Má dcéru a trénuje sa sama. Keňanka venovala výhru zosnulému krajanovi

Ruth Chepngetichová.
Ruth Chepngetichová. (Autor: X/Team Kenya)
SITA|14. okt 2024 o 15:42

Ruth Chepngetichová sa stala prvou ženou, ktorá absolvovala maratón pod 2 hodiny a 10 minút.

BRATISLAVA. Atletický svet v nedeľu žasol nad výkonom Keňanky Ruth Chepngetichová, ktorá na prestížnom maratóne v Chicagu zlepšila svetový rekord medzi ženami o takmer dve minúty.

Stala sa prvou ženou, ktorá 42 195 metrov zabehla pod 2 hodiny a 10 minút, túto hranicu podliezla o štyri sekundy.

Kenská vytrvalkyňa hneď v úvode pretekov ušla súperkám a v konečnom účtovaní druhej Sutume Kebedovej z Etiópie nadelila takmer osem minút.

Svoj osobný rekord z rovnakej destinácie spred dvoch rokov zlepšila o viac ako štyri minút.

Jej víkendový výkon je o to pozoruhodnejší, že ako 30-ročná už má 13-ročnú dcéru a navyše sa trénuje sama. Referuje o tom web insidethegames.biz.

"Som na seba veľmi hrdá. Splnil sa mi sen. Tvrdo som bojovala s myšlienkou o svetovom rekorde. Teší ma, že opäť patrí Keni," vyhlásila Chepngetichová, ktorá maratón v Chicagu ovládla aj v rokoch 2021 a 2022.

Nedeľňajší výkon Chepngetichovej, svetovej šampiónky z Dauhy 2019, dokonca televízni komentátori prirovnali k pristátiu človeka na mesiaci, pričom vyzdvihli jej doslova šprint počas ostatných dvoch kilometrov.

Svoj triumf venovala krajanovi Kelvinovi Kiptumovi, ktorý vlani vo svetovom rekorde 2:00:35 h vyhral Chicagský maratón a vo februári 2024 tragicky zahynul pri autonehode.

"Venujem mu toto víťazstvo, pretože bol schopný obhájiť svoj minuloročný triumf a zase pokoriť svetový rekord," uviedla v slzách.

Svoj úspech označilo za dielo tvrdej práce a aj kúska šťastia. "Tento rok bolo perfektné počasie a bola som omnoho lepšie pripravená," dodala.

Aj medzi mužmi si prvenstvo odniesol kenský vytrvalec, John Korir triumfoval výkonom 2:02:44 h o takmer dve minúty pred Etiópčanom Huseydinom Esom, tretí bol Keňan Amos Kipruto.

Maratón v Chicagu v nedeľu úspešne absolvovalo aj 37 Slovákov. Najlepší z nich Marek Mockovčiak finišoval v čase 2:57:50 h a pod tri hodiny to zvládol aj Marek Maľuk (2:59:39 h). Zo žien najlepší čas dosiahla Kristina Mikulová (3:26:43 h).

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Má dcéru a trénuje sa sama. Keňanka venovala výhru zosnulému krajanovi