Je nepredstaviteľné, aby Rusi štartovali na MS, hovorí šéf atletiky

Sebastian Coe.
Sebastian Coe. (Autor: SITA/AP)
SITA|15. júl 2022 o 15:36

A podľa Coea sa na tomto postoji tak skoro niečo meniť nebude.

EUGENE. Podľa prezidenta Svetovej atletiky (WA) Sebastiana Coea je nepredstaviteľné, aby Rusi štartovali na atletických majstrovstvá sveta, ktoré sa v piatok začínajú v americkom Eugene.

WA podľa neho nezmenila postoj, ktorú zaujala krátko po tom, čo Rusko vo februári vojensky napadlo Ukrajinu.

"Náš krok je v záujme zachovania integrity podujatia. Bolo by nepredstaviteľné mať tu majstrovstvá sveta s atlétmi z Bieloruska a Ruska, dvoch agresívnych krajín, ktoré napadli samostatný štát," povedal Coe.

Nedávno výškarka Maria Lasickiené verejne kritizovala Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za to, že výbor odporučil federáciám vyradiť Rusov zo svojich súťaží.

WA ani nečakala na stanovisko MOV a pristúpila k takému kroku, ktorý neskôr spravilo aj mnoho ďalších strešných organizácií rôznych odvetví.

A podľa Coea sa na tomto postoji tak skoro niečo meniť nebude. Určite nie v období, keď WA mala problém zaistiť bezpečnú cestu pre 22 atlétov z Ukrajiny, ktorí sa kvalifikovali na svetový šampionát.

To všetko bez vplyvu dopingového škandálu, ktorý trvá od roku 2015 a na medzinárodných atletických súťažiach môže štartovať len obmedzený počet Rusov s jasnou a čistou dopingovou minulosťou. Ani oni však nemohli vycestovať do USA na MS 2022.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Je nepredstaviteľné, aby Rusi štartovali na MS, hovorí šéf atletiky