Dosiahli historický úspech. Armwrestleri získali na šampionáte 19 medailí

Tréner Gabriel Harčarik so svojimi zverenkyňami - vľavo Michaela Bačíková, vpravo Aila Sosa.
Tréner Gabriel Harčarik so svojimi zverenkyňami - vľavo Michaela Bačíková, vpravo Aila Sosa. (Autor: archív G.H.)
Daniel Dedina|25. máj 2022 o 21:40

Úspešní boli aj členovia AWK Prešov.

PREŠOV. V máji sa konali majstrovstvá Európy v armwrestlingu. Ich dejiskom bola Bukurešť.

„Slovenská juniorská reprezentácia získala na majstrovstvách Európy devätnásť medailí. To je historický úspech. Dievčatá obhájili druhé miesto v hodnotení krajín, čo je fantastické,“ nadchýnal sa reprezentačný tréner slovenských juniorov Gabriel Harčarik.

Na MS chcú byť ešte lepší

„Som spokojný s výkonom mojich zverencov, aj keď vždy môže byť niečo lepšie. Verím, že ich tieto úspechy motivujú do tréningov a na svetovom šampionáte v Turecku sa predvedú v ešte lepšej forme, pretože konkurencia tam bude ešte väčšia,“ tvrdí Harčarik, ktorý pôsobí v AWK Prešov.

Potešili ho aj úspechy zástupcov prešovského klubu. Juniorskú reprezentáciu tvorili Aila Sosa, Michaela Bačíková a Matej Bobovčák. Všetci traja juniori tento rok prestúpili do vekovo vyšších i ťažších kategórií.

V kategórii juniorky do 18 rokov a 60 kg obsadila Aila Sosa 2. miesto na pravú ruku a 3. miesto na ľavú ruku. Vylepšila si tak výsledok z minulého roka, kedy štartovala ešte medzi 15-ročnými dievčatami.

Michaela Bačíková si z majstrovstiev v kategórii juniorky do 21 rokov, nad 70 kg na pravú ruku odniesla bronzovú medailu. Vyžadovalo si to tvrdý boj a stálo ju to aj menšie zranenie.

Matejovi Bobovčákovi sa pri jeho premiére medzi 18-ročnými na ME nedarilo a nezískal žiaden cenný kov.

Jeho sestra Kristína si medzi seniorkami počínala o čosi úspešnejšie, ale tiež jej to nestačilo na medailu. Medzi ženami do 80 kg sa umiestnila na 4. mieste.

Bola to jej premiéra v seniorskej kategórii a prvýkrát musela na súťaž upravovať hmotnosť, čo malo taktiež vplyv na jej výkon. 

Potiahne to do domáceho šampionátu?

Najviac sa na šampionáte darilo Petrovi Spustovi. Ten po prvýkrát v histórii Slovenska získal zlatú medailu v kategórii masters ľavou rukou. Súťažil v kategórii nad 100kg.

V pravačke obsadil 4. miesto. Dôvodom bol hneď prvý, veľmi dlhý a ťažký zápas. Vysilil sa v ňom a ruka už nevládala.

V akcii majster Európy Peter Spusta (vľavo).
V akcii majster Európy Peter Spusta (vľavo). (Autor: archív G.H.)

„Petrovi gratulujem k titulu, lebo sa opäť zapísal do histórie. Verím, že to potiahne ešte do domácich majstrovstiev Európy, ktoré budú v roku 2024 v Bratislave,“ zaželal si Harčarik.

Zároveň poďakoval Patrikovi Juhasovi za to, ako sa pri svojej premiére na ME zhostil pozície asistenta trénera reprezentácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Dosiahli historický úspech. Armwrestleri získali na šampionáte 19 medailí