili, že miesto bronzu má striebro. 

Po tom čo Faith Kipyegonovú pre strkanie súperky diskvalifikovali. 

„Či to je striebro alebo bronz, to mi je jedno. Je to medaila,“ vravela Hassanová pre holandskú verejnoprávnu televíziu. 

„Je mi jej ľúto. Vôbec by mi nevadilo, ak by jej striebro vrátili. Naopak Tsegay (víťazka behu na 5000 m - pozn.) robí špinavé ťahy. Postrkuje a ťahá súperky. Mňa sotila vlani na majstrovstvách sveta a spadla som, preto som sa radšej držala od nej teraz ďalej,“ vravela Holanďanka.

„Viete, čo bolo najlepšie. Že vôbec necítim únavu. Nohy som mala rovnaké v prvom aj v poslednom kole. Pred pretekmi som cítila veľký tlak a mala som obavy. Všetky päťtisícky tento rok som zabehla dosť zle a nemala som žiadne sebavedomie,“ opisovala. 

Neskôr po oficiálnom proteste kenskej výpravy Kipyegonovú vrátili späť na druhú priečku a Hassanová tak má nakoniec bronz. 

Ušla z Afriky 

Hassanová sa narodila v Etiópii neďaleko Addis Abeby. V pätnástich rokoch odišla do Holandska za lepším životom. Prvé roky boli pre ňu veľmi náročné. Dlhý čas s trávila v centre pre utečencov.

"Bola som vtedy ako kvetina, ktorej sa nedostávalo žiadneho svetla," hovorila. Na toto obdobie vraj nerada spomína, pretože v mladom veku bola v cudzej krajine.

Popri štúdiu za zdravotnú sestru sa však začala venovať behu a v Eindhovene začala trénovať s miestnym klubom. 

V dvadsiatich získala holandské občianstvo a prakticky hneď sa začala presadzovať aj na medzinárodnej scéne. 

Na hrách v Tokiu senzačne vybojovala v troch vytrvalostných disciplínach dve zlaté medaily a bronz. Vtedy bežala 1500, 5000 a 10 000 m. Už to bolo výnimočné. 

Do Paríža sa dokonca kvalifikovala v štyroch. Nakoniec sa s trénermi dohodla, že štyri disciplíny v priebehu týždňa by boli nad jej sily a na tisícpäťstovke sa nepredstaví.

Zátopek? Kto to je?, pýtala sa

Pokúsi sa však v Paríži o Projekt Zátopek. K slávnemu českému vytrvalcovi ju začali prirovnávať, keď v roku 2018 zabehla osemstovku za 1:56 minúty a následne zvládla aj polmaratón za 65 minút. Je silná na viacerých tratiach, čo je unikátne.

"Keď som prvý raz počula, že som ako Zátopek, nechápala som. Kto to je? pýtala som sa a až potom som začala pátrať," spomínala Hassanová.

Slávny český vytrvalec na OH 1952 v Helsinkách zvíťazil v behoch na 5000 m, 10 000 m a aj v maratóne. Nikomu sa podobný úspech nepodarilo zopakovať. 

Hassanová si teraz zvolila rovnakú kombináciu. Holanďanka si uvedomuje, že vyhrať všetky tri disciplíny je dnes prakticky nemožné. 

„Vtedy bola iná doba. Dnes bežím v každej z disciplín proti svetovej rekordérke,“ vravela. Jej cieľom je získať v každej disciplíne medailu.

Päťtisícku zvládla k spokojnosti. Teraz ju čaká dvojnásobná trať, v ktorej pobeží aj s rekordérkou Beatrice Chebetovou a následne maratón s Tigst Assefovou. 

„Stále myslím na maratón. Mám z toho veľké obavy. Veľa som príprave na maratón obetovala a aj dnes som si nebola istá, či mi to potom bude stačiť a získala som medailu,“ vravela pre NOS. 

Najväčšou neznámou pre Holanďanku bude práve maratón. Sama má z neho veľké obavy, pritom vlani prvé dva maratónske behy vyhrala. Navyše šlo o podujatia z elitnej série Majors.

Zvíťazila v Londýne a následne aj v Chicagu. Tento rok dobehla v Tokiu štvrtá. A v maratóne bude patriť medzi favoritky na víťazstvo.

Novak Djokovič.
dnes 08:483
Ivaniševič nabáda Djokoviča, aby štartoval aj na OH 2028. Dokáže stvárať bláznivé veci, hovoríGoran Ivaniševič tvrdí, že zisk olympijského zlata v Paríži bude pre Djokoviča veľkou motiváciou.
dnes 08:483
Futbalisti Francúzska oslavujú postup do finále.
dnes 11:39
Futbalový turnaj bude mať po 32 rokoch európskeho víťaza, o zlato zabojuje aj domáci výberObaja finalisti museli v semifinále otáčať vývoj zápasov proti súperom zo severu Afriky.
dnes 11:39
Triatlonisky plávali v rieke Seina na OH 2024 v Paríži.
dnes 10:59
Kvalita vody v Seine sa opäť zhoršila, organizátori museli zrušiť tréningKvalitu vody ovplyvnili silné dažde.
dnes 10:59
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Holanďanka skúša Projekt Zátopek. Prvý krok zvládla. Nervózna je z maratónu