Artmedia chcela na Tehelnom poli viac, zlým hrdinom Paixao

SITA|21. sep 2007 o 16:40

BRATISLAVA 21. septembra (SITA) - Futbalisti Artmedie Petržalka prehrali vo štvrtkovom prvom zápase 1. kola Pohára UEFA 2007/2008 na bratislavskom Tehelnom poli s gréckym tímom Panathinaikos Atény 1:2 ...

BRATISLAVA 21. septembra (SITA) - Futbalisti Artmedie Petržalka prehrali vo štvrtkovom prvom zápase 1. kola Pohára UEFA 2007/2008 na bratislavskom Tehelnom poli s gréckym tímom Panathinaikos Atény 1:2 (0:0). Pred odvetou, ktorá je na programe v utorok 2. októbra o 18.45 h miestneho času (17.45 SELČ) na Štadióne Apostolosa Nikolaidisa v Aténach, sa tak cieľ zverencov trénera Vladimíra Weissa - postúpiť do skupinovej fázy P-UEFA po jednogólovej domácej prehre veľmi skomplikoval.

Po bezgólovom prvom polčase, v ktorom na trávniku dominovali hráči Panathinaikosu, sa hneď po zmene strán dostali do vedenia paradoxne domáci. "Ďuro Halenár dobre prenikol po pravej strane, odcentroval, obranca súpera to trochu podbehol a ja som to možno aj so šťastím pravačkou dokopol do siete," opísal jednoducho a výstižne najsvetlejší moment petržalského tímu v zápase autor úspešného zásahu, 27-ročný Aleš Urbánek. Petržalčania mali vo štvrtok večer po stretnutí veľmi ťažké srdce na portugalských rozhodcov. Najmä hlavný arbiter Bruno Miguel Duarte Paixao podľa hráčov Artmedie doslova "čaroval." Najväčší dôvod na nevôľu "weissovcov" dal portugalský rozhodca v 62. min, keď po zákroku Dosoudila na Salpigidisa ukázal na biely bod. Z prísne nariadeného pokutového kopu aj so šťastím vyrovnal Papadopoulos. "Všetci mi hovorili, že tá penalta vôbec nebola. Tento verdikt a následne gól v našej sieti výraznou mierou ovplyvnil stretnutie. A môj údajný faul? Salpigidis cúval, išiel do súboja so mnou a do mňa. Uznávam, že možno sa dala lopta ešte predtým odkopnúť. Napriek všetkému arbiter z Portugalska nerozhodol správne. Navyše sa nám doslova smial do ksichtu," skonštatoval nahnevaný český stopér Artmedie Radek Dosoudil, ktorý mohol v 71. min svoj tím poslať opäť do vedenia. Po vynikajúcom priamom kope Kozáka na vzdialenejšiu žrď vrátil loptu späť Guédé a bomba Dosoudila pristála na brvne. "Škoda, chýbalo pár centimetrov, aby to skončilo v bránke. Tento zápas rozhodli detaily a všetky hrali proti nám," doplnil 24-ročný kremenitý obranca Artmedie.

Špílmacher petržalského mužstva Ján Kozák sa snažil zo všetkých síl zvládať svoju úlohu a "časovať" prihrávky na svojich spoluhráčov. Po stretnutí sa tiež nevyhol kritike portugalského hlavného rozhodcu Paixaa: "Smial sa nám všetkým do tváre. Bolo vidieť, že na takú situáciu, ako bol zákrok Dosoudila, len čaká. Vyhovovalo mu, keď nás môže zarezať, čo sa aj podarilo. Penalta bola sporná. Na druhej strane obdobný zákrok na Obžeru v šestnástku súpera posúdil ako filmovanie a Braňovi dal navyše žltú kartu." Svoj názor v tejto súvislosti pridal aj Aleš Urbánek: "Rozhodca sa správal jednoznačne arogantne, po penalte sa doslova smial. Po zákroku na Obžeru na druhej strane jedenástku neodpískal, naopak Braňa potrestal žltou kartou. Pritom Salpigidis jasne filmoval a žltú kartu nedostal, naopak vtedy sa penalta kopala. Ja tomu nerozumiem."

Keď sa už zdalo, že sa duel na Tehelnom poli skončí nerozhodne 1:1, v nadstavenom čase namieril presne hlavou nekrytý striedajúci Senegalčan N´Doye a rozhodol o výhre Panathinaikosu. Tesne predtým oslabil svoje mužstvo predčasným odchodom do kabín po druhej žltej karte Balázs Borbély.

Väčšiu šancu na postup do skupinovej fázy európskeho pohára č. 2 tak majú zverenci portugalského trénera Josého Peseira. "Výsledok 1:1 by bol v odvete hrateľný. Stačila chvíľka nepozornosti, Boby (Borbély, pozn.) dostal červenú kartu, trochu sme tú ich poslednú štandardku podcenili a neskoncentrovali sme sa. Všetci boli sklamaní už z toho, že bolo 1:1 a potom prišiel ešte šok v podobe ich druhého gólu," podotkol 27-ročný Ján Kozák. "Myslím si, že keby nám vo štvrtok priala šťastena, mohli sme duel dotiahnuť aj do víťazného konca. V odvete sa pokúsime o zázrak. Určite to nenecháme len tak, prehrať v Aténach sa rozhodne nechystáme," nestrácal napriek všetkému optimizmus Radek Dosoudil. K týmto slovám sa krátko pridal aj jeho český krajan v petržalskom drese Aleš Urbánek: "Tak ako Panathinaikos strelil dva góly v Bratislave, môže sa to podariť aj nám na gréckej pôde."


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Artmedia chcela na Tehelnom poli viac, zlým hrdinom Paixao