Čas zlepšila o viac ako minútu. V prvom polmaratóne zabehla svetový rekord

Letesenbet Gideyová.
Letesenbet Gideyová. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. okt 2021 o 13:50

Na kratších tratiach už svetový rekord má.

VALENCIA. Etiópska atlétka Letesenbet Gideyová zabehla vo Valencii nový svetový rekord pri svojom debute v polmaratóne. Predchádzajúci najlepší výkon hitórie prekonala o viac ako minútu.

Dvadsaťtriročná Gideyová dobehla do cieľa v čase 1:02:52 h. Doterajší rekord, ktorý majsterka sveta v maratóne Keňanka Ruth Chepngetichová vytvorila tento rok v apríli, zlepšila o 70 sekúnd.

"Som nesmierne šťastná, že som vo svojom prvom polmaratóne spravila svetový rekord," povedala Gideyová podľa agentúry DPA.

Gideyovej sa vo Valencii darí, spravila tam už svoj druhý svetový rekord. Minulý rok zabehla v tomto španielskom meste historicky najlepší čas na 5000-metrovej trati (14:06,62).

Okrem toho drží od júna aj svetový rekord na 10.000 metrov (29:01,03). Na olympijských hrách v Tokiu získala bronz na 10.000 metrov a na rovnakej trati je strieborná medailistka z majstrovstiev sveta 2019.

Na druhom mieste dobehla do cieľa vo Valencii jej krajanka Yalemzerf Yehualawová, ktorá časom 1:03:51 takisto vylepšila predchádzajúci rekordný zápis. Mužské pódium ovládli Keňania, vyhral Abel Kipchumba (58:07 min.) pred Rhonexom Kiprutom a Danielom Mateikom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Čas zlepšila o viac ako minútu. V prvom polmaratóne zabehla svetový rekord