Konkurujú mu iné hlavné mestá. Maratón v Bratislave sa vracia do éry pred covidom

Momentka zo 17. ročníka ČSOB Bratislava marathon.
Momentka zo 17. ročníka ČSOB Bratislava marathon. (Autor: TASR)
TASR|31. mar 2023 o 11:35

Štafetu pobeží aj šprintér Ján Volko.

BRATISLAVA. Tohtoročná edícia ČSOB Bratislava Marathonu zaznamenala oproti minulému roku výrazný nárast účastníkov. Podujatie je na programe cez víkend 1. a 2. apríla s 11-tisíc prihlásenými bežcami z celkovo 54 krajín.

"Tento ročník je špecifický, narástol počet účastníkov. Minulý rok bolo 7500, tento rok budeme atakovať 11 000. Sme radi, nečakali sme, že sa vrátime tak rýchlo k číslam spred covidu," uviedol výkonný riaditeľ Peter Pukalovič.

Pomerne veľkú časť tvoria aj zahraniční bežci.

"Veľmi dobre vyzerá aj zastúpenie zahraničných účastníkov, tvoria 16 percent a sú z 53 krajín. Sme za to veľmi radi, keďže nám v tomto období konkurujú aj ďalšie veľké mestá ako Budapešť, Viedeň, Praha či Krakov," doplnil riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič.

VIDEO: Riaditeľ ČSOB Bratislava Marathonu Jozef Pukalovič

Okrem maratónu sa uskutočnia aj polmaratón či štafetové verzie vytrvalostných behov. Na jednom z nich sa zúčastní aj slovenský šprintér Ján Volko.

"Môj vzťah k vytrvalostným behom by som nenazval vzťahom. Ten je založený na vzájomných sympatiách a u mňa je to skôr nutnosť," priznal Volko, ktorý pobeží s Mariánom Vajdom, Tomášom Grajcaríkom a Romanom Haraslinom.

"V zásade s tým však nemám problém, pokiaľ to nie je viac ako šesť kilometrov. A tento víkend to nebude," dodal 26-ročný šprintér, ktorý má na taktiež úlohu ambasádora detských behov a Bratislavskej míle.

"Ide o detské behy a malých športovcov, ktorí sú naša budúcnosť. Som preto rád, keď môžem podporiť akékoľvek podujatie, o to viac, keď počujem, koľko ľudí sem príde," dodal slovenský reprezentant.

Slovenský šprintér Ján Volko počas tlačovej konferencie k 18. ročníku ČSOB Bratislava Marathon.
Slovenský šprintér Ján Volko počas tlačovej konferencie k 18. ročníku ČSOB Bratislava Marathon. (Autor: TASR)

Cez víkend pobežia najmä rekreační bežci, na štart sa však postaví aj niekoľko profesionálnych vytrvalcov. Medzi najväčších favoritov patria Roman Fosti, niekoľkonásobný bežecký šampión v domácom Estónsku.

Na štarte bude aj víťaz bratislavského maratónu spred dvoch rokov Miroslav Ilavský alebo česká bežkyňa Barbora Nováková. Tá triumfovala v Bratislave taktiež v roku 2021 a na konte má aj víťazstvo z roku 2019.

Slávnostné otvorenie je na programe v sobotu o 13.40 h v cieľovom koridore vedľa obchodného centra Eurovea. Štart samotného maratónu je na programe v nedeľu o 9.00 h pred historickou budovou Slovenského národného divadla.

Podujatie prinesie v priamom prenose televízia JOJ Šport.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Konkurujú mu iné hlavné mestá. Maratón v Bratislave sa vracia do éry pred covidom