V Chicagu vytvoril svetový rekord v maratóne. Pri autonehode zomrel Kelvin Kiptum

Kelvin Kiptum.
Fotogaléria (12)
Kelvin Kiptum. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|12. feb 2024 o 00:27 (aktualizované 12. feb 2024 o 01:29)

Kiptum zahynul aj so svojím trénerom počas autonehody.

KEIYO. Vo veku 24 rokov tragicky zahynul kenský bežec Kelvin Kiptum. Drží svetový rekord v maratónskom behu, ktorý vytvoril len v roku 2023 v Chicagu.

Podľa keňských webov, najmä Nation a The Standard, Kiptum zomrel pri autonehode v nedeľu o 23:00 neďaleko Kaptagatu na východe krajiny.

Zomrel svetový rekordér v maratóne Kelvin Kiptum

V aute bol aj jeho rwandský tréner Gervais Hakizimana. Informáciu prebrali viaceré zahraničné médiá, ako napríklad L'Équipe.

Portál Nation Africa uviedol, že Kiptum šoféroval automobil Toyota Premio, v ktorom sa okrem neho viezol ešte jeho tréner Hakizimana a žena menom Sheron Kosgey.

Vrak auta, v ktorom zahynul Kelvin Kiptum

Športovec a tréner boli na mieste mŕtvi, ženu previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Podľa okresného policajného veliteľa Kiptum stratil kontrolu nad vozidlom, zišiel z cesty, narazil do veľkého stromu a skončil v priekope vzdialenej od cesty asi 60 metrov.

Coe: Sme šokovaní

Úmrtie potvrdila aj Svetová atletická organizácia. "V mene celej svetovej atletiky vyjadrujeme úprimnú sústrasť ich rodinám, priateľom, spoluhráčom a kenskému národu.

Sme šokovaní a hlboko zarmútení, keď sme sa dozvedeli o zničujúcej strate Kelvina Kiptuma a jeho trénera Gervaisa Hakizimana," povedal prezident Svetovej atletiky Sebastian Coe.

Kiptum počas svojho života vyhral tri maratóny. Vo Valencii v roku 2022 s časom 2:01:53, v Londýne s časom 2:01:25 a v Chicagu so svetovým rekordom 2:00:35.

Kiptum patril k hlavným favoritom na zisk zlatej medaily na olympijských hrách 2024 v Paríži.

"Len začiatkom tohto týždňa v Chicagu, na mieste, kde Kelvin vytvoril svoj mimoriadny svetový maratónsky rekord, som mohol oficiálne potvrdiť jeho historický čas. Neuveriteľný športovec zanechávajúci neuveriteľné dedičstvo, bude nám veľmi chýbať," doplnil Coe.

Pinkowski: Maratónsky šport utrpel stratu

K úmrtiu Kiptuma sa vyjadril aj výkonný riaditeľ Chicagského maratónu Carey Pinkowski. Kelvin bol športovec, ktorý sa na čele svojej kariéry objavil raz za generáciu, a nepochybujem o tom, že najväčšie úspechy by mal ešte pred sebou," uviedol na sociálnej sieti.

Dodal, že mali šťastie, že boli svedkami jeho veľkosti v uliciach Chicaga. Hoci ho budeme oslavovať za jeho rekordné výkony, ja si ho budem pamätať ako neuveriteľný talent a ešte úžasnejšieho človeka.

Maratónsky šport utrpel tragickú stratu. Naše myšlienky a modlitby sú s jeho rodinou," doplnil.

Vyjadril sa aj bývalý keňský premiér Raila Odinga. "Ikona kenskej atletiky. Úprimnú sústrasť jeho blízkym, priateľom a celému atletickému bratstvu. Náš národ smúti nad hlbokou stratou skutočného hrdinu," napísal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»V Chicagu vytvoril svetový rekord v maratóne. Pri autonehode zomrel Kelvin Kiptum