Skončila s tenisom, teraz je ako Federer. Bartyová nemá konkurenciu

Ashleigh Bartyová a Danielle Collinsová.
Ashleigh Bartyová a Danielle Collinsová. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|29. jan 2022 o 14:00

Austrálčanka neprehrala na turnaji ani set.

MELBOURNE, BRATISLAVA. Serena Williamsová, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič... a najnovšie aj Ashleigh Bartyová.

Čo majú tieto mená spoločné?

Spomedzi aktívnych tenistov a tenistiek nikto iný nevyhral grandslamový turnaj na každom povrchu. Najnovšou členkou tohto elitného zoskupenia je svetová jednotka Ashleigh Bartyová.

V roku 2019 vyhrala Roland Garros, o dva roky neskôr Wimbledon a najnovšie aj domáce Australian Open. "Pripomenutie pre tých, ktorí to potrebovali počuť: Ashleigh Bartyová je najlepšia tenistka na svete," pribudlo na oficiálny twitterový účet US Open.

To je mimochodom jediný grandslam, ktorý ešte Austrálčanka nevyhrala.

"Myslím si, že Ashleigh môže vyhrať všetky štyri grandslamy. Je dobrá na každom povrchu, zastaviť ju môže, iba ak bude mať zlý deň a stretne veľmi kvalitnú súperku," predpovedá jej televízny expert Eurosport Mats Wilander.

Je ako Federer

Medzi aktívnymi tenistkami je iba zopár, ktoré vyhrali väčší počet grandslamov. Serena Williamsová má 23 titulov, jej sestra Venus sedem, Naomi Osaková má štyri triumfy. Trikrát sa tešili Angelique Kerberová a Ashleigh Bartyová.

Ostatné tenistky majú po jednej, nanajvýš dvoch výhrach.

Práve Bartyová by sa im podľa televíznych expertov mohla vzdialiť. "Môže vyhrať aj ďalších desať grandslamov. Venus Williamsovú zrejme prekoná, ale na Serenu to asi stačiť nebude," myslí si Mats Wilander.

Austrálčanka však už stúpa aj v historickom poradí v počte týždňov ako svetová jednotka. Momentálne je na tejto pozícii 112 týždňov a je v tejto štatistike na ôsmom mieste.

Na siedmu Justine Heninovú sa s určitosťou dotiahne už o niekoľko týždňov. Tá bola totiž líderkou 117 týždňov. Na šiestom mieste je Monica Selešová so 178 týždňami, ani jej zápis nemusí byť pre 25-ročnú tenistku nedosiahnuteľný.

"Zrejme bude prekonávať rekordy v počte týždňov ako svetová jednotka," myslí si bývalý tenista a dnes televízny expert Tim Henman.

"Posúva ženský tenis na iný level. Je ako Federer. Nehrala dnes dokonalý zápas, ale ukazuje súperkám, že vždy musia prísť s niečím extra. Hrá vždy to, čo nesedí jej súperkám," myslí si Wilander.

Veľký obrat

Bartyová sa mohla oprieť o veľkú oporu - domáce publikum. Austrálčania ju mohutne povzbudzovali. Dokonca sa Collinsová v jednej chvíli prišla rozhodkyni Marijane Veljovičovej na celú situáciu sťažovať.

Medzi prvým a druhým podaním sa totiž musela vysporiadať s výkrikmi divákov. "Collinsová si bola vedomá, že bude čeliť povzbudzovaniu divákov, je zvyknutá z univerzitného tenisu," hovorila priamo z kurtu expertka Eurosport Barbara Schettová.

Prvý set bol jasnou záležitosťou Bartyovej, vyhrala ho 6:3. No v druhom prehrávala 1:5. Napriek tomu zvládla veľký obrat a vyhrala v tajbrejku celý zápas. Práve vo vypätých momentoch pre domácu hráčku povzbudzovalo publikum najviac.

"Pre Ashleigh to bol určite najťažší zápas na turnaji. Collinsová ju poriadne zatlačila v druhom sete. Bolo to výborné sledovať z pohľadu fanúšika, ako reagovala. Napriek tomu však Bartyová našla spôsob ako vyhrať vo dvoch setoch," hodnotil Mats Wilander.

"Niekedy je ľahšie hrať za stavu 1:5, keď už nemáte čo stratiť," dodal.

Danielle Collinsová.
Danielle Collinsová. (Autor: TASR/AP)

"Collinsová ju tlačila nie len hrou, ale aj svojimi veľkými emóciami. Nie len Bartyovej, ale aj publiku dala jasný signál, že je vo finále a bojuje. Ukázala, že neprišla len tak odovzdať titul," pridal sa Tim Henman.

Prekvapenie od organizátorov

Obe finalistky pritom majú netradičný priebeh svojej kariéry. Ani jedna z nich nespĺňa klasické predstavy o priebehu kariéry profesionálnej tenistky.

Collinsová sa stala naplno profesionálkou až v roku 2016 ako 22-ročná. Dovtedy totiž študovala na univerzite.

Bartyová zas začala prvé veľké úspechy zbierať ako veľmi mladá. Už ako 17-ročná si zahrala grandslamové finále vo štvorhre.

Úspechy prišli príliš skoro. V osemnástich prerušila kariéru. Stala sa profesionálnou hráčkou kriketu. O dva roky neskôr sa vrátila k tenisu.

Hneď po zápase za ňou prišla priamo na kurt s objatím bývalá spoluhráčka zo štvorhry Casey Dellacquaová. "Práve ona bola dôležitou osobou pri návrate Bartyovej," hovorila Barbara Schettová.

Ashleigh Bartyová a bývalá spoluhárčka Casey Dellacquaová.
Ashleigh Bartyová a bývalá spoluhárčka Casey Dellacquaová. (Autor: TASR/AP)

Na atmosfére po zápase bolo jasne vidieť, ako veľa tento titul pre Austrálčanov znamená. Hoci pre protipandemické opatrenia boli tribúny plné iba na 80 percent, atmosféra pripomínala stretnutie Pohára Billie Jean Kingovej.

"Splnil sa mi sen, som pyšná na to, že som Austrálčanka," vyhlásila Bartyová.

Veľkým prekvapením od organizátorov bolo, keď prišla trofeje odovzdávať Evonne Goolagongová, bývalá štvornásobná víťazka Australian Open.

Korunovanie domácej šampiónky tak malo ešte o čosi lepšiu atmosféru. "Bolo vidieť aj slzy, keď jej Evonne Goolagongová dávala trofej," hovorila televízna expertka Eurosport Alizé Limová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Skončila s tenisom, teraz je ako Federer. Bartyová nemá konkurenciu